Carian
Kes Demam Denggi Di Malaysia Dijangka Akan Terus Meningkat Menjelang 2025 – Shieldtox Komited Untuk Tingkatkan Kesedaran Tentang Denggi
July 12, 2023 Lina Rosli

Demam denggi telah dibuktikan sebagai masalah kesihatan yang ketara, dengan nyamuk Aedes menjadi vektor utama penularannya. Sehingga kini, Malaysia telah menyaksikan peningkatan sebanyak 139% dalam kes demam denggi.

Perkara ini adalah disebabkan oleh peningkatan suhu, bencana banjir, dan pembukaan semula semua sektor yang mewujudkan persekitaran kondusif untuk pembiakan nyamuk Aedes. Fenomena ini telah menyebabkan peningkatan yang ketara dalam kes demam denggi pada tahun 2023 dan dijangka terus meningkat dalam tempoh dua tahun akan datang di Malaysia.

Sebagai jenama racun serangga aerosol terkemuka di Malaysia, Shieldtox bekerjasama dengan Kumpulan Sukarelawan Communication for Behavioural Impact (COMBI) untuk menyokong acara One Hour Malaysia Clean Up dan Gotong-Royong Mega Perangi Aedes 1.0 dengan tujuan meningkatkan kesedaran awam mengenai demam denggi dan memperkasakan rakyat Malaysia dengan pendidikan yang diperlukan untuk mencegah penyebarannya.

Usaha bersama ini bertujuan untuk memerangi ancaman demam denggi dengan melengkapi masyarakat dengan alat dan solusi kawalan serangga yang tepat untuk mencipta persekitaran yang bebas daripada penyakit jangkitan serangga, selaras dengan pandangan dan misi Shieldtox.

Sebagai tindak balas, Shieldtox telah mengambil langkah proaktif untuk mengawal penyebaran yang pesat ini dengan memberi tumpuan kepada pendidikan dan jangkauan komuniti. Acara One Hour Malaysia Clean Up dan Gotong-Royong Mega Perangi Aedes 1.0, dengan penekanan yang kuat terhadap penglibatan komuniti, sejajar sepenuhnya dengan komitmen Shieldtox untuk mempromosikan persekitaran bebas serangga perosak yang tidak membahayakan nyawa dengan penyakit yang disebabkan oleh serangga perosak.

Dengan kehadirannya yang lama di pasaran, Shieldtox juga akan memainkan peranan penting dalam mendidik orang awam tentang kepentingan menggunakan solusi penghalau serangga yang berkesan untuk mencipta persekitaran yang bersih dan layak didiami.

Sebelum ini, pada tahun 2018, Shieldtox telah menganjurkan pembersihan komuniti di 15 kawasan yang rentan terhadap demam denggi di seluruh Malaysia. Dan kemudian pada tahun 2020/21, Shieldtox telah mengalihkan komunikasi mesej mereka melalui slogan ‘Tiada Aedes, Tiada Denggi,’ dengan kerjasama bersama TV3.

Perjuangan melawan demam denggi terus berlanjut dengan “Shieldtox Multi-Insect Kill”, racun serangga aerosol terkini dari Shieldtox. Racun serangga serbaboleh ini adalah yang pertama seumpamanya di Malaysia, dan merevolusikan kawalan perosak dengan keupayaannya untuk membunuh kedua-dua serangga terbang dan merayap, membebaskan isi rumah daripada nyamuk Aedes, lalat, lipas dan semut.

Selain usaha Shieldtox, jenama ternama Dettol dan Harpic juga bersatu tenaga dalam memerangi demam denggi. Dettol, yang dikenali dengan kepakaran dalam kebersihan dan penyahjangkitan, membawa pengetahuan dan produknya yang meluas untuk mendidik orang awam tentang amalan sanitasi yang betul dan menjaga persekitaran bebas kuman.

Harpic, nama yang dipercayai dalam kebersihan tandas, menyumbangkan kepakarannya dalam memastikan fasiliti tandas yang bersih dan sanitasi, yang memainkan peranan penting dalam mencegah pembiakan nyamuk penyebab penyakit.

Melalui inisiatif bersama One Hour Malaysia Clean Up dan Gotong-Royong Mega Perangi Aedes 1.0 ini, Kumpulan Sukarelawan COMBI dan Shieldtox yakin bahawa usaha mereka akan membantu komuniti meningkatkan pengetahuan awam tentang pencegahan demam denggi, dan memupuk persekitaran yang lebih bersih, lebih sihat, dan lebih selamat untuk semua rakyat Malaysia.

Komen