Walaupun kelihatan tidak berbahaya seperti beberapa tompok kulat pada makanan, namun hakikatnya ia boleh menyebabkan pelbagai isu, bermula daripada senak atai sakit perut hingga ke situasi yang paling ekstrem iaitu kerosakan buah pinggang atau juga kanser.

Sudah tentu, tidak semua kulat makanan boleh membunuh. Akan tetapi sekiranya dikonsum pada kadar yang banyak, ia boleh mencetuskan beberapa komplikasi kesihatan.

Untuk pengetahuan anda, kulat ini boleh berada di mana-mana permukaan, ataupun di udara mahupun di dalam tanah. Bukan sahaja di makanan, kulat juga boleh muncul di pelbagai tempat lain – antara yang popular adalah jubin bilik mandi anda, atau lain-lain kawasan yang lembab serta kaya dengan nutrien.

Oleh kerana kulat boleh membiak dengan cepat, yang mana dengan hanya melepaskan spora mikroskopik menerusi angin atau air, maka anda perlu berhati-hati dengan kehadiran bendasing ini.

Dengan berbilion-bilion spora kulat yang terapung di sekeliling kita, satu-satunya cara untuk mengelakkan daripada kulat hinggap di makanan adalah dengan cara memastikan makanan berkenaan yang tidak dibuka, disimpan di dalam bekas kedap udara atau dalam tin.

Cara Mengelakkan Makanan Terdedah Kepada Bahaya Kulat Di Udara

Untuk makanan di dalam bekas, kaedah paling mudah yang boleh anda amalkan – untuk mendapatkan jangka hayat makanan yang lebih lama, anda boleh menyejukkan atau membekukan makanan tertentu. Harus diingatkan bahawa pastikan anda tidak melakukan pengisian berlebihan sehingga menghalang aliran udara yang mencukupi.

Sementara untuk roti dan pastri, pastikan ia tidak terdedah kepada kelembapan yang tinggi. Jika boleh, tutup makanan untuk mengelakkan pencemaran silang akibat spora bawaan udara terutamanya yang mempunyai kandungan air yang tinggi.

Anda juga boleh membersihkan peti sejuk, kaunter dan span anda dengan kerap bagi meminimumkan pembentukan atau penyebaran koloni kulat.

Akhir sekali, pastikan anda meminimumkan kulat atau bakteria bawaan angin an yang menjengkelkan adalah dengan mengemas ruang makan dan dapur selepas selesai guna.

Apakah Jenis Kulat Yang Biasa Di Dalam Rumah?

Terdapat beribu-ribu spesies kulat yang berbeza, termasuk pelbagai jenis yang mungkin masuk ke dalam pantri anda. Ada yang selamat dan tidka menyebabkan kesan buruk pada kesihatan dan ada juga yang bersifat toksin.

Sebagai contoh, pertumbuhan Penicillium pada epal dan pertumbuhan Aspergillus pada anggur dan kopi menghasilkan mikotoksin yang boleh menyebabkan keracunan atau kerosakan buah pinggang. Pengambilan tahap aflatoksin yang tinggi, mikotoksin yang paling berbahaya, boleh menyebabkan ketoksikan yang teruk atau jika terdedah untuk tempoh yang lama boleh menyebabkan kanser hati.

Harus diingatkan juga, kulat tidak selalu kelihatan dengan mata kasar. Kulat boleh tumbuh jauh ke dalam makanan sebelum menghasilkan berbilion-bilion spora yang mencipta lapisan kabur putih kehijauan. Hanya kerana anda tidak dapat melihatnya, tidak bermakna ia tidak ada.

Oleh itu, sekiranya anda mendapati makanan yang dihidang terdapat kulat di dalamnya, apa yang perlu anda lakukan adalah mengenalpasti sifat makanan. Untuk makanan keras yang padat seperti keju keras atau lobak merah, anda boleh melihat dengan jelas koloni kulatnya, dan ia adalah selamat untuk memotong bahagian berkulat ditambah satu inci tambahan atau lebih.

Sementara makanan yang lembap seperti keju lembut, yogurt, jem dan jeruk – tahap pertumbuhan acuan kurang jelas dan sukar untuk dikeluarkan dengan selamat. Begitu juga dengan daging dan ikan yang berkulat.

Untuk roti, anda boleh membuang atau mencubit bahagian yang berkulat. Tetapi walaupun begitu, ada kemungkinan kulat telah tumbuh lebih dalam ke dalam roti. Untuk mengelak daripada memakan sporanya, individu dinasihatkan untuk segera membuang sebarang roti yang mempunyai tanda kulat.