Carian
Ini 7 Tanda Yang Menunjukkan Rumah Anda Mempunyai Lokasi Persembunyian Tikus
November 27, 2023 Lina Rosli

Sebut sahaja tentang tikus, pasti ramai yang sudah mula menggambarkan ruang tempat yang kotor yang menjadi tempat persembunyian makhluk kecil ini.

Secara umumnya, terdapat banyak tanggapan yang salah tentang tempat tikus ini bersarang. Ramai dalam kalangan individu yang menyangkakan bahawa tikus hanya tertarik kepada tempat atau kawasan yang kotor dengan banyak sampah.

Namun, hakikatnya tikus ini muncul apabila mereka mengenalpasti sumber makan di sesuatu lokasi. Oleh sebab itu, kebanyakan rumah yang terdedah dengan sumber makanan boleh menjadi sarang tikus berkumpul. Tidak kiralah makanan yang dimasak ataupun snek-snek ringan yang mudah dimakan.

Oleh itu, untuk mengetahui sama ada rumah anda mempunyai lokasi persembunyian tikus, terdapat beberapa perkara yang perlu kenalpasti dan terokai terlebih dahulu.

7 Tanda Rumah Anda Menjadi Tempat Tikus Berkumpul

Jika anda mengesyaki tikus bersembunyi di rumah anda, tanda-tanda serangan tikus yang boleh anda kenalpasti adalah seperti:

#1 Muncul Najis Tikus Di Beberapa Kawasan Sekitar Rumah

Ini merupakan tanda yang paling penting yang perlu anda ketahui dan kenalpasti. Kemunculan najis tikus di rumah adalah tanda paling jelas untuk menunjukkan yang mana rumah anda sudah menjadi tempat persembunyian mereka.

Untuk pengetahuan anda, najis tikus adalah berwarna gelap dan lembap, tetapi ia menjadi kering dan kelabu dari masa ke semasa. Kebiasaannya, anda akan menjumpai najis tikus ini tetapi si pelakunya tiada di lokasi berkenaan. Namun, usah risau kerana apabila anda menemui najis ini, ia berkemungkinan besar menyatakan bahawa salah satu daripada makhluk itu pasti berada berdekatan.

Selain itu, najis tikus ini sering dijumpai di kawasan berhampiran sumber makanan. Jadi, pastikan anda semak dalam kabinet dapur, pantri dan bawah perabot.

#2 Kawasan Sekitar Rumah Mengeluarkan Bau Busuk Yang Bukan Biasa

Sekioranya anda melihat tanda-tanda tikus, tetapi tidak menemui sebarang najis? Menghidu bau busuk yang tidak biasa anda hidu ini boleh menjadi penunjuk serangan tikus.

Bagi yang tidak mengetahui, air kencing tikus berbau seperti ammonia basi. Bau ini mungkin tidak begitu ketara jika anda hanya mempunyai satu atau dua tikus di rumah anda, tetapi ia pasti akan menyerlah jika anda mempunyai serangan tikus yang aktif.

Selain itu, anda dapat melihat bau tikus mati – bau masam yang kuat yang akan berlarutan selama beberapa hari, malah berminggu-minggu.

#3 Mempunyai Lubang Pada Plastik Atau Perabot Seperti Digigit

Tikus akan mengunyah kotak kadbod, dinding kering dan bahan lain untuk mencari makanan. Jika anda melihat sebarang lubang di dinding atau pembungkus makanan anda yang menyerupai kesan gigitan, itu adalah petanda yang cukup baik bahawa tikus atau tikus berada berdekatan. Lebih besar tanda gigitan, lebih besar tikus yang berada di dalam kawasan rumah anda.

#4 Menemui Kawasan Yang Seakan Tempat Persembunyian Tikus

Tikus akan membuat sarang daripada kertas, kain atau bahan organik yang terdapat di seluruh rumah anda. Jika anda melihat timbunan barang-barang ini diletakkan bersama-sama, seekor tikus berkemungkinan telah menjadikan lokasi berkenaan sebagai rumah. Anda mungkin melihat kesan gigitan pada bahan bersarang ataupun menjumpai najis dalam timbunan barang berkenaan.

#5 Mendengar Aktiviti Yang Aktif Pada Waktu Malam – Menggaru Atau Mencakar

Tikus cenderung untuk bergerak di sekitar rumah anda pada waktu malam dan anda mungkin tidak perasan aktiviti ini berlaku di sepanjang malam anda.

Oleh itu, sekali sekala, pastikan anda melakukan tinjauan di dapur ataupun stor rumah anda padu waktu malam untuk mengenalpasti haiwan yang bekerja pada waktu berkenaan. Harus diingatkan bahawa makhluk ini juga boleh bersembunyi di dalam dinding anda, jadi anda boleh mendengar bunyi bergegas dari dalam mereka.

#6 Periksa Laluan Yang Cenderung Untuk Tikus Lalu Dan Bergerak

Tikus cenderung menggunakan laluan yang sama di seluruh rumah anda berulang kali untuk bergerak dari satu tempat ke tempat lain. Anda mungkin dapat mengesan jejak kaki mereka jika terdapat sebarang habuk atau kotoran yang menandakan jejak mereka.

Jika anda fikir anda telah menemui laluan tikus di rumah anda, letakkan sedikit tepung dan anda mungkin akan melihat tanda tapak kaki pada hari berikutnya.

#7 Perhatikan Tabiat Haiwan Lain Di Rumah

Sekiranya anda mempunyai kucing atau anjing, mereka akan berlaku sedikit berbeza sekiranya terdapat haiwan asing lain dirumah.

Mereka berkemungkinan berasa terancam dengan kehadiran tikus di rumah sehingga boleh mencetuskan tingkah laku yang luar biasa daripada haiwan kesayangan anda, seperti menyalak berlebihan atau minat di kawasan tertentu. Jika ada, anda perlu mula mencari di sekeliling untuk tanda-tanda tikus di kawasan sekitar.

Komen