Carian
6 Ogos 1945: Tragedi Serangan Bom Atom Hiroshima.
August 6, 2023 Hafiz Suhaimi

Pada 6 Ogos 2023, dunia kembali berada dalam bayang-bayang sejarah yang kelam. Pada hari yang sama, 78 tahun yang lalu, dunia menyaksikan peristiwa yang membentuk sejarah dan mengubah pandangan manusia terhadap kekuatan senjata. Pada hari itu, Amerika Syarikat menjatuhkan bom atom yang dikenali sebagai “Little Boy” ke atas bandar Hiroshima, Jepun. Serangan ini tidak hanya menhancurkan bandar tersebut, malah ia mencetuskan impak yang mendalam terhadap budaya, masyarakat dan politik global.

Bom tersebut meletup kira-kira 2,000 kaki di atas bandar Hiroshima, mengeluarkan tenaga haba, cahaya, dan radiasi yang sangat besar. Ledakan yang hebat itu menyebabkan sebahagian besar bandar menjadi rata dengan tanah, meragut nyawa puluhan ribu penduduk serta meninggalkan kesan trauma yang amat mendalam.

Serangan bom atom Hiroshima ini adalah kali pertama senjata nuklear digunakan dalam peperangan dan telah membawa kesan yang mendalam dan berpanjangan. Radiasi yang dilepaskan oleh bom atom itu telah menyebabkan banyak kematian serta masalah kesihatan jangka panjang di kalangan mangsa yang selamat, yang dikenali sebagai “Hibakusha“. Serangan ke atas Hiroshima dan Nagasaki (yang berlaku tiga hari kemudian pada 9 Ogos 1945) telah memainkan peranan penting dalam penyerahan Jepun dan penamat kepada Perang Dunia II.

Tragedi Hiroshima dan Nagasaki ini turut memberikan impak besar dalam politik antarabangsa dan meningkatkan kesedaran akan kekuatan dan bahaya senjata nuklear. Tragedi ini telah memberikan pengajaran penting tentang kekuatan dan bahaya senjata nuklear. Sejak saat itu, dunia telah belajar daripada tragedi ini, dan usaha telah dilakukan untuk memastikan bahawa kekuatan nuklear tidak akan digunakan dengan sewenang-wenangnya.

Komen