Adakah anda tertanya-tanya mengapa minyak wangi yang anda pakai mempunyai ketahanan yang berbeza? Dan menjadi persoalan utama untuk setiap wangian ini adalah, apakah yang dimaksudkan dengan EDP, EDT, Parfum dan lain-lain.

Untuk pengetahuan semua, kebanyakan pengeluar akan membahagikan setiap kadar kepekatan minyak wangi dan meletakkannya di bawah kategori sama ada:

  • Perfume/Parfum
  • Eau De Parfum
  • Eau De Toilette
  • Body Mist

Di antara keempat-empat kategori ini, jenis ‘Parfum’ mempunyai kepekatan paling tinggi, sementara ‘Body Mist’ pula mempunyai kadar kepekatan paling rendah.

Apa yang menarik juga, minyak wangi yang lebih tinggi kepekatan biasanya menampilkan harga yang lebih tinggi berbanding minyak wangi yang mempunyai kepekatan yang rendah.

Parfum vs EDP ​​vs EDT: Apakah Perbezaannya?

Secara umumnya, mengapa kadar kepekatan minyak wangi ini penting adalah disebabkan oleh kesan wangian yang akan bertahan selepas ia disembur pada kulit atau pakaian.

Selain itu, kadar kepekatan minyak wangi ini juga turut mempengaruhi notes bagi setiap wangian apabila pertama kali digunakan. Berikut adalah faktor pembezaan utama:

  • Tahap kepekatan minyak wangi: Parfum mempunyai kepekatan tertinggi yang mana ia boleh mencecah sehingga 40%, manakala EDP mempunyai kepekatan 15 hingga 20% dan EDT mengandungi 5 hingga 15% minyak wangi. Ini memberi kesan kepada jangka hayat wangian.
  • Profil bau: Satu lagi perbezaan antara jenis minyak wangi ini ialah profil bau itu sendiri. Jika dibandingkan dengan EDP dan EDT, jenis parfum biasanya mempunyai profil bau yang lebih kuat dan berani. Ini kerana kepekatan minyak wangi yang lebih tinggi dalam minyak wangi membolehkan lebih intensiti dan kedalaman.

Apa Itu Parfum/Perfume – Kadar Kepekatan Sekitar 20 Hingga 40%

Parfum/Perfume mempunyai kadar kepakatan yang paling tinggi, membuatkan wangian ini tahan paling lama jika dipakai kerana kadar kepakatan ia adalah 20 hingga 40%.

Dahulu, Parfum ditawarkan pada saiz botol yang kecil kerana anda hanya perlu pakai sedikit sahaja seperti di leher, serta pergelangan tangan untuk mendapatkan wangian yang berkekalan hingga ke akhir hari. Namun kini, parfum sudah boleh didapati di dalam saiz yang besar seperti 75ml hingga ke 100ml.

Dari segi ketahanan wangian, Parfum ini boleh bertahan pada baju anda selama 12 jam dan keatas. Namun, rata-rata jenama parfum menawarkan ketahanan wangian secara purata 6 hingga 8 jam.

Apa Itu EDP – Kadar Kepekatan Sekitar 15 Hingga 20%

Beralih ke wangian yang mempunyai kadar kepekatan kedua tertinggi di antara semua wangian iaitu EDP atau Eau De Parfum.

Dari segi harga untuk wangian ini, ia dijual pada harga yang tinggi dan semestinya lebih mahal daripada Eau De Toilette.

Tidak banyak perbezaan dari segi saiz botol. Namun, anda boleh merasai perbezaannya dari sudut kekuatan wangiannya (notes intensity). Secara umum, kadar kekuatan wangian untuk EDP adalah sedikit lebih rendah berbanding Parfum.

Sebagai contoh untuk jenama minyak wangi Chanel dan YSL, perbezaan intensity ini boleh dilihat berdasarkan warna cecair yang terdapat di dalam botol. Parfum mempunyai warna yang lebih pekat, sementara EDP pula kuning yang lebih cair dan EDT pula mempunyai warna kuning yang samar-samar.

Dari segi ketahanan pula, EDP menawarkan ketahanan wangian yang boleh mencapai sekitar 5 hingga 6 jam. Jika anda seorang yang kerap menyembur minyak wangi selepas beberapa ketika memakainya, EDP adalah jenis minyak wangi yang bersesuaian dengan anda.

Apa Itu EDT – Kadar Kepekatan Sekitar 5 Hingga 15%

Kadar kepekatan yang berada di tangga ketiga pula adalah Eau De Toilette. Untuk minyak wangi ini hargaya jauh lebih murah berbanding Parfum dan EDP kerana kadar kepekatan wangian agak rendah iaitu sekitar 5 hingga 15%.

Jenis EDT ini pilihan yang ideal untuk anda yang menggemari wangian yang lebih lembut dan tidak keras. Ini kerana EDT mempunyai komposisi minyak wangi yang lebih rendah tetapi kandungan alkohol dan air yang lebih tinggi.

Disebabkan kuantiti alkohol di dalam EDT lebih tinggi, maka ia menyebabkan wangian lebih cepat menyejat. Oleh itu, minyak wangi ini perlu kerap di aplikasi semula sama ada selepas 2 hingga 3 jam dipakai.

Minyak wangi EDT juga lebih bayak ditawarkan di pasaran kerana harganya yang lebih mampu milik. Dan pilihan alternatif terbaik sekiranya anda ingin mendapatkan wangian berjenama tetapi pada harga yang lebih rendah berbanding Parfum atau EDP.

Apa Itu Body Mist – Kadar Kepekatan 2 Hingga 4%

Turut dikenali sebagai cologne, body mist pula mempunyai kadar kepakatan yang sangat rendah iaitu sekitar 2 hingga 4% sahaja komposisi minyak wangi. Ini sekaligus jika anda memakai body mist ini, bau wangian akan kekal selama 1-2 jam sahaja.

Dan sebenarnya, body mist merupakan padanan yang sesuai jika anda menggunakan sabun dengan bau wangian yang kuat kerana ia bertindak sebagai penambah bau untuk produk lain ini tanpa memberikan kesan yang terlalu membebankan kepada si pemakai.

Tambahan lagi, disebabkan body mist lebih mesra bajet, anda boleh menambah produk seperti losyen wangi yang sama atau sabun badan ke dalam senarai rutin anda.

Kesimpulannya, pilihlah minyak wangi mengikut pilihan dan keperluan harian anda. Tidak semestinya wangian yang tahan lama adalah lebih baik daripada wangian biasa. Dan tidak juga wangian yang berjenama memberikan kesan wangian yang lebih baik kepada bau seharian anda.

Jadi, jika anda sudah mengetahui perbezaan antara parfum, EDP, EDT dan body mist, bolehlah anda mula menambah produk minyak wangi baharu untuk diri anda.