Carian
Sesi Temu Bual Bersama Rameesa Sherfudeen – Antara Peneraju Sekolah Antarabangsa Seven Skies Mengenai Pendidikan Holistik
October 16, 2023 Lina Rosli

Secara umumnya, pendidikan holistik merupakan pendekatan pendidikan yang diambil oleh para pengajar atau guru dalam menawarkan kaedah pembelajaran yang lebih menyeronokkan dan lebih mudah untuk difahami oleh kanak-kanak.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang pendekatan pendidikan holistik ini, Tajria telah melakukan sesi temu bual bersama Rameesa Sherfudeen yang merupakan Ketua Pembangunan Karakter, Ketua Tingkah Laku, Program Keusahawanan dan Peneraju Sekolah Antarabangsa Seven Skies.

#1 Kepentingan Pendedahan Pendidikan Holistik Ke Atas Kanak-Kanak

Soalan 1: Pada pendapat Puan Rameesa, mengapakah penting untuk mewujudkan individu yang serba lengkap melalui pendidikan holistik sambil memartabatkan prestasi akademik dalam persada pendidikan masa kini?

_______

Berdasarkan pengalaman saya sebagai seorang pendidik di Seven Skies International School, pelajar yang mendapat pendidikan yang baik dan efektif sudah tentu akan mempunyai latar akademik yang lebih mantap. Akan tetapi untuk berjaya di dalam akademik, pelajar juga perlu membangunkan pelbagai kemahiran hidup untuk terus hidup dalam dunia pekerjaan.

Kemahiran seperti kepimpinan, komunikasi, penyelesaian masalah dan banyak lagi akan membantu pelajar untuk berkembang dan meningkatkan harga diri mereka, menjadikan mereka individu yang berjaya.


Soalan 2: Selepas pandemik, pelajar dilihat memerlukan lebih banyak sokongan disebabkan oleh proses pembelajaran terdahulu menyebabkan mereka perlu menyesuaikan diri semula ke sekolah fizikal selepas terpaksa menghadiri kelas atas talian sepanjang tahun 2020 hingga 2021. Jadi, bagaimana dengan melaksanakan kemahiran seperti kepimpinan, komunikasi dan lain boleh membantu mengembangkan potensi diri pelajar?

________

Para tenaga pengajar atau guru mesti mengutamakan keperluan pelajar dalam mengembangkan kebolehan intelek, mental, fizikal dan sosial supaya pelajar boleh bersedia untuk menghadapi dan menangani kesukaran masa depan dalam kehidupan seharian mereka.

Pelajar mesti diberi peluang agar mereka berusaha dalam dunia yang mencabar ini. Beberapa pendekatan yang kami gunakan di SSI ialah:

  • pembelajaran berasaskan projek
  • pembelajaran berasaskan masalah

Selain itu, Program Tema Sosial kami yang direka secara unik mempunyai kedua-dua pendekatan pembelajaran ini dan menggalakkan pelajar keluar dari zon selesa mereka. Mereka membantu membina keyakinan, positif dan penglibatan dengan komuniti setempat.


Soalan 3: Bagaimanakah pendidikan holistik boleh membantu pelajar mengimbangi kehidupan peribadi dan kehidupan akademik dan bagaimana ia memberi manfaat kepada pelajar dalam jangka masa panjang?

_________

Pada peringkat awal pendidikan, adalah penting bagi sekolah untuk mengutamakan pembangunan sahsiah pelajarnya. Dengan melakukan ini, ia akan membantu pelajar dengan pertumbuhan sahsiah dan menerima aspek sosial, fizikal, emosi dan juga rohani mereka sebagai langkah persediaan menjadi pemimpin yang baik untuk generasi akan datang.

Apabila sesebuah sekolah mengamalkan aktiviti pembinaan sahsiah sebagai sebahagian daripada kurikulum, pelajar akan dapat membangunkan sahsiah diri yang kukuh dan meningkatkan kebolehan pembelajaran sosial dan emosi mereka di samping membolehkan mereka mempunyai pemahaman yang lebih mendalam tentang keperluan dan minat unik mereka sendiri.

Sebagai contoh, di Sekolah Antarabangsa Seven Skies, kami mempunyai program keusahawanan sebagai sebahagian daripada program pembangunan watak kami yang boleh membantu pelajar membina kemahiran kepimpinan yang akan membantu mereka dalam usaha perniagaan masa hadapan.

Program ini wujud untuk membantu pelajar dalam melibatkan diri mereka dalam aktiviti seperti pengucapan awam, sukan, drama dan teater, dan banyak lagi. Dengan menyertai aktiviti-aktiviti ini, pelajar akan dapat mengembangkan sahsiah dan akhlak yang baik tentang diri mereka.

Aktiviti luar seperti Seven Skies’s Bootcamp juga merupakan contoh hebat bagaimana pendidikan holistik boleh menghilangkan rasa gemuruh dan meningkat keyakinan dalam diri pelajar.


#2 Cabaran Melaksanakan Kaedah Pendidikan Holistik

Soalan 4: Bukan mudah untuk melaksanakan pendidikan holistik di sekolah. Sebagai salah satu yang mengutamakan pendidikan holistik, apakah antara cabaran yang anda hadapi dalam proses mengamalkan kaedah pembelajaran holistik?

_________

Beberapa cabaran yang terpaksa saya hadapi dalam aspek ini – menguatkan kepercayaan bahawa setiap pelajar adalah berbeza dan guru mesti bekerja keras untuk mengetahui kekuatan dan kelemahan pelajar mereka.

Oleh itu, bagaimana pengajar seperti kami boleh membantu pelajar adalah dengan mengenal pasti kekuatan dan kelemahan mereka melalui percubaan dan kesilapan. Proses ini boleh menjadi panjang kerana tidak semua pelajar akan dapat mengikuti semua mata pelajaran yang kami ajar kerana mereka mungkin mempunyai keutamaan mereka sendiri untuk menyukai mata pelajaran tersebut.

Selain itu, sebagai pengajar, kita perlu menghasilkan aktiviti dan projek yang menarik yang akan memastikan pelajar sentiasa terlibat dan bekerjasama. Sebaliknya mungkin ada pelajar yang sangat pemalu dan tidak bersedia untuk menghadapi cabaran tertentu yang memerlukan motivasi dan dorongan tambahan daripada guru untuk mencapai keputusan.


#3 Program Mengenai Pendidikan Holistik Yang Dianjurkan

Soalan 5: Di Sekolah Antarabangsa Seven Skies (SSI), terdapat banyak aktiviti kurikulum, salah satunya ialah program keusahawanan. Apakah yang Puan Rameesa lihat berkenaan kesan program ini terhadap perkembangan minat dan minat pelajar?

_______

Di Sekolah Antarabangsa Seven Skies juga, kami menawarkan pelbagai jenis program sebagai sebahagian daripada kurikulum pembangunan sahsiah kami. Program seperti program keusahawanan memberi tumpuan kepada membina kualiti inovasi, disiplin diri dan kepintaran dalam diri pelajar kita.

Selain itu, ia juga bertujuan untuk memperkenalkan lebih lanjut tentang industri keusahawanan kepada pelajar termasuklah menyampaikan pengetahuan utama, membantu dalam memahami proses dan kemahiran, dan menggalakkan pelajar untuk menghasilkan idea model perniagaan mereka sendiri.

Setelah rancangan mereka diluluskan, pelajar akan mula menjual produk mereka kepada kumpulan orang tertentu dalam persekitaran terkawal. Ini kerana, kami ingin pelajar kami merasai pengalaman jualan perniagaan dan merasai sendiri apa yang akan dihadapi oleh dunia keusahawanan.


Soalan 6: Bolehkah Puan Rameesa berikan beberapa contoh bagaimana kurikulum pembangunan sahsiah telah memberi kesan positif kepada pelajar?

_______

Dengan menyertai kempen Anti Buli dan program amal, pelajar merasakan semangat kekitaan dalam komuniti sekolah dan masyarakat setempat juga. Kem Kepimpinan Pengawas memberi peluang kepada pelajar untuk meningkatkan kemahiran kepimpinan mereka agar dapat berpegangan tangan dan menaikkan semangat pelajar lain serta memimpin mereka ke arah meningkatkan perjalanan kepimpinan mereka.

Bagi keluarga SSI, acara Hari Sukan Tahunan biasanya mendebarkan dan menyeronokkan. Ia adalah hari apabila pelajar, guru dan ibu bapa meraikan pelajar yang mempamerkan semangat kesukanan dan kerja berpasukan yang cemerlang.

Acara Ganjaran dan Pengiktirafan kami adalah tempat kami meraikan dan memberi ganjaran kepada pelajar atas kerja keras dan pencapaian mereka yang merupakan bahagian penting dalam budaya sekolah. Ia memotivasi dan memberi inspirasi kepada pelajar untuk berusaha mencapai kecemerlangan dan membantu membina keyakinan dan harga diri mereka.

Selain memotivasikan dan mengiktiraf pelajar, anugerah dan penghargaan juga boleh menjadi cara untuk memberi inspirasi kepada pelajar untuk berusaha mencapai kecemerlangan dalam semua bidang kehidupan mereka. Ia boleh membantu mereka menetapkan matlamat, memberi tumpuan kepada kekuatan mereka dan mengatasi kelemahan mereka. Ia juga boleh membantu membina keyakinan dan harga diri mereka, yang boleh membawa kepada pencapaian yang lebih hebat pada masa hadapan.


Soalan 7: Sebagai Ketua Pembangunan Watak dan Keusahawanan, bagaimanakah kurikulum pembangunan sahsiah sekolah boleh membantu pelajar dalam membangunkan dan mengukuhkan kemahiran keusahawanan mereka sendiri?

__________

Kurikulum di SSI mengenai pembangunan watak, ia mengajar pelajar untuk berfikir secara kreatif dan meningkatkan keupayaan pemikiran kritis melalui pelbagai aktiviti dan projek. Proses ini membantu individu mengembangkan keupayaan mereka untuk menyesuaikan diri dengan situasi baharu, membuat keputusan yang teliti, dan memanfaatkan peluang.

Di samping itu, kurikulum kami menekankan untuk membantu pelajar membangunkan kesejahteraan sosial dan emosi mereka. Kami percaya bahawa memiliki kecerdasan emosi dan kecekapan sosial adalah sangat penting untuk berjaya dalam kedua-dua kehidupan peribadi dan kerjaya profesional seseorang.

Melalui program pembangunan sosial kami, pelajar dapat belajar cara memahami dan mengendalikan emosi mereka, membina empati dan membentuk hubungan yang kukuh melalui kumpulan yang menarik.


#4 Masa Hadapan Pendidikan Holistik

Soalan 8: Pada masa hadapan, adakah sukatan mata pelajaran dalam sistem pendidikan akan disesuaikan berdasarkan kemahiran dan potensi pelajar?

__________

Pada pendapat saya, ya ia akan. Saya merasakan potensi perkara ini berlaku pada masa hadapan, walaupun dalam masa terdekat, agak tinggi. Sebabnya, semakin banyak sekolah di seluruh dunia telah menerima pakai pendekatan pendidikan holistik yang akan mempercepatkan sukatan pelajaran akademik mengikut kemampuan pelajar. Oleh itu, saya percaya bahawa terdapat potensi besar yang belum diterokai menunggu untuk dimanfaatkan dalam aspek ini.


Soalan 9: Apakah persediaan yang perlu diketahui oleh para pendidik untuk mengendalikan generasi akan datang?

__________

Para pengajar mesti menumpukan pada membangunkan kemahiran insaniah setiap pelajar mereka, yang akan membantu memberikan mereka kelebihan dan membolehkan mereka mengemudi persekitaran dunia yang kompleks. Walaupun penting untuk memiliki pengetahuan akademik dan kemahiran teknikal, kemahiran insaniah juga mempunyai kesan yang besar terhadap pembangunan peribadi dan profesional.

Guru juga mesti bersabar dengan pelajar dan membantu mereka melibatkan diri dalam kelas dan aktiviti serta memastikan tiada pelajar yang ketinggalan. Tidak semua pelajar adalah sama kerana sesetengah pelajar mungkin mengambil sedikit masa untuk memahami dengan betul tentang sukatan pelajaran mereka.

Komen