Lina Rosli Diterbitkan 16 January 2023

Bagaimana Cara Yang Betul Untuk Bersihkan Mesin Basuh?

Mesin basuh adalah mesin yang digunakan untuk mencuci pelbagai jenis pakaian tanpa menggunakan sebarang tenaga fizikal. Dengan mesin basuh, anda tidak perlu menggosok dan memberus pakaian dengan tangan atau memerahnya untuk mengeluarkan serta mengeringkan air dari pakaian. Mesin basuh juga dipanggil sebagai pencuci pakaian atau ringkasnya mesin basuh.

Disebabkan kegunaannya adalah untuk mencuci baju kotor dan pakaian yang telah dipakai untuk perlaksanaan kerja berat, maka mesin basuh adalah salah satu mesin yang mempunyai pelbagai jenis bakteria di dalamnya.

Apa Yang Ada Di Dalam Mesin Basuh Anda?

Tahukah anda, cucian pakaian kotor anda sebenarnya mungkin lebih kotor selepas anda mencucinya. Hal ini kerana, pakar mengatakan bahawa mesin basuh dipenuhi dengan bakteria yang boleh menjangkiti pakaian.

Pakaian dalam adalah penyebab terbesar kehadiran najis dan pelbagai jenis bakteria. Menurut profesor mikrobiologi di Universiti Arizona, penyelidikan yang meluas telah dilakukan melibatkan bakteria dalam mesin basuh.

Jika anda membasuh hanya seluar dalam, akan ada kira-kira 100 juta bakteria E. coli dalam air basuhan, dan ia boleh dibawa dan dijangkiti ke atas cucian seterusnya.

Terdapat beberapa kuman yang berbeza di dalam mesin basuh termasuk Klebsiella oxytoca. Ia adalah bakteria yang terkenal yang boleh menyebabkan radang paru-paru, jangkitan saluran kencing, jangkitan tisu lembut dan sejenis keracunan darah yang sering membawa kepada kejutan septik.

Bakteria Klebsiella oxytoca biasanya ditemui di dalam tempat detergen dan pada penutup getah pintu mesin basuh. Ia kemudiannya dapat merebak semasa kitaran bilas dilakukan.

Bagaimana Untuk Membersihkan Mesin Basuh?

Bagi anda yang menggunakan basuhan air sejuk atau suam dan kitaran pengeringan pendek yang cekap, beberapa kuman tahan lasak akan tertinggal pada linen dan pakaian kita, namun kemungkinan untuk bakteria berbahaya berada di dalam mesin basuh adalah sangat kecil.

Oleh itu, sekiranya anda tinggal bersama warga yang lebih tua atau bayi baru lahir, anda boleh mengambil langkah-langkah tertentu untuk memastikan pakaian dan mesin basuh anda bebas daripada pencemaran bakteria seperti:

  1. Tidak menggunakan atau meletakkan mesin basuh di kawasan persekitaran lembap seperti garaj atau bangsal, kerana ini adalah persekitaran yang sesuai untuk bakteria berkembang membiak.
  2. Kerap lap dan basuh pengedap dalam mesin menggunakan penyelesaian peluntur 10 peratus.
  3. Basuh mesin basuh anda sekali sebulan boleh mengurangkan pendedahan anda dan keluarga  kepada kuman dan jangkitan bakteria dengan cara deep cleaning tanpa pakaian.
  4. Pilih tetapan basuhan anda mengikut kes atau keadaan pakaian. Sebagai contoh, tudung yang digunakan sewaktu aktiviti lasak dan berpeluh perlu dibasuh untuk tempoh yang lama. Sementara, tshirt yang digunakan sekejap pula boleh menggunakan tetapan ‘quick‘.
  5. Jika mesin basih tercemar dengan darah atau cecair badan, proses pencucian hendaklah dipertingkatkan dengan larutan pembasmi kuman seperti hidrogen peroksida, peluntur atau Clorox dan menggunakan air panas.

Sumber: CNN