Carian
Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Keselamatan Kesihatan Sewaktu Menggunakan Tupperware?
September 13, 2023 Lina Rosli

Tupperware merupakan jenama bekas penyimpan makanan ikonik yang menjadi kegemaran ramai selama beberapa dekad, yang bukan hanya di Malaysia, tetapi juga di seluruh dunia.

Kini, Tupperware tidak hanya hadir dengan penawaran set bekas simpan makanan yang normal sahaja, tetapi turut menawarkan bekas makanan khas, kotak makan tengah hari, botol air, set teko air, sudu dan pinggan serta banyak lagi yang lain. Malah, Tupperware juga menawarkan variasi pilihan warna dan corak-corak eksklusif yang boleh anda dapatkan.

Sejarah Tupperware – Bila Ia Mula Diperkenalkan?

Serba sedikit mengenai Tupperware, jenama ini sebenarnya telah diasaskan pada tahun 1946 oleh Earl Silas Tupper.

Jenama ini diberi nama sempena nama pengasasnya ‘Tupper’ dan menggabungkannya dengan perkataan ‘ware‘ yang merujuk kepada barang atau produk keluaran, maka terhasillah nama Tupperware seperti yang dikenali ramai.

Berbeza dengan kebanyakan jenama lain, Tupperware memfokuskan kepada penawaran bekas makanan yang mempunyai penutup kedap udara, yang memastikan makanan boleh dikonsum dan dimakan untuk jangka masa yang lebih lama.

Produk Tupperware diperbuat daripada 100% plastik yang berkualiti tinggi dan tahan lama. Menurut Tupperware, mereka komited untuk menyediakan penyelesaian kepada masalah sisa plastik sekali guna yang menjejaskan alam sekitar kita pada masa yang lama.

Melalui produknya, Tupperware bukan sahaja menyediakan produk berkualiti tinggi untuk dapur, tetapi juga, memperkasakan wanita dan keluarga mereka.

Jadi, apakah yang membuatkan Tupperware istimewa?

 • Produk Tupperware dihasilkan melalui proses pembuatan bertaraf dunia menggunakan hanya 100% Plastik yang memberikan kualiti unggul kepada produk akhir.
 • Tahan lama. Produk Tupperware menawarkan jaminan penggunaan produk seumur hidup. Pigmen warna dan reka bentuk kekal utuh sepanjang hayat produk.
 • Lestari. Produk Tupperware ini mesra alam dan menjimatkan duit anda. Ia boleh diguna semula selama bertahun-tahun tanpa rosak dari segi reka bentuk atau warna. Malah, ia juga rangkaian produk yang selamat yang boleh digunakan beberapa kali yang dapat mengurangkan penggunaan plastik sekali pakai dengan ketara.

Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Keselamatan Penggunaan Tupperware?

Pernahkah anda tertanya-tanya, berapa lama hayat untuk setiap bekas penyimpanan makanan supaya ia kekal selamat untuk digunakan — terutamanya jika ia vintaj?

Memikirkan jawapan kepada soalan itu untuk apa-apa jenis produk penyimpanan makanan plastik yang boleh diguna semula, bukan sahaja Tupperware, selalunya ia akan mempunyai beberapa bahan yang perlu diselidiki.

Sebagai contoh, Bisphenol A, lebih dikenali sebagai BPA, adalah bahan kimia yang telah digunakan selama bertahun-tahun dalam pengeluaran plastik tertentu. Dengan adanya BPA, ia berupaya menjadikan bekas plastik anda lebih tahan lama dan tahan pecah. Akan tetapi, kehadiran BPA di dalam plastik sebenarnya boleh menyebabkan mereka berpotensi bahaya kesihatan.

Dalam kajian lain juga, pendedahan BPA telah dikaitkan dengan risiko yang lebih tinggi terhadap pelbagai keadaan atau isu kesihatan, seperti:

 • ketidaksuburan
 • perubahan pertumbuhan janin
 • gangguan hiperaktif kekurangan perhatian
 • sindrom ovari polikistik
 • endometriosis

Apa Yang Tidak Boleh Anda Lakukan Pada Bekas Makanan Plastik – Tupperware?

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda elakkan:

 • Menggosok dan mencuci bekas makanan terlalu kuat

Secara umumnya, untuk kebanyakan bekas makanan plastik, sekiranya anda memberikan tekanan pada plastik dengan membasuhnya menggunakan berus gosok kasar, ia boleh menyebabkan calar.

Apabila calar muncul pada sesuatu kawasan, ia akan mewujudkan alur yang dalam dan sekaligus menyebabkan bakteria kekal di dalamnya.

 • Elakkan meletakkan makanan berasid

Sama seperti menggosok bekas plastik secara kasar, meletakkan makanan yang sangat berasid seperti tomato atau buah sitrus di dalam produk ini boleh menyebabkan pertumbuhan bakteria kekal di dalamnya.

 • Pemanasan makanan di dalam ketuhar gelombang mikro

Menurut pakar, label “selamat gelombang mikro” pada beberapa bekas plastik tidak bermakna produk itu benar-benar selamat dari sudut kesihatan.

Sesetengah daripada pemplastik dan bahan kimia boleh dipindahkan dari bekas plastik ke dalam makanan semasa pemanasan. Oleh itu, pengguna disarankan untuk memindahkan makanan dari bekas plastik ke dalam mangkuk kaca dan panaskan lauk menggunakannya.

 • Bekas plastik bertukar warna

Perubahan warna bekas boleh memberi isyarat bahawa perubahan kimia telah berlaku di dalam plastik. Biasanya itu berlaku kerana terdapat banyak lubang mikro kecil yang telah terdedah. Jadi jika plastik itu berubah warna, ia memberitahu anda bahawa plastik itu rosak.

Dan mana-mana bekas penyimpanan makanan plastik yang rosak harus dibuang. Pertimbangkan untuk menggantikan bekas plastik dengan sesuatu bekas yang tidak aktif secara kimia, seperti kaca. Jika anda tidak mampu untuk menggantikan semuanya sekaligus, gantikannya satu demi satu.

Komen