Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Asia telah mengalami peningkatan yang mendadak dalam penipuan atas-talian – termasuk di Malaysia yang terutamanya berkaitan dengan penipuan pekerjaan.

Kebanyakan penipu atau sindiket penipuan ini berlaku melibatkan individu yang sedang bergelut untuk mendapatkan sumber pendapatan. Untuk pengetahuan anda, sindiket penipuan kerja sambilan di Malaysia telah menyebabkan kerugian lebih RM1.23 juta antara Januari hingga Jun bagi tahun 2023.

Memandangkan penipuan pekerjaan terus menjadi lebih canggih, rakyat Malaysia boleh memainkan peranan kolektif dalam membantu orang lain mengenalpasti taktik penipuan dan mendedahkan cara untuk mengelak daripada menjadi mangsa penipuan.

Pada masa lalu, penipu bergantung pada taktik ketakutan untuk mendorong orang ramai bertindak secara impulsif – tetapi hari ini mereka menumpukan pada membina kepercayaan dalam talian untuk menjerat mangsa. Sesetengah penipuan pekerjaan direka dengan teliti untuk meniru prosedur pengambilan pekerja yang tulen, mewujudkan ilusi yang meyakinkan tentang peluang yang sah.

10 Jenis Penipuan Berkenaan Tawaran Kerja Di Internet

Oleh itu, bersempena dengan Minggu Kesedaran Penipuan Antarabangsa, Jobstreet telah berkongsi kepada Tajria tentang 10 jenis penipuan atas-talian yang berkaitan dengan tawaran kerja.

#1 Penipu Akan Membuat Panggilan Berulang Kali Berkenaan Tawaran Kerja

Untuk pengetahuan anda, kebanyakan sindiket penipuan ini akan melakukan beberapa taktik biasa seperti kerap membuat panggilan berulang kali dan cuba memaksa anda untuk menerima tawaran mereka.

Malah, penipu internet ini juga akan sering menegaskan bahawa anda boleh terlepas peluang pekerjaan jika anda tidak bertindak balas atau bersetuju serta-merta dengan syarat mereka.

#2 Penipu Akan Melakukan Permintaan Untuk Maklumat Sensitif

Bagi mendapatkan maklumat peribadi anda, kebanyakan penipu akan meminta anda menyerahkan butiran peribadi anda dengan segera. Antara contoh dokumen yang diminta adalah seperti bukti kediaman atau penyata kewangan – ini perlu diserahkan bagi menjanjikan akses segera kepada peluang pekerjaan.

Walau bagaimanapun, syarikat yang bereputasi biasanya tidak meminta dokumentasi sedemikian sehingga proses temu duga atau onboarding.

#3 Penipu Akan Menyediakan Perisian Lakaran Atau Laman Web Palsu

Majikan yang bereputasi kebiasaannya akan menggunakan perisian standard dan terkenal untuk melakukan temu duga atas-talian. Jika mereka meminta anda memasang sesuatu yang anda tidak pernah dengar, ini mungkin petanda bahawa ada sesuatu yang tidak selamat sedang dirancang.

Kini, rata-rata penipu juga cenderung untuk menubuhkan platform atas-talian palsu dan akan menyamar sebagai agen kepada majikan selain menyatakan bahawa laman web tersebut adalah saluran untuk syarikat yang sah.

Pastikan anda menyemak laman web berkenaan secara terperinci dengan cara melihat maklumat pendaftaran syarikat atau maklum balas internet berkenaan syarikat berkenaan.

#4 Janji Akan Tawaran Pekerjaan Yang Tidak Realistik

Jika penyenaraian kerja menjanjikan gaji atau faedah yang tinggi yang kedengarannya terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, ia mungkin adalah perangkap yang perlu anda curiga. Penipu sering menggunakan tawaran menarik ini untuk menarik mangsa yang tidak curiga, terutamanya mereka yang berada dalam situasi kewangan yang terdesak.

#5 Komunikasi Yang Tidak Profesional

Beri perhatian kepada bahasa, tatabahasa, dan nada keseluruhan komunikasi. Majikan yang sah biasanya mengekalkan komunikasi yang profesional dan digilap, jadi jika anda melihat banyak kesilapan ejaan, bahasa yang tidak senonoh atau komunikasi yang tidak konsisten, ia mungkin menjadi tanda-tanda sindiket penipuan tawaran pekerjaan.

#6 Syarikat Tidak Mengaturkan Temu Duga

Pernahkah anda mendapatkan pekerjaan tanpa sekurang-kurangnya satu temu duga kerja? Jika proses pengambilan pekerja tidak termasuk temu duga kerja, dan jika majikan menunjukkan sedikit minat terhadap anda, ini boleh menjadi tanda mereka lebih berminat dengan dompet anda dan menipu anda.

Senario kes terbaik, majikan yang tidak mementingkan keperibadian anda atau sejauh mana anda sejajar dengan budaya syarikat mereka. Bukankah ia kedengaran seperti tidak profesional?

#7 Menghantar Pautan Aneh Dan Pelik

Berhati-hati apabila mengklik pada pautan semasa proses permohonan kerja, kerana ia boleh membawa kepada permohonan penipuan yang direka semata-mata untuk mengekstrak maklumat akaun bank atau kad kredit anda.

Kebanyakan penipu akan bersusah payah untuk menipu sasaran dengan membentuk laman web dan aplikasi mudah alih yang kelihatan profesional dan sah. Jika anda digesa untuk hanya mendaftar sebagai pemohon melalui pautan pelik, elakkan daripada terjerat kepada penipuan ini.

#8 Syarikat Tidak Menerangkan Keperluan Kerja Dan Jawatan Secara Jelas

Tawaran pekerjaan sebenar akan bersiap-sedia dengan senarai tugas dan keperluan kerja yang jelas dan terperinci yang sepadan dengan jawatan yang diterangkan.

Sebaliknya, tawaran kerja palsu dan perekrut yang meragukan cenderung untuk mengemukakan peranan, tugas dan keperluan pekerjaan yang samar-samar dan terlalu umum – selain turut menawarkan peranan yang membolehkan hampir semua orang layak.

#9 Meminta Individu Untuk Melakukan Pembayaran Untuk Penempatan Atau Peralatan Kerja

Majikan yang beretika tidak akan sekali-kali meminta bayaran pendahuluan untuk penempatan kerja, peralatan kerja atau latihan. Selain itu, perekrut yang bereputasi dan agensi pengambilan yang sah biasanya tidak mengenakan caj kepada bakal pencari kerja.

#10 Menerima Kerja Di Luar Negara Tanpa Visa Pekerjaan

Jika anda sedang mempertimbangkan untuk bekerja di luar negara dan majikan mendesak anda memasuki negara-negara yang disebutkan dengan menggunakan visa pelawat dan bukannya visa pekerjaan yang sah, anggap ia sebagai tanda penipuan yang besar.

Adalah tidak digalakkan untuk anda meneruskan proses perkerjaan dalam keadaan ini, walaupun majikan berjanji untuk menampung perbelanjaan penerbangan anda.

Untuk menangani peningkatan dan kecanggihan penipuan pekerjaan, pasaran pekerjaan perlu memanfaatkan teknologi untuk memeranginya, termasuk memperluaskan penggunaan AI dan pembelajaran mesin untuk meningkatkan pengesanan penipuan dan keupayaan pencegahan.

Oleh itu, JobStreet telah menyediakan sistem dan proses yang berkesan untuk mengesahkan kesahihan iklan pekerjaan pada platformnya.

Untuk pengetahuan anda, di antara bulan Julai 2022 dan Jun 2023, syarikat induk JobStreet, SEEK, secara automatik mengimbas 7.8 juta iklan pekerjaan langsung pada semua platformnya di seluruh Asia Pasifik (APAC).

Kira-kira 10% daripada iklan kerja telah ditingkatkan untuk semakan manual (780,000 iklan kerja), lebih daripada 1,900 penyewa dikecualikan semasa onboarding, 350 akaun penyewa telah ditutup kerana penipuan dan lebih daripada 2,800 iklan kerja telah dialih keluar.