Carian
Jenis-Jenis Sakit Kepala – Apakah Perbezaan Antara Sakit Kepala Migrain Dan Sakit Kepala Biasa?
August 9, 2023 Lina Rosli

Apabila anda mengalami sakit kepala, boleh dikatakan ia sememangnya akan mengganggu produktiviti harian.

Hal ini kerana, gangguan sakit pada bahagian kepala secara berterusan akan membuatkan anda berasa tidak selesa selain menjadikan fikiran tidak tenteram sehingga mengganggu proses berfikir dan memberi kesan kepada perlaksanaan tugasan.

Terdapat beberapa jenis sakit kepala yang dialami oleh kebanyakan individu. Antaranya jenis-jenis sakit kepala yang paling kerap berlaku adalah:

 • Sakit kepala migrain
 • Sakit kepala akibat kafein
 • Sakit kepala tegang/tekanan
 • Sakit kepala berkelompok/kluster
 • Sakit kepala sinus/alahan/resdung
 • Sakit kepala akibat ubat
 • Sakit kepala hipertensi
 • Sakit kepala hormon

Namun, bagaimana cara untuk mengetahui, jenis-jenis sakit kepala yang anda alami? Secara umumnya, anda boleh melihat kepada simptom atau gejala yang dirasai. Dan kemudian, analisa tempoh dan kekerapan anda mendapat sakit kepala dari masa ke semasa.

Apa Itu Sakit Kepala Migrain?

Migrain adalah salah satu sakit kepala yang melibatkan gangguan pada saraf. Semasa anda mengalami migrain, kepala kebiasaannya akan terasa seakan berdenyut-denyut pada kadar yang sederhana hingga yang amat sangat – namun hanya pada sebelah bahagian kepala.

Dalam kes lain, kira-kira satu pertiga gangguan ini akan melibatkan keseluruhan bahagian kepala. Semasa anda mengalaminya, anda mungkin akan mengalami gejala seperti masalah pada penglihatan, loya, muntah-muntah, pening, kepekaan melampau terhadap deria yang meliputi rasa, bunyi dan lain-lain.

Malah, anda juga akan mengalami kebas yang melampau pada bahagian muka. Migrain biasanya boleh berlaku selama 4 hingga 72 jam. Mengenai migrain juga, ia selalunya berlaku pada individu yang mungkin mempunyai sejarah keluarga dan juga sering dialami oleh para wanita.

Apa Yang Menyebabkan Sakit Kepala Disebabkan Kafein?

Sekiranya anda peminum kopi yang tegar, penarikan kafein atau caffeine withdrawal boleh menyebabkan sakit kepala.

Penarikan kafein berlaku apabila anda mengalami ketagihan kafein dan kemudiannya anda mengurangkan atau menghilangkan secara tiba-tiba. Ketagihan kafein tidak semestinya hasil daripada pengurangan jumlah kafein dalam jangka panjang atau tahap tinggi, tetapi ia juga boleh berkembang hanya dalam beberapa hari minum latte atau minuman lain dengan kafein.

Walau bagaimanapun, kebanyakan sakit kepala caffeine withdrawal adalah hasil daripada pengambilan yang melebihi dari 200 miligram kafein setiap hari atau selama lebih dua minggu sebelum mengurangkan atau menghilangkan kafein dalam diet.

Apabila badan anda sudah terbiasa dengan tahap kafein tertentu, anda mungkin menyedari bahawa anda mengalami keletihan atau lesu serta merasakan beberapa kesan sampingan yang lain seperti sakit kepala. Walau bagaimanapun, caffeine headache ini boleh dibalikkan yang mana anda boleh mengambil tahap kafein biasa untuk menyingkirkannya.

Apa Yang Dimaksudkan Dengan Sakit Kepala Akibat Tekanan?

Sakit kepala yang berpunca daripada tekanan merupakan sakit kepala yang paling biasa.

Sama seakan migrain, anda akan mengalami kesakitan yang sederhana hingga yang amat sangat yang merangkumi keseluruhan bahagian kepala. Namun, anda juga akan turut berasa tegang pada bahagian dagu atau leher.

Sesetengah orang mengalami kesakitan seperti kepala dihimpit atau ditekan dengan begitu kuat. Sakit kepala akibat tekanan ini dikatakan berpunca daripada pelbagai sebab termasuklah otot yang tegang pada bahagian bahu, leher, kulit kepala dan dagu dan juga sering berpunca daripada tekanan, kemurungan dan keresahan.

Bukan itu sahaja, sakit kepala jenis tekanan juga boleh menjadi kronik yang mana anda boleh mengalaminya sehingga 15 hari atau lebih.

Apa Itu Sakit Kepala Kluster?

Sakit kepala kluster merupakan sakit kepala yang berulang-ulang. Anda akan berasa sakit pada sebelah bahagian kepala.

Setakat ini, tiada punca yang kukuh yang boleh mencetuskan sakit kepala ini. Ia biasanya akan berlaku secara tiba-tiba dan menyebabkan kesakitan yang terasa seperti ledakan kepanasan pada sebelah bahagian kepala dan mungkin mempunyai simptom seperti mata merah dan hidung tersumbat pada belah yang sama dengan sakit kepala tersebut.

Sakit kepala kluster sering berlaku dalam kalangan kaum lelaki berbanding perempuan, perokok, dan mempunyai sejarah keluarga yang mengalami sakit tersebut.

Bagaimana Sakit Kepala Sinus Berlaku?

Jenis sakit kepala ini adalah bukan jenis sakit kepala yang biasa. Sakit kepala sinum atau alahan biasanya dialami akibat jangkitan bakteria atau virus sinus, yang mengeluarkan hingus yang pekat, hilang deria bau, kesakitan atau tekanan pada muka serta demam. Sakit kepala ini akan hilang apabila jangkitan sinus sembuh atau jangkitan.

Simptom biasa yang akan dialami sewaktu sakit kepala Sinus termasuklah hidung tersumbat, hidung berair, tekanan ke atas muka dan dahi. Sakit kepala sinum juga selalunya menjadi lebih teruk pada waktu pagi.

Apa Itu Sakit Kepala Akibat Ubat?

Seperti namanya, sakit kepala akibat ubat berpunca daripada terlalu banyak pengambilan ubat-ubatan dan juga dikenali sebagai sakit kepala berulang.

Ia boleh tercetus akibat pengambilan ubat-ubatan dengan kerap sekurang-kurangnya 10 hari dalam sebulan selama tiga bulan atau lebih lama dan mungkin bergantung kepada ubat-ubat tertentu.

Apa Yang Dialami Individu Yang Mengalami Sakit Kepala Hormon?

Ramai wanita mengalami sakit kepala ini disebabkan oleh perubahan dalam hormon mereka. Menurut Pusat Migrain Kebangsaan berkata, lebih separuh daripada wanita yang mendapat sakit kepala jenis ini ketika dalam haid. Sakit kepala ini yang dipanggil “migrain haid” yang mana ia cenderung menjadi sangat teruk.

Sakit kepala akibat hormon ini boleh berlaku antara 3 hari sebelum haid atau hingga hari ketiga haid anda dan semasa ovulasi.

Mengapa Sakit Kepala Akibat Hipertensi Berlaku?

Tekanan darah tinggi boleh menyebabkan sakit kepala. Sakit kepala jenis ini menandakan kecemasan kerana individu ini boleh berlaku pada sesetengah orang apabila tekanan darah menjadi sangat tinggi (lebih daripada 180/120).

Dalam kebanyakan kes, hipertensi tidak menyebabkan sakit kepala. Sakit kepala hipertensi biasanya berlaku pada kedua-dua belah kepala anda dan biasanya lebih teruk dengan sebarang aktiviti. Ia selalunya mempunyai kualiti berdenyut.

Jika anda rasa anda mengalami sakit kepala hipertensi, dapatkan rawatan perubatan segera. Hubungi 911 atau pergi ke bilik kecemasan terdekat jika anda mempunyai:

 • perubahan dalam penglihatan
 • kebas atau kesemutan
 • berdarah hidung
 • sakit dada
 • sesak nafas

Sumber: WHO, Family Doctor Org

Komen