Emping bonito atau turut dikenali sebagai bonito kering merupakan antara bahan yang dihidangkan bersama snek Jepun popular, Takoyaki.

Di Jepun, bonito ini disebut Katsuobushi yang mana ia diperbuat dari filet ikan bonito yang telah dikeringkan, disalai dan kemudiannya diparut halus. Proses membuat emping bonito umumnya bermula dengan merendam filet ikan bonito dalam air mendidih untuk melembutkan ikan dan menjadikan isinya masak. 

Untuk pengetahuan anda, ikan bonito berasal dari kumpulan ikan pemangsa bersaiz sederhana dalam keluarga Scombridae iaitu puak ikan tuna dan ikan tenggiri. Ada yang menyatakan yang mana ikan bonito ini menyerupai ikan tuna skipjack.

Asal Usul Emping Bonito

Kehadiran bonito bermula pada tahun sekitar 1603 hingga 1868 di Tokyo yang mana pada waktu itu rakyat Jepun mula mengeluarkan emping bonito yang telah difermentasi atau dikenali sebagai honkarebushi sebagai makanan kering.

Honkarebushi adalah bonito yang dihasilkan melalui proses yang lebih lama dan mahal.

Sebenarnya, terdapat beberapa kaedah atau hasil pemprosesan Katsuobushi. Antaranya adalah Arabushi yang mana ia adalah emping bonito yang paling cepat dan murah.

Arabushi diproses selama lebih kurang 20 hari hingga sebulan dengan menggunakan ikan Bonito muda dan ia hadir dengan rasa dan bau yang kuat.

Sementara, Karebushi kebiasaannya menggunakan ikan tuna Skipjack berkualiti tinggi yang mana rasa dan baunya tidak terlalu kuat. Kebiasaannya, untuk menyediakan Karebushi, ia mengambil masa sekitar 6 bulan.

Akhir sekali adalah Honkarebushi. Untuk mendapatkannya, ia akan menggunakan Hadakabushi dan akan menjalani proses penapaian dan pematangan. Jadinya, Katsuobushi yang telah matang ini dikenali sebagai Karebushi atau Honkarebushi.

Kaedah Pemprosesan Emping Bonito

Setelah berkembang dari zaman kuno sebagai makanan kering, Katsuobushi pertama kali dibuat menggunakan kaedah pengeringan asap pada tahun 1674.  Kemudian, pada sekitar tahun 1770, kaedah dikembangkan untuk menyempurnakan arabushi dengan menanam cetakan di atasnya.

Terdapat beberapa teori mengenai asal usul kaedah ini, termasuk seorang pedagang dari Tosa mengemukakan idea yang mana Arabushi disimpan di dalam bekas kayu dan ianya terbentuk secara tidak sengaja semasa dihantar dengan kapal.

Namun, ada juga yang menyatakan yang mana seorang peniaga Katsuobushi borong yang teragak-agak untuk membuang beberapa arabushi yang telah tumbuh berjamur di gudangnya. Kemudian, mendapati bahawa rasanya telah menjadi lebih sedap setelah dibiarkan lama.

Nampaknya, penciptaan emping bonito adalah hasil daripada kesilapan pada waktu itu yang mana ia diawet dan dijemur untuk tempoh yang lama. Daripada situ dan ditambah lagi dengan kebijaksanaan dan pengalaman orang Jepun, mereka telah mencipta pelbagai jenis makanan yang diawetkan dengan memanfaatkan kekuatan kulat, tampaknya juga berperanan dalam pengembangan produksi bonito kering.

Selain disediakan bersama Takoyaki, ia turut disediakan dan ditaburkan keatas sup atau makanan panas. Oleh sebab rasanya seakan ikan bilis dan daging yang dipanggang, maka tidak hairanlah mengapa ia banyak digunakan di dalam kebanyakan makanan Jepun.

Sumber: The Tokyo Foundation