Carian
Laporan DOSM Menyatakan Jangka Hayat Lelaki Di Malaysia Telah Menurun Kepada 70.8 Tahun – Berkait Dengan 5 Masalah Kesihatan Utama
July 6, 2023 Lina Rosli

Ramai dalam kalangan individu sering mengabaikan keperluan kesihatan tidak kira dari sudut kesihatan fizikal mahupun mental. Dan antara golongan lelaki merupakan penyumbang kepada masalah kesihatan yang tinggi.

Dalam satu kenyataan baru-baru ini, Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) berkata jangka hayat lelaki di Malaysia telah berkurangan kepada 70.8 tahun yang mana pada tahun 2012, purata jangka hayat lelaki adalah berumur sekitar 71.7 tahun.

Ini sebahagian besar mungkin disebabkan oleh kadar kekerapan para lelaki melakukan pemeriksaan kesihatan masih lagi rendah. Selain itu, penurunan jangka hayat bagi tahun 2020 hingga 2022 pula adalah disumbangkan oleh peningkatan lebihan kematian semasa pandemik Covid-19.

Walaupun terdapat penurunan dari sudut jangka hayat untuk lelaki, berita ini bukanlah semua suatu perkara yang membimbangkan. Namun, terdapat perkara yang harus anda pertimbangkan bagi memastikan kesejahteraan untuk kaum lelaki terjamin.

Ini termasuk, anda perlu menitikberatkan kesihatan dengan mula melawat dan berkunjung ke klinik kesihatan berdekatan untuk mendapatkan pemeriksaan kesihatan secara menyeluruh. Dengan ini, anda boleh mengetahui perkara yang perlu diberi perhatian melalui pemeriksaan kesihatan.

Untuk membantu anda bermula, kami telah mengumpulkan senarai ringkas beberapa isu terbesar yang dihadapi oleh lelaki Malaysia, dan langkah pencegahan yang boleh anda ambil.

Masalah Rambut – Botak, Gugur Dan Rosak

Secara global, masalah botak atau ketiadaan rambut telah menjejaskan kira-kira 50% lelaki pada usia 50 tahun dan boleh bermula seawal usia 20-an. Walaupun genetik memainkan peranan yang besar, faktor seperti tekanan, kekurangan zat besi, dan kekurangan zat makanan juga turut menyumbang kepada isu keguguran rambut.

Sekiranya anda ingin mengatasi masalah rambut gugur, pastikan anda melaksanakan aktiviti senaman dan tetapkannya ke dalam rutin harian anda. Selain itu, anda juga disarankan untuk mendapatkan tidur yang cukup, mengambil vitamin dan mineral yang mencukupi seperti vitamin D, E, C dan zink yang baik dalam membantu pertumbuhan rambut.

Jika anda sudah melakukan ini tetapi tidak melihat hasil, terdapat rawatan moden yang boleh mengatasi masalah kebotakan lelaki termasuk mendapatkan rawatan rambut topikal dengan ubat-ubatan seperti finasteride dan minoxidil. Di Malaysia, Hisential, klinik kesihatan lelaki pertama di Malaysia, juga telah memperkenalkan gel rambut meremajakan untuk membantu keguguran rambut.

Masalah Jantung Yang Tidak Sihat

Tidak dinafikan, penyakit jantung merupakan antara penyakit yang sering menjadi punca utama kematian dalam kalangan lelaki di Malaysia – dan walaupun kita semua tahu bahawa pemakanan dan kardio adalah kunci untuk mengekalkan kesihatan jantung yang baik, anda juga perlu ingat untuk melakukan pemeriksaan berkala supaya anda tahu di mana anda berdiri.

Berikut adalah faktor utama yang dilihat oleh doktor mengenai kesihatan jantung:

  • Tekanan darah: Bermula pada umur 18 tahun, anda harus memeriksa tekanan darah anda sekurang-kurangnya sekali setiap dua tahun untuk menyaring tekanan darah tinggi, kerana ini adalah faktor risiko penyakit jantung dan strok.
  • Tahap kolesterol: Anda harus memulakan pemeriksaan kolesterol anda dari umur 20 tahun, terutamanya jika anda mempunyai faktor risiko lain, seperti sejarah keluarga penyakit jantung. Jika anda belum melakukannya, maka buat satu titik untuk melakukan ini sekali setiap dua hingga empat tahun sekurang-kurangnya.
  • Diabetes jenis 2: Tidak ramai yang menyedari perkara ini, tetapi pesakit diabetes juga berkemungkinan mempunyai keadaan yang berisiko penyakit jantung. Jika anda mempunyai faktor-faktor risiko untuk diabetes, seperti berat badan berlebihan atau mempunyai sejarah keluarga diabetes, pakar mengesyorkan untuk anda melakukan pemeriksaan awal.

Risiko Kesihatan Usus

Selalu diabaikan oleh kebanyakan lelaki, kesihatan usus anda adalah kunci untuk menguruskan pelbagai penyakit lain. Bagi mereka yang mungkin tertanya-tanya di mana usus anda bermula dan berakhir, kawasan badan anda ini juga dikenali sebagai saluran penghadaman anda, dan terdiri daripada kebanyakan organ utama anda termasuk perut, hati, pankreas dan kolon anda.

Memandangkan ia merangkumi begitu banyak organ utama, usus anda mempengaruhi banyak fungsi badan. Ini bermakna saluran penghadaman yang tidak berfungsi boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan daripadaalahan kepada penyakit autoimun.

Mikrobiom usus juga menghasilkan bahan kimia yang meningkatkan mood, seperti dopamin, dan serotonin. Jadi adalah penting untuk memastikan terdapat keseimbangan dalam daya (juga dikenali sebagai bakteria baik dan jahat dalam usus anda).

Jika anda sedang mencari cara untuk meningkatkan kesihatan usus anda, maka anda perlu makan lebih banyak makanan yang tinggi serat, kurang mengambil makanan yang diproses, gula selain turut mengehadkan makanan yang tinggi lemak tepu dan natrium, dan kekal terhidrat.

Anda boleh menjalani ujian mikrobiom untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik tentang sistem pencernaan anda dan meminta doktor anda menyediakan suplemen prebiotik yang disesuaikan.

Masalah Kesihatan Seksual

Secara global, kira-kira 40% lelaki berumur 40 tahun ke atas pernah mengalami beberapa bentuk disfungsi erektil (ED) atau kebimbangan berkaitan seksual yang lain termasuk ejakulasi pramatang, ejakulasi tertunda, atau ketidakupayaan untuk mengalami orgasme semasa ejakulasi.

Bagi sesiapa yang bergelut dengan isu ini, penting untuk mengetahui bahawa anda tidak bersendirian dan bantuan itu tersedia.

Pertama sekali, anda perlu memahami sebab-sebabnya. Disfungsi erektil misalnya, boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, termasuk diabetes, penyakit jantung dan obesiti. Secara umum, kebanyakan orang tidak menyedari bahawa ED juga boleh menjadi masalah psikologi. Perasaan kebimbangan, kegelisahan dan tekanan benar-benar boleh menjejaskan kesihatan mental anda, yang seterusnya mencerminkan prestasi fizikal dan seksual anda juga.

Terdapat pelbagai rawatan perubatan yang tersedia di klinik. Di Hisential, mereka akan menawarkan pelbagai rawatan bergantung pada keperluan anda, termasuk ubat oral atau Terapi Gelombang Kejutan Ekstrakorporal (ESWT).

Hal-Hal Berkaitan Kesihatan mental

Walaupun kesihatan mental bukan lagi tabu seperti dahulu, ia masih menjadi salah satu kebimbangan kesihatan terbesar bagi lelaki.

Kajian telah menunjukkan bahawa walaupun wanita di Malaysia melaporkan tahap kemurungan dan kebimbangan yang lebih tinggi, namun bilangan lelaki di Malaysia adalah tiga kali lebih berkemungkinan mati bunuh diri.

Selain itu, lelaki juga lebih kurang cenderung untuk memperdekatkan diri kepada orang tersayang atau mendapatkan bantuan profesional apabila mereka bergelut secara mental. Untuk memerangi ini, kita perlu mengubah naratif bagaimana kita sebagai lelaki bercakap kepada diri sendiri dan satu sama lain.

Komen