Carian
Kenapa Batuk Akan Menjadi Lebih Teruk Pada Waktu Malam?
June 14, 2023 Lina Rosli

Apabila bercakap mengenai batuk, pernahkah anda mengalami keadaan yang mana tekak anda menjadi gatal dan perit selain sukar untuk bernafas pada waktu malam? Jika ya, apakah langkah yang akan anda ambil bagi melegakan kesakitan berkenaan?

Secara umumnya, apabila anda mengalami masalah batuk yang agak teruk, pakar mencadangkan untuk mengambil dan mendapatkan ubat-ubatan cecair yang bersesuaian serta mendapatkan rehat yang mencukupi.

Ini kerana rehat adalah salah satu langkah penting yang membantu tubuh untuk melawan jangkitan selain mengurangkan risiko ia menjadi lebih teruk.

Walau bagaimanapun, dalam kebanyakkan kes lain, selepas mengambil ubat dan berehat, batuk yang dialami masih lagi tidak berkurangan dan kadangkala boleh menjadi lebih teruk.

Mengapa Batuk Menjadi Lebih Teruk Pada Waktu Malam?

Faktor utama yang menjadikan batuk lebih teruk pada waktu malam adalah disebabkan oleh persekitaran tempat tidur yang kotor ditambah lagi dengan udara yang kering. Ini sekaligus telah memburukkan keadaan hidung dan tekak yang sudah sememangnya gatal dan tidak selesa.

Untuk melegakan batuk udara kering, anda boleh mencuba pelembap udara (air humidifier) untuk mengembalikan kelembapan ke udara dan menjadikannya lebih mudah untuk bernafas, tetapi pastikan anda mendapatkan unit yang berkualiti dan betul.

Ini kerana, penggunaan pelembab udara ini tidak selalunya selama. Jika air yang anda masukkan ke dalamnya tidak disteril, anda berisiko membawa kuman kembali ke udara atau membiak penyakit lain.

Perkara terakhir yang diingini oleh orang yang selesema atau batuk ialah mengalami komplikasi. Banyak kematian berkaitan selesema berpunca daripada radang paru-paru dan jangkitan bakteria yang ramai orang anggap sebagai selesema. Untuk memastikan anda menggunakan pelembap dengan selamat, pastikan anda mengikuti semua arahan yang disertakan dengannya dengan teliti.

Faktor lain yang berkaitan dengan persekitaran tidur anda yang mungkin menyumbang kepada batuk anda menjadi lebih teruk termasuk kehadiran spora acuan, habuk, haiwan peliharaan atau alergen lain yang berpotensi menambah kerengsaan pada tekak.

Ada juga keadaan di mana apabila anda sakit, batuk anda mungkin bertambah teruk pada waktu malam kerana titisan postnasal atau postnasal drip. Titisan postnasal ini merujuk kepada rembesan yang mengalir ke bahagian belakang tekak dan bukannya keluar dari hidung. Gejala ini selalunya diiringi dengan batuk, serta selesema, alahan, dan jangkitan sinus.

Berbaring telentang boleh memburukkan titisan postnasal, yang mungkin menyebabkan anda mengalami batuk yang lebih teruk pada waktu malam.

Di samping itu juga, apabila kita berbaring, lendir secara automatik mula berkumpul. Dan cara terbaik untuk mengatasi lendir ini dari berkumpul di tekak adalah dengan menambah ketinggian pada bantal.

Selain itu, sesetengah orang mengalami batuk malam kerana refluks asid. Apabila orang terlentang, asid dari perutnya mudah naik dan seterusnya masuk ke saluran pernafasan, yang akan menyebabkan batuk.

Untuk mengelakkan ini, anda harus mengelak daripada makan dalam masa dua jam sebelum tidur, mengelakkan makanan yang boleh menyebabkan refluks seperti:

  • coklat
  • kopi
  • makanan pedas dan berlemak
  • tenusu penuh lemak
Komen