Lina Rosli Diterbitkan 9 August 2023

Adakah Mimpi Boleh Memberi Kesan Kepada Kualiti Tidur?

Pernahkah anda mengalami mimpi sewaktu anda tidur? Jika pernah, apakah jenis-jenis mimpi yang sering anda alami?

Untuk pengetahuan anda, mimpi secara umumnya boleh berlaku dan dialami oleh sesiapa sahaja, tidak kira lelaki atau perempuan, muda atau tua dan pada-pada bila masa. Mimpi merupakan sebahagian daripada tidur dan disebabkan itu juga mimpi boleh berlaku di mana-mana peringkat tidur, lebih-lebih lagi semasa fasa REM. 

Apa itu REM?

REM atau rapid eye movement merupakan peringkat tidur yang akan dialami oleh setiap individu selepas beberapa ketika. Sewaktu fasa ini mata akan bergerak dengan laju selain turut mengalami pengaktifan gelombang otak lebih ketara berbanding di Tahap 2 dan 3 tidur.

Tempoh purata tidur REM adalah kira-kira 20 minit tetapi boleh berbeza bagi setiap individu iaitu sekitar dari 10 hingga 40 minit.

Bilakah tempoh bermulanya tidur REM bagi setiap individu? Jawapannya, anda biasanya memasuki tidur REM dalam beberapa minit selepas tertidur, dan ia menjadi lebih kerap apabila malam berlalu. Tempoh REM pertama berlaku selepas kira-kira 70 minit tidur. Tempoh REM berikutnya berlaku kira-kira setiap 90 minit.

person lying on gray sofa

Seterusnya, badan akan bergantian mengalami keadaan atoni otot (kelonggaran otot) dan nada (ketegangan otot) semasa fasa ini. Atonia dicirikan oleh kelumpuhan sementara anggota badan dan otot pernafasan, kecuali diafragma, yang bergerak lebih cepat daripada bangun.

Seseorang yang terjaga semasa REM selalunya akan menerangkan pengalaman mereka dalam istilah seperti mimpi: imej yang jelas, emosi yang sengit, pemikiran yang aneh dan lain-lain persepsi seperti mimpi.

Pengekalan ingatan jangka pendek anda akan berlaku pada masa ini. Dan kebiasaannya, seseorang boleh bermimpi sekitar 4 hingga 6 kali setiap malam.

Kesan Mimpi Pada Tidur Seseorang

Kajian mendapati bahawa semua individu akan mengalami mimpi, namun ia bergantung sama ada mereka mengingati mimpi mereka atau sebaliknya.

Secara umumnya, jika individu terbangun semasa tidur di fasa REM yang mana ia adalah lebih mudah untuk seseorang mengingati mimpi mereka.

Mimpi boleh dikategorikan sebagai mimpi positif atau negatif. Dan, adakah mimpi boleh memberikan kesan kepada kualiti tidur seseorang? Jawapannya, tidak. Mimpi tidak akan memberi kesan kepada kualiti tidur individu selain turut tidak akan mengganggu aktiviti pada keesokan harinya.

Mimpi Sebenarnya Mencerminkan Realiti Yang Dialami Individu

Kandungan mimpi sering dikaitkan dengan apa yang berlaku dalam kehidupan seseorang individu. Sekiranya anda mengalami tekanan yang rendah dalam kehidupan sehari-hari, anda mungkin akan lebih cenderung untuk mempunyai mimpi yang lebih positif.

Terdapat penyelidikan menyatakan bahawa kesan mimpi ini bergantung kepada cara gambaran individu itu sendiri. Sebagai contoh, apabila seseorang tidur dalam keadaan yang baik, mereka akan menggambarkan mimpi yang lebih menenangkan dan gembira.

Manakala orang yang menderita insomnia cenderung mempunyai sedikit emosi yang negatif berkaitan dengan mimpi mereka. Walau bagaimanapun, mimpi yang bahagia atau sedih tidak bermakna anda akan mendapat kesan tidur yang lebih baik atau lebih buruk.

Menarik mengenai mimpi, tiada koordinator yang akan mengawal mimpi. Anda tidak boleh mengawal mimpi anda dan seterusnya mengharapkan mimpi yang indah sahaja. Namun, anda masih boleh mengurus dan mengatur mimpi kepada yang lebih baik dengan cara mengawal pemikiran anda pada siang hari atau sebelum tidur.

Dengan ini, ia dapat membantu meningkatkan kualiti tidur sekaligus menjadikan kesihatan badan anda bertambah baik.