Carian
Seiko Menambah 4 Model Jam Tangan Dalam Koleksi Seiko Prospex Solar Chronographs
July 7, 2023 Lina Rosli

Seiko kini menambah 4 model jam tangan baharu di dalam koleksi Seiko Prospex Solar Chronographs. Untuk keempat-empat model ini, ia hadir dengan rekaan yang memfokuskan kepada penggunaan sewaktu sukan.

Menurut Seiko, koleksi Solar Chronograph ini merupakan koleksi yang yang diilhamkan oleh tradisi masa sukan Seiko yang kaya dan berterusan. Kesemua model jam Prospex Solar Chronograph dilengkapi dengan kaliber 8A50 baharu, yang mengukur masa berlalu dalam kenaikan 1/100 saat.

Untuk pengetahuan anda, rekaan jam ini memperlihatkan rekaan 1/100; pembilang kronograf kedua akan berada pada kedudukan pukul dua, manakala pembilang saat pula pada pukul 12, dan 1/10 daripada pembilang kedua pula terletak pada pukul 10.

Sub-dail masa dan hari yang dipaparkan pada jam dan minit berada pada kedudukan pukul enam, untuk membezakan dengan jelas masa dalam hari daripada fungsi kronograf.

Apabila fungsi jam randik digunakan, sub-dail masa hari menjadi pembilang 60 minit, dengan jarum jam kekal tersembunyi di bawah jarum minit.

Dalam setiap jam tangan berbeza, sub-dail berfungsi untuk meningkatkan kebolehbacaan. Jarum jam dan minit serta indeks paparan masa dalam hari pula diisi dengan Lumibrite untuk meningkatkan kebolehbacaan dalam gelap.

Rekaan lain pada jam menampilkan penolak direka khas untuk memastikan kebolehkendalian yang tinggi dan ketepatan yang tinggi apabila mengukur masa berlalu, penting untuk setiap penciptaan Prospex Speedtimer.

Bagi anda yang berminat untuk mendapatkan koleksi jam tangan Seiko Prospex Solar Chronographs, ia ditawarkan untuk kuantiti yang terhad iaitu sebanyak 4,000 utas sahaja dan boleh mula didapati pada Julai 2023 di Butik Seiko dan peruncit terpilih di seluruh dunia.

Komen