Carian
Ini 5 Cara Cegah Obesiti Dalam Kalangan Kanak-Kanak
November 30, 2023 Lina Rosli

Untuk pengetahuan anda, kanak-kanak sememangnya tidak terkecuali dalam menghadapi isu obesiti pada usia muda. Ini disebabkan oleh beberapa faktor pemakanan yang tidak diuruskan dengan baik sehingga boleh mencetuskan masalah berat badan berlebihan dalam kalangan mereka.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, semakin ramai kanak-kanak bergelut dengan berat badan mereka hari ini. Menurut statistik dari Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (NHMS), prevalens obesiti kanak-kanak di Malaysia telah meningkat daripada 6.1% kepada 11.9% antara 2011 dan 2015.

Selain itu, ia telah mencapai rekod puncak sebanyak 14.8% pada 2019. Ia adalah penting untuk menangani isu ini bagi mengelakkan masalah kesihatan pada masa hadapan.

Obesiti pada kanak-kanak boleh membawa kepada pelbagai masalah kesihatan pada masa hadapan termasuklah:

  • kerosakan hati akibat pengumpulan lemak di hati
  • diabetes jenis 2
  • tekanan darah tinggi
  • peningkatan risiko penyakit jantung dan strok

Selain itu, obesiti juga boleh menyebabkan apnea tidur obstruktif, yang dicirikan oleh gejala dengkuran kuat, pernafasan terganggu dan corak tidur terganggu.

Keadaan ini boleh membawa kepada kesan kesihatan negatif seperti kemurungan, kebimbangan, dan masalah kognitif termasuk kehilangan ingatan dan kurang tumpuan.

Apakah Faktor Yang Menyebabkan Obesiti Dalam Kalangan Kanak-Kanak?

Secara umumnya, terdapat beberapa faktor yang menyumbang kepada obesiti kanak-kanak. Antara yang perlu anda ketahui adalah:

  • Genetik. Kanak-kanak yang mempunyai sejarah keluarga obesiti yang kuat berkemungkinan besar menjadi obes.
  • Pengambilan makanan yang berlebihan sehingga badan mengambil lebih banyak kalori daripada yang diperlukan.
  • Tabiat pemakanan yang buruk seperti kerap mengambil makanan padat tenaga dan tidak sihat seperti makanan diproses, makanan segera, minuman manis dan makanan ringan; makan lewat malam yang mengganggu metabolisme.
  • Kurang aktiviti fizikal boleh menyebabkan kanak-kanak tidak mengeluarkan toksin dan toksik yang tidak diperlukan tubuh.

5 Cara Memastikan Kanak-Knak Mendapat Berat Badan Yang Sihat

Jadi bagaimana cara untuk mencegah kanak-kanak daripada mempunyai berat badan yang berlebihan pada usia muda? Jawapannya adalah:

#1 Mengawal Pengambilan Makanan Harian

Mengawal saiz bahagian adalah cara yang berkesan untuk menguruskan berat badan dan mengelakkan makan berlebihan. Apabila kita mengambil lebih banyak kalori daripada keperluan badan kita, ia boleh menyebabkan penambahan berat badan dan lemak badan yang berlebihan.

Terdapat cara mudah untuk mengawal saiz bahagian seperti menggunakan pinggan yang lebih kecil dan mengambil kira berapa banyak anak anda makan semasa makan di luar.

Ia juga penting untuk memilih makanan padat nutrien yang padat dengan vitamin dan mineral penting untuk memastikan mereka sihat. Dengan mengamalkan kawalan bahagian dan pemakanan yang sihat dan seimbang, kita boleh membantu menguruskan berat badan dengan berkesan dan meningkatkan kesihatan secara keseluruhan.

#2 Mendapatkan Makanan Yang Padat Nutrien

Bagaimana cara untuk mengenalpasti makanan yang padat nutrien? Menurut DOC2US, makanan padat nutrien adalah makanan yang padat dengan vitamin, mineral, karbohidrat kompleks, protein tanpa lemak, serat dan lemak sihat yang anak anda perlukan untuk berasa puas dan kenyang.

Mendapatkan diet yang kaya dengan makanan padat nutrien membekalkan nutrien penting kepada tubuh semenyata makanan dengan yang tinggi kalori pula boleh membuatkan tubuh terdedah kepada pelbagai peningkatan masalah kesihatan.

Untuk pengetahuan anda, diet yang kaya dengan serat boleh meningkatkan kesihatan pencernaan yang memastikan penyerapan nutrien yang lebih baik, mencegah sembelit dan mengurangkan risiko menghidap diabetes dengan mengawal paras gula dalam darah dengan memperlahankan penyerapan glukosa dalam aliran darah.

Manakala, vitamin D dan kalsium pula membantu mengekalkan tulang yang sihat. Vitamin A dan vitamin C menyokong sistem imun dan menggalakkan kulit yang sihat.

Selain itu, protein memainkan peranan penting dalam otot dan pertumbuhan kanak-kanak, kesihatan tulang dan membantu mengekalkan tahap tenaga dan menyokong fungsi otak yang sihat.

#3 Hadkan Pengambilan Gula Tambahan

Makan makanan yang mengandungi gula tambahan yang tinggi boleh menyebabkan penambahan berat badan dan peningkatan simpanan lemak, tanpa memberikan sebarang nutrien tambahan untuk badan anda.

Begitu juga, karbohidrat yang ditapis seperti roti putih dan pastri selalunya tinggi kalori tetapi rendah nutrien. Jenis makanan ini menyebabkan peningkatan pesat dalam paras gula darah, yang boleh mencetuskan kelaparan dan keinginan.

Untuk mengelakkan kesan negatif ini, lebih baik memberi tumpuan kepada membekalkan anak anda dengan karbohidrat kompleks seperti bijirin penuh, buah-buahan dan sayur-sayuran kerana ia dihadam dengan lebih perlahan dan menggalakkan rasa kenyang (kenyang).

#4 Nikmati Makanan Pada Masa Yang Tetap

Makan makanan seimbang pada masa yang konsisten sepanjang hari boleh membantu penurunan berat badan dengan mengawal selera makan anak anda dan mengurangkan kemungkinan makan berlebihan atau snek pada makanan yang tidak sihat.

Di samping itu, masa makan yang tetap boleh menyokong irama sirkadian yang sihat, yang membantu mengawal pelbagai proses fisiologi dalam badan, termasuk pengeluaran hormon, pencernaan dan metabolisme. Ini boleh memberi kesan positif terhadap kesihatan metabolik dan pengurusan berat badan.

#5 Senaman Dan Aktiviti Fizikal

Aktif secara fizikal adalah komponen penting dalam gaya hidup sihat untuk semua kanak-kanak. Walau bagaimanapun, jumlah aktiviti fizikal yang disyorkan untuk kanak-kanak berbeza-beza bergantung pada umur mereka.

Malah DOC2US turut berkongsi, kanak-kanak usia sekolah harus menyasarkan untuk melibatkan diri dalam sekurang-kurangnya 60 minit aktiviti fizikal intensiti sederhana hingga kuat setiap hari. Ini boleh termasuk aktiviti aerobik seperti berlari, berjalan, dan melompat, serta senaman pengukuhan tulang yang sesuai untuk usia mereka.

Obesiti kanak-kanak boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius yang mungkin berlarutan sehingga dewasa. Akan tetapi, dengan maklumat, alatan dan galakan yang betul, anda boleh membantu anak anda kekal sihat dan gembira.

Komen