Carian
Apakah Perbezaan Antara Barbeku, Salai Dan Panggang?
December 19, 2023 Lina Rosli

Selalunya, di kebanyakan menu makanan di kedai makan atau restoran, pasti akan ada jenis hidangan yang membuatkan anda keliru – apakah yang membezakan antara satu nama makanan dengan nama makanan yang lain.

Sebagai contoh barbeku, panggang dan juga salai atau di dalam bahasa Inggeris – barbeque, grill dan smoke.

Apabila itu berlaku, anda akan mencari kenalan anda yang lain untuk menjelaskan kepada anda tentang perbezaan di antara ketiga-tiganya.

Untuk membantu anda mengelakkan masalah ini berlaku pada masa hadapan, mari lihat perbezaan di antara ketiga-tiga menu ini – termasuk bagaimana cara penyediaan untuk hidangan ini.

Perbezaan Hidangan Barbeku, Panggang Dan Salai

Secara ringkasnya, memanggang bermaksud memasak di atas api yang dimasak pada suhu yang panas dan waktu yang cepat.

Sementara barbeku pula bermaksud memasak makanan pada api yang rendah dan dilakukan secara perlahan.

Manakala, salai pula bermaksud memasak makanan menggunakan asap – juga dimasak pada api yang kecil dan perlahan.

Kebiasaannya, untuk salai dan barbeku adalah melibatkan makanan daging merah dan daging putih. Manakala sayur-sayuran, buah-buahan dan makanan lain pula sering menggunakan teknik memanggang di dalam masakan.

Mengapa Teknik Masakan Barbeku Dan Salai Digunakan Untuk Daging?

Biasanya, untuk mengekalkan jus di dalam daging, tukang masak cenderung menggunakan suhu yang rendah dan masa memasak yang lebih panjang. Dengan ini, kelembutan dan kelazatan makanan dapat dikekalkan di dalam daging dengan lebih baik.

Apa Itu Barbeku?

Seperti yang dinyatakan di atas, barbeku memerlukan anda memasak makanan pada tempoh yang lama. Disebabkan itu, daging seharusnya dipotong pada saiz yang besar – bagi mengelakkan daging tersebut hancur dan mudah terlerai.

Suhu yang digunakan untuk memasak pula adalah sekitar 90 hingga 150 darjah Celsius. Dan masa yang diambil untuk daging anda benar-benar masak pula adalah sekitar 2 hingga 3 jam.

Apa Itu Salai?

Teknik salai pula adalah teknik penyediaan makanan yang menggunakan dapur arang (bagi mengeluarkan asap) untuk memasaknya.

Tidak menggunakan suhu api yang terlalu panas, teknik ini memerlukan kadar kepanasan antara 50 hingga 80 darjah Celsius. Dari segi masa yang diambil, ia juga memerlukan waktu memasak yang lebih panjang – lebih dari 6 jam.

Apa Itu Panggang?

Memanggang adalah mengenai memasak makanan dengan cepat di atas api yang panas. Panas dan cepat dalam konteks memanggang bermaksud memasak pada suhu 150 darjah Celsius atau lebih dan tempoh masakannya adalah kurang daripada satu jam.

Kebiasaannya, untuk teknik panggang ini, anda akan melihatnya pada penyediaan stik daging. Potongannya juga haruslah tidak terlalu besar dan harus sedikit nipis (tidak begitu tebal) bagi memastikan daging dimasak sekata dan sempurna.

Jenis-jenis bahagian daging yang sesuai untuk dibuat stik adalah seperti ribeye, stik tenderloin dan lain-lain dari tulang rusuk dan potongan primal pinggang pendek.

Memasaknya dengan cepat adalah cara terbaik untuk mengekalkan kelembutan itu, dan mengelakkan terlalu masak dan kering. Di atas api panas untuk masa yang singkat adalah cara terbaik untuk memasak sekeping daging yang berair dan berperisa.

Komen