Carian
Tips Penggunaan Alat Solek Bagi Anda Yang Mengalami Ekzema
December 19, 2023 Lina Rosli

Apa itu ekzema? Bagi anda yang tidak mengetahui, ekzema turut dikenali sebagai atopic dermatitis(kulit). Ia adalah keadaan di mana individu mengalami keradangan pada kulit disertai dengan bengkak, gatal dan ruam merah yang kadang-kadang kelihatan seperti kulit melecur yang berair. Jika berpanjangan akan menyebabkan kegatalan.

Ekzema boleh berlaku kepada kebanyakan individu dan biasanya ia boleh terjadi pada peringkat awal umur iaitu sewaktu bayi ataupun apabila sudah meningkat besar – kanak kanak.

Kawasan utama untuk ekzema selalunya berlaku di muka, pergelangan tangan, pertengahan siku dan juga lutut. Kulit yang terlibat akan menjadi berkerak dan mengering sehingga menyebabkan ketidakselesaan kepada individu.

Apabila mengalami ekzema, rata-rata individu sering mengelak daripada menggunakan alat solekan. Namun, tahukah anda sebenarnya, terdapat cara untuk anda mengurangkan risiko keradangan kulit ini dengan cara mengenalpasti teknik solekan yang betul?

Kuncinya ialah menggunakan produk penjagaan kulit dan solek yang sesuai dengan kulit anda. Berbanding melawannya, menggunakan pendekatan yang ringan dan lembut dengan pemakaian, dan mengamalkan kebersihan yang baik adalah tips utama untuk anda yang mengalami ekzema untuk mendapatkan solekan penuh untuk kulit.

Tips Penggunaan Alat Solek Bagi Anda Yang Mengalami Ekzema

Berikut adalah tips yang boleh anda praktikkan – untuk individu yang mengalami ekzema untuk mendapatkan solekan penuh pada wajah.

#1 Gunakan Produk yang Sesuai untuk Kulit Sensitif

Jika anda menghidap ekzema, anda sudah mengenalpasti bahan yang boleh menyebabkan kerengsaan. Pastikan anda mendapatkan produk solekan yang jenis hypoallergenic – sesuai untuk kulit sensitif.

Anda yang mempunyai ekzema harus mengelakkan produk yang mengandungi wangian berat atau alkohol yang mengeringkan kerana ini boleh merengsakan kulit.

Selain itu, mereka yang mempunyai ekzema harus berhati-hati apabila menggunakan bahan aktif tertentu yang mungkin merengsakan kulit, seperti asid pengelupasan, retinoid, dan benzoyl peroksida.

#2 Melembapkan Kulit Sebelum Bersolek

Ekzema menyebabkan tompok kering dan mengelupas, jadi sapukan pelembap sebelum asas, pemerah pipi, dan kosmetik lain.

Ini kerana, dengan menggunakan pelembap lembut, ia boleh membantu teknik solekan berjalan lebih sekata dan lebih lancar pada mereka yang mempunyai kulit yang terdedah kepada ekzema. Pakar menyarankan anda untuk menggunakan asid hyaluronik atau gliserin – bagi membantu menarik kelembapan ke dalam kulit.

Selain itu, pastikan lapisan serum dan pelembap benar-benar meresap pada kulit sebelum menggunakan produk solekan pada kulit.

#3 Sentiasa Sapukan Primer Solek

Pertimbangkan primer solek yang dirumus dengan baik sebagai senjata rahsia anda apabila menggunakan solek pada kulit yang terdedah kepada ekzema. Ia berfungsi untuk semua orang, sudah tentu, tetapi sangat membantu apabila anda berhadapan dengan keadaan kulit kronik ini

Menggunakan primer selepas penjagaan kulit dapat mewujudkan penimbal antara warna kosmetik dan kulit anda. Bukan itu sahaja, primer juga menambah satu lagi lapisan kelembapan yang sangat diperlukan dan boleh membantu melicinkan tekstur kasar.

#4 Utamakan Kebersihan Pada Setiap Alat Solek

Salah satu kesilapan terbesar yang dilakukan oleh penghidap ekzema ialah mengabaikan kebersihan. Untuk pengetahuan anda, ekzema menjejaskan fungsi penghalang kulit dan mikrobiom, menjadikannya lebih mudah terdedah kepada bakteria patogen.

Jika menggunakan berus atau span untuk solekan, pastikan anda kerap melakukan pembersihan dengan menggunakan sabun pembersih yang lembut. Berhati-hati juga dengan tarikh luput untuk setiap produk solekan.

#5 Pilih Produk Yang Menawarkan Formula Krim Berbanding Serbuk

Sekiranya anda ingin mengetahui, jenis produk kosmetik manakah yang sesuai untuk kulit ekzema, jawapannya, produk dengan formula krim berbanding produk serbuk.

Produk kosmetik berasaskan krim cenderung lebih menghidratkan dan menyuburkan kulit. Ini bertentangan dengan formulasi serbuk, yang cenderung lebih kering, terutamanya bagi mereka yang mempunyai kulit yang terdedah kepada ekzema.

#6 Gunakan Tangan Untuk Menyapu Produk Kosmetik Ke Kulit

Pakar mencadangkan untuk anda mengelakkan daripada menggosok produk kosmetik secara agresif, kerana ia boleh menyebabkan kemerahan dan kerengsaan.

Sebaliknya, gunakan berus solek atau span yang bersih untuk menyapu solekan anda dengan lembut. Gunakan pendekatan lembut yang sama ini semasa menanggalkan solek juga.

Komen