Carian
Bolehkah Gunakan Sabun Sebagai Syampu Atau Pencuci Muka?
September 19, 2023 Lina Rosli

Bagi segelintir individu, sabun adalah segala-galanya sewaktu mandi. Mana tidaknya, ada individu yang tidak kisah untuk menggunakan sabun sebagai syampu, sabun sebagai pencuci muka, sabun sebagai sabun mandian, sabun sebagai pembersih tangan dan banyak lagi.

Namun, pernahkah anda terfikir sama ada sabun ini sesuai untuk digunakan sebagai produk pembersih satu badan? Adakah ia tidak memberikan kesan akibat penggunaannya di sesetengah tempat?

Jawapannya adalah ya, sabun sebenarnya tidak memberikan kesan negatif yang ketara kepada tubuh badan anda. Anda boleh menggunakan sabun sebagai syampu ataupun produk penjagaan kulit. Walau bagaimanapun, penggunaan sabun sebagai syampu yang kerap akan menyebabkan rambut anda terasa sedikit sedikit berlilin dan juga kelihatan kering dan kejung.

Mengapa Sabun Tidak Sesuai Digunakan Sebagai Syampu?

Sabun sememangnya dapat membersihkan rambut anda. Namun, fungsinya tidak begitu sesuai untuk rambut. Tidak seperti sabun, syampu hadir dengan formulasi khas yang menggunakan surfaktan sebagai agen pembersih. Selain itu, syampu juga hadir dengan bahan-bahan lain seperti perapi dan vitamin yang menjadikan rambut lebih lembut setelah digunakan.

Secara umumnya, sabun hadir dengan bahan yang menggabungkan lemak atau minyak dengan paras alkali yang kuat. 

Untuk pengetahuan anda, kulit badan biasanya mempunyai filem asid pelindung yang nipis disebut mantel asid. Mantel asid tidak membunuh bakteria dan kulat. Jadi, sabun berfungsi untuk mencari dan membersihkan bakteria, kulat dan virus untuk menjaga kulit supaya ia kekal bersih dan sihat.

Sebaliknya, rambut pula mempunyai minyak di kulit kepala dan hadir dengan paras pH yang rendah. Berbanding alkali, asid diperlukan untuk mengelakkan bakteria dan kulat berkembang di kepala anda.

Jadi, sekiranya anda mencuci rambut dengan sabun alkali, kealkalian akan merosakkan lapisan keratin rambut sekaligus menyebabkan ia kering dan rapuh.

Bilas dengan cuka sari apel dan jus lemon dapat membantu kulit kepala kulit hidup anda, tetapi setelah rambut mati anda rosak, maka anda hanya boleh membuatnya kelihatan lebih baik dengan melapisi dengan perapi, atau memotongnya.

Kesan Menggunakan Sabun Sebagai Pencuci Muka

Untuk memahami sebab mengapa sabun berkemungkinan tidak sesuai untuk mencuci muka, pertama sekali anda perlu mengetahui tentang kandungannya.

Bar sabun biasanya mengandungi garam alkali dan asid lemak dengan pH antara 9 hingga 10, bersama bahan biasa lain termasuk detergen. Oleh sebab itu, sabun berfungsi dengan baik untuk membersihkan kulit badan tetapi tidak terlalu baik untuk kulit muka yang lebih nipis.

Dan apabila menggunakan sabun badan di muka, penghalang kulit akan terjejas sekaligus menyebabkan kerengsaan, kekeringan, mengelupas, dan kemerahan. Ini kerana, pH semulajadi kulit adalah dalam julat 4 hingga 5 dan jika berlawan dengan pH yang lebih tinggi, ini akan berlakunya perubahan dalam nilai pH sedia ada.

Bukan itu sahaja, sabun juga mengandungi bahan utama lain yang perlu dielakkan termasuk natrium lauril sulfat serta paraben, kerana ia diketahui menyebabkan disfungsi endokrin.

Komen