Carian
Berapa Banyak Kafein Di Dalam Secawan Espresso?
December 13, 2023 Lina Rosli

Espresso secara umumnya berfungsi sebagai asas untuk banyak ramuan kopi moden. Bergantung kepada campuran bahan kedua sama ada air, susu atau gula di dalam secawan kopi bersama espresso, ia akan menghasilkan produk yang berbeza sama ada cafe latte, cappuccino, americano dan banyak lagi.

Disebabkan espresso adalah asas di dalam setiap cawan kopi, pastinya anda ingin mengetahui berapa banyak kafein dalam minuman espresso itu—dan berapa banyak kopi espresso yang terdapat dalam kegemaran kedai kopi anda?

Apa Itu Espresso?

Espresso ialah “shot” kopi satu auns yang sangat pekat, dihasilkan menerusi bancuhan kopi yang dikisar halus pada tekanan tinggi.

Salah satu elemen istimewa espresso ialah “crema”, lapisan berkrim yang terletak di atas minuman espresso. Untuk lebih jelas lagi, anda akan melihat pada cawan latte panas di kedai, anda akan mendapati bahagian di mana kopi anda mempunyai buih bukan terhasil daripada susu – dan itulah crema.

Purata satu shot espresso bersamaan dengan 63mg kafein. Tetapi terdapat juga beberapa cawan kopi yang menghasilkan shot espresso yang lebih kuat boleh mencapai nilai 75mg kafein—dan bergantung pada minuman kopi dan saiz yang anda pesan, minuman anda mungkin mengandungi beberapa tangkapan espreso di dalamnya.

Berapa Banyak Kafein Dalam Secawan Kopi Vs Secawan Espresso?

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, semakin bertambah jumlah atau kuantiti air kopi di dalam cawan, akan ada. Sebagai contoh, 30ml air kopi mempunyai 95mg kafein—yang bermaksud setiap mililiter cawan hanya mengandungi 12mg kafein berbanding 63mg di dalam secawan espresso.

Perlu diingat bahawa walaupun banyak kedai yang menawarkan kopi tanpa kafein atau decaffeinated ciffe masih mempunyai sentuhan kafein, tetapi ia masih jauh lebih rendah daripada jumlah dalam espresso iaitu 2mg kafein dalam secawan kopi tanpa kafein secara keseluruhan.

Berapa Banyak Kafein Yang Boleh Anda Nikmati?

FDA secara amnya mengesyorkan orang biasa mengambil tidak lebih daripada 400mg kafein setiap hari. Oleh itu, bagi kebanyakan orang, satu atau dua suntikan espresso harus berada dalam had harian anda.

Sementara itu, Coke Zero mempunyai 46mg kafein bagi setiap tin 12Oz. Dan kebanyakan coklat mempunyai 12mg setiap auns coklat gelap manakala teh hijau pula menampilkan 30 hingga 50mg kafein setiap cawan. Perlu diingat bahawa setiap orang mempunyai sensitiviti yang berbeza terhadap kafein, jadi had peribadi anda mungkin berbeza dengan oran lain..

Jika anda hamil, had kafein yang disyorkan anda adalah lebih rendah. Menurut American College of Obstetricians and Gynecologists, anda harus mengekalkan pengambilan kafein anda kepada 200mg sehari atau kurang—yang bermakna anda hanya boleh menikmati kira-kira tiga shot espreso purata sebelum anda mencapai had tersebut.

Komen