Carian
Adakah Anda Menimbang Berat Badan Anda Secara Tepat? Bagaimana Cara Menggunakan Penimbang Berat Yang Betul?
October 3, 2023 Lina Rosli

Setiap kali anda melihat penimbang berat, ia sama ada boleh menjadi satu perkara yang indah ataupun kenyataan yang kurang menyenangkan kepada seseorang.

Mana tidaknya, setiap nombor yang terpapar pada skala penimbang, ia secara tidak langsung menggambarkan apa yang anda makan semalam, dua hari lepas, minggu lepas dan juga beberapa bulan yang lalu sehingga menjadikan nombor itu besar ataupun kecil.

Penimbang adalah salah satu faktor terpenting kepada individu apabila melibatkan penambahan berat badan, penurunan berat badan atau aktiviti menimbang yang lain. Untuk aktiviti sedemikian, skala anda perlu dilakukan dengan tepat.

Oleh itu, hari ini Tajria akan membincangkan 5 langkah yang akan membantu anda mengetahui sama ada menggunakan penimbang berat ini secara tepat. Untuk menyemak ketepatan skala anda, anda hanya perlu mengikuti beberapa langkah mudah.

Pastikan jarum pada nombor sifar pada skala

Ini adalah perkara pertama yang perlu anda periksa pada penimbang. Sebelum anda mula menimbang berat anda, skala penimbang itu perlu disifarkan supaya tepat.

Bergantung pada skala anda ini boleh dilakukan dalam dua cara. Jika anda mempunyai penimbang analog, tekan penimbang dengan tangan anda dan kemudian angkat tangan anda ke atas.

Jika anda mempunyai penimbang digital, ikuti prosedur yang sama seperti penimbang analog kecuali pengimbangan akan dilakukan dengan butang pada penimbang digital dan bukannya roda pusing.

Periksa Ketepatan Penimbang Dengan Mengujinya Menimbang Objek Dengan Berat Yang Diketahui

Satu lagi cara untuk menyemak ketepatan penimbang anda adalah dengan mengujinya terhadap objek yang diketahui.

Sebagai contoh, anda boleh menimbang berat makanan atau objek yang telah dibungkus dan diukur beratnya. Jika ia tidak mempunyai sebarang kesilapan pada angka timbangan, maka skala penimbang yang digunakan adalah tepat.

Lakukan Timbangan Semula Untuk Lihat Perbezaan Berat

Untuk menyemak ketepatan penimbang, anda boleh mencuba kaedah “timbang berat semula”. Dalam kaedah ini anda perlu menimbang berat yang sama berulang kali. Jika nilai yang ditunjukkan kekal sama, maka penimbang tersebut melakukan timbangan yang tepat.

Cuba Untuk Timbang Dua Atau Lebih Objek Bersama

Ini adalah satu lagi cara untuk menyemak ketepatan penimbang anda, dalam kaedah ini anda perlu menimbang dua atau lebih produk bersama-sama. Ini biasanya akan memberi anda jumlah yang lebih besar dalam kilogram atau gram.

Tukar Lokasi Untuk Mengurangkan Risiko Ralat

Mesin penimbang boleh dipengaruhi oleh permukaan tempat ia diletakkan. Permukaan terbaik untuk penimbang ialah permukaan rata yang keras.

Ketepatan skala boleh berbeza-beza jika ia tidak diletakkan pada permukaan rata yang keras atau permukaan berkusyen seperti permaidani.

Jadi, selepas ini, pastikan anda melakukan beberapa cubaan menimbang berat menggunakan 5 kaedah di atas bagi mendapatkan berat yang sebenar.

Komen