Alahan boleh berlaku ke atas mana-mana individu tidak kira lelaki atau perempuan, muda atau tua dan mempunyai sejarah alahan teruk ataupun sebaliknya.

Secara umumnya, alahan ini dibahagikan kepada beberapa kategori iaitu:

 • Alahan Dadah
 • Alahan Makanan
 • Alahan Serangga
 • Alahan Lateks
 • Alahan Kulat
 • Alahan Bulu Haiwan
 • Alahan Debunga

Untuk alahan disebabkan oleh makanan, simptom atau gejala yang akan dialami biasanya akan dapat dilihat sebaik sahaja beberapa minit selepas makan ataupun ia hanya akan memberikan reaksi selama dua jam selepas itu.

Dalam sesetengah kes, selepas simptom pertama hilang, ia berkemungkinan besar akan memberikan reaksi satu hingga empat jam kemudian (atau kadang-kadang lebih lama). Gelombang kedua ini dipanggil reaksi biphasic.

Bagi mengatasi masalah ini, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan bagi mengelakkan ia menjadi lebih teruk. Ikuti langkah atau cara di bawah jika anda tahu anda mempunyai alahan makanan:

 1. Ketahui apa yang anda makan dan minum. Pastikan anda baca label makanan sebelum makan atau minum.
 2. Sekiranya anda mempunyai reaksi dan alahan yang teruk, pakai gelang atau kalung amaran alahan yang membolehkan orang lain mengetahui bahawa anda mempunyai alahan terhadap makanan sekiranya anda mempunyai tindak balas.
 3. Bercakap dengan doktor anda mengenai laporan kecemasan epinephrine. Anda mungkin perlu membawa epinephrine autoinjector (Adrenaclick, EpiPen) sekiranya anda menghadapi risiko reaksi alergi yang teruk.
 4. Berhati-hati apabila makan di restoran atau kedai makanan luar. Pastikan pengurus restoran mengetahui berkenaan alahan anda dan tidak meletakkan bahan-bahan yang tidak boleh dimakan. Anda juga perlu memastikan bahawa makanan yang anda pesan tidak mengandungi bahan yang memudaratkan. Pastikan makanan tidak disediakan di permukaan atau dalam kuali yang mengandungi sebarang makanan yang anda alah kepada.
 5. Sediakan kelengkapan atau keperluan untuk alahan. Pengurus atau pekerja restoran biasanya lebih mudah untuk membantu apabila mereka memahami dengan jelas permintaan anda.
 6. Rancang gaya pemakanan. Sekiranya perlu, ambil makanan yang sejuk atau bebas alergen apabila anda pergi menghadiri mana-mana acara. Elakkan daripada mendekati makanan yang lebih cenderung untuk mempunyai bahan yang anda alah seperti kek berkacang, roti, sup dan lain-lain.

Setiap orang akan mempunyai reaksi yang berbeza yang mana ia memerlukan cara perubatan mengikut kesesuaian dan penerimaan individu tersebut. Jika masalah alahan ini berlarutan, dapatkan nasihat doktor atau pakar dan ambil ubat-ubatan mengikut diagnosis pakar.