Carian
Sekitar 45 Juta Kanak-Kanak Bawah 5 Tahun Di Seluruh Dunia Alami Masalah Malnutrisi Akut Pada Tahun 2022
November 21, 2023 Lina Rosli

Tahukah anda, apakah yang dimaksudkan dengan malnutrisi akut? Bagi yang tidak mengetahui, malnutrisi akut ialah keadaan di mana kanak-kanak mengalami masalah kekurangan nutrisi yang berpunca daripada pengambilan tenaga atau protein yang tidak mencukupi.

Secara umumnya, terdapat dua kategori malnutrisi akut – iaitu primer dan sekunder. Kanak-kanak yang mengalami malnutrisi akut primer adalah perkara biasa di negara membangun akibat daripada bekalan makanan yang tidak mencukupi yang disebabkan oleh faktor sosial, ekonomi dan persekitaran.

Sementara malnutrisi akut sekunder pula berlaku disebabkan oleh penyakit asas yang menyebabkan kehilangan nutrien yang tidak normal, peningkatan perbelanjaan tenaga atau pengurangan pengambilan makanan.

Sekiranya tidak diurus dan dicegah dengan baik, masalah malnutrisi akut boleh membawa kepada perubahan biokimia berdasarkan mekanisme metabolik, hormon dan glukoregulasi. Kebanyakan kanak-kanak yang mengalami malnutrisi akut primer boleh diuruskan di rumah dengan campur tangan khusus pemakanan.

Dalam kes kekurangan zat makanan akut dan komplikasi yang teruk, rawatan pesakit dalam adalah disyorkan. Malnutrisi akut sekunder harus diuruskan dengan merawat punca yang mendasari.

Pada November 2023, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dilihat sedang dalam proses memajukan perjuangan global menentang kekurangan zat makanan akut dalam kalangan kanak-kanak bawah 5 tahun dengan melancarkan garis panduan baharunya mengenai pencegahan dan pengurusan edema pembaziran dan pemakanan (malnutrisi akut).

Menurut WHO, antara langkah proaktif yang perlu dilaksanakan oleh pihak pengurusan hospital dan pakar termasuklah mengenalpasti bayi dan kanak-kanak yang berisiko mengalami pertumbuhan dan perkembangan yang lemah. Mereka harus menerima penjagaan dan pemantauan yang kerap oleh profesional kesihatan.

Matlamat segera bagi langkah ini adalah bagi membuat pengesanan awal sebarang masalah perubatan atau psikologi yang akut dan mencegah bayi daripada mengalami kekurangan berat badan yang teruk. Matlamat jangka panjang penjagaan dan pemantauan tetap ini pula adalah untuk membolehkan bayi dan kanak-kanak ini membesar dan berkembang dengan cara yang sihat yang boleh membawa kepada mereka mencapai potensi penuh mereka.

Pencapaian ini merupakan tindak balas penting kepada isu global yang berterusan mengenai kekurangan zat makanan akut, yang menjejaskan berjuta-juta kanak-kanak di seluruh dunia. Untuk tahun 2022 sahaja, malnutrisi akut ini telah menjejaskan sekitar 45 juta kanak-kanak bawah lima tahun di seluruh dunia.

Malah, hanya kira-kira 7.3 juta kanak-kanak sahaja yang telah menerima rawatan untuk kekurangan zat makanan akut teruk (SAM). Walaupun perlindungan rawatan telah meningkat, kanak-kanak dengan SAM di kebanyakan negara yang paling teruk terjejas masih tidak dapat mengakses penjagaan yang diperlukan sepenuhnya untuk mereka pulih.

Komen