Carian
Apakah Perbezaan Sit-Up VS Crunches?
August 25, 2023 Lina Rosli

Di antara kedua-dua sit-up dan juga crunches, terma sit-up lebih banyak digunapakai oleh kebanyakan individu. Ini kerana sit-up merupakan senaman otot yang paling kerap dilakukan individu sewaktu bersukan atau beriadah.

Untuk pengetahuan anda, senaman sit-up ini berguna untuk melatih otot perut dan apa yang menarik, ia tidak memerlukan sebarang peralatan untuk menguatkan otot perut. Namun, tahukah anda selain sit-up, crunches juga merupakan antara senaman lain yang boleh dilakukan untuk fungsi yang sama?

Apakah Perbezaan Sit-Up Dan Crunches?

Perbezaan utama antara sit-up dan crunches adalah dari segi julat pergerakan mereka dan otot yang mereka sasarkan.

Sit-up memfokuskan kepada pergerakan seluruh badan yang melibatkan proses mengangkat keseluruhan badan dari lantai sehingga lutut anda. Ini melibatkan bukan sahaja otot perut anda, tetapi juga fleksor pinggul dan punggung bawah anda yang mana jika dibuat dengan betul, ia boleh menjadi latihan pengukuhan pinggul yang baik untuk tubuh.

Sementara crunches pula adalah senaman yang menumpukan secara intensif pada rektus abdominis, lebih dikenali sebagai otot enam pek, dengan hanya mengangkat bahagian atas belakang anda dari bahagian tanah.

Oleh itu, melakukan sit-up memerlukan julat pergerakan yang lebih besar dan akhirnya berfungsi lebih banyak kumpulan otot jika dibandingkan dengan crunch.

Mana Satu Senaman Yang Bersesuaian Dengan Anda?

Kedua-dua senaman otot perut ini mempunyai tujuan yang berbeza. Sit-up adalah senaman teras seluruh badan dan ia sesuai untuk individu yang ingin melatih seluruh badan mereka sambil menguatkan semua bahagian perut dan pinggul.

Manakala crunch pula senaman yang mengasingkan lapisan paling luar perut. Yang mana senaman ini lebih ringan dan mudah untuk melakukan dibandingkan dengan sit-up.

Ini kerana sit-up berisiko untuk menyebabkan kecederaan kepada otot sekiranya tidak dilakukan dengan betul. Anda perlu menstabilkan keseluruhan teras anda untuk melindungi tulang belakang anda semasa anda bergerak melalui senaman.

Bukan itu sahaja, sit-up juga boleh menjadi sukar, terutamanya apabila anda cuba mengekalkan tulang belakang lumbar anda, atau bahagian bawah belakang, secara neutral apabila duduk ke atas dan ke bawah dan memukul lantai.

Adakah Sit-Up Atau Crunches Boleh Membantu Menurunkan Berat Badan?

Senaman aerobik atau senaman ketahanan berkesan dalam membakar lemak badan. Namun, setakat ini tidak ada senaman tunggal yang boleh membakar lemak perut sahaja. Akan tetapi jika dilaksanakan dengan baik, sebarang senaman boleh membantu mengurangkan keseluruhan lemak badan apabila dilakukan secara teratur dalam kombinasi dengan diet yang sihat.

Senaman perut seperti sit-up dan crunches secara khusus tidak membakar lemak perut, tetapi ia boleh membantu perut kelihatan lebih rata dan lebih toned. Latihan lain yang boleh membantu mengecilkan pinggang dan mengencangkan perut termasuk berbasikal dan planks.

Untuk penurunan berat badan secara keseluruhan – termasuk membakar lemak perut – diet adalah sama pentingnya, jika tidak lebih daripada senaman.

Amalkan mendapatkan makanan dengan kalori yang rendah. Dengan mengurangkan pengambilan kalori sebanyak 500 sehari, anda akan kehilangan sekitar 400g seminggu. Satu cara untuk makan lebih sedikit kalori adalah dengan mengehadkan pengambilan lemak anda iaitu tidak lebih daripada 30% daripada pengambilan kalori harian anda hendaklah kalori lemak.

Komen