Carian
5 Panadol Yang Dijual Pasaran – Ketahui Perbezaan Setiap Tablet
May 20, 2024 Lina Rosli

Tidak dinafikan bahawa jenama Panadol antara jenama ubat-ubatan yang sangat sinonim dengan rakyat Malaysia. Mana tidaknya, sekiranya anda berasa tidak sihat atau sakit kepala, anda akan mencari Panadol sebagai solusi untuk melegakan kesakitan. Ataupun, sekiranya anda mengalami ketidakselesaan badan, anda juga akan mendapatkan Panadol untuk mengurangkan rasa sakit.

Namun, tahukah anda bahawa Panadol ini sebenarnya menampilkan variasi ubat-ubatan yang pelbagai yang mana anda perlu mengambil ubat-ubatan ini berdasarkan rasa sakit dan tidak selesa yang dialami? Hal ini kerana, apabila anda mengambil jenis dan kategori yang salah, ia berkemungkinan besar tidak akan memberikan solusi yang maksima kepada tubuh anda.

Berikut adalah beberapa jenis Panadol yang perlu anda ketahui.

Panadol Actifast – Melegakan Sakit Pantas

Panadol Actifast menawarkan solusi yang sama seperti tablet Panadol biasa. Dan yang membezakannya adalah kadar penyerapan yang dua kali lebih cepat jika dibandingkan dengan tablet Panadol biasa. Ini sekaligus dapat membantu melegakan kesakitan dengan lebih cepat.

Panadol Regular Tablets – Melegakan Kesakitan

Jika anda sedang mencari ubat penahan sakit yang berkesan untuk mengatasi sakit dan ketidakselesaan setiap hari, Panadol biasa adalah pilihan ubat yang bersesuaian.

Tablet Panadol memberikan kelegaan yang cepat dan berkesan untuk kesakitan seperti demam dan lain-lain sakit ringan hingga sederhana seperti:

 • sakit kepala
 • migrain
 • sakit belakang
 • sakit muskuloskeletal
 • sakit haid
 • sakit osteoarthritis
 • sakit gigi
 • sakit selepas prosedur pergigian atau cabut gigi
 • sakit selepas vaksinasi
 • ketidakselesaan akibat gejala influenza seperti selsema dan sakit tekak

Harus diingatkan juga, Panadol Regular Tablets mengandungi paracetamol. Anda tidak boleh menggunakannya dengan mana-mana produk lain yang mengandungi paracetamol, kerana menggabungkan ubat berasaskan paracetamol boleh menyebabkan dos berlebihan.

Sentiasa baca label produk pada mana-mana ubat lain yang anda bercadang untuk mengambil dalam kombinasi dengan Panadol Regular sebelum digunakan, dan dapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi.

Panadol Soluble Lemon

Panadol Soluble Lemon adalah jenis tablet yang boleh larut di dalam air dan menampilkan larutan oral berperisa lemon.

Bahan aktif dalam Panadol Soluble Lemon ialah paracetamol (500mg setiap tablet). Panadol Soluble Lemon melegakan demam dan sakit yang berkaitan dengan selsema dan selesema, dan sakit ringan hingga sederhana termasuk:

 • Sakit kepala (termasuk migrain)
 • Sakit gigi
 • Sakit tekak
 • Sakit otot
 • Senggugut

Panadol Extend Caplets – Melegakan Sakit Otot Dan Sendi

Panadol Extend merupakan tablet paracetamol berkekuatan tinggi yang membantu melegakan sakit otot dan sendi, termasuk sakit osteoarthritis.

Apakah osteoarthritis? Osteoartritis ialah keadaan yang menyebabkan sakit sendi dan kekejangan, serta masalah menggerakkan sendi yang terjejas. Sesetengah orang dengan osteoarthritis juga mungkin mengalami gejala seperti:

 1. Bengkak
 2. Kelembutan
 3. Bunyi parut atau kerisik apabila menggerakkan sendi yang terjejas

Panadol Extend ialah kaplet dwi-lapisan berpaten yang menggabungkan pelepasan segera dan dos pelepasan berterusan untuk membantu menguruskan osteoarthritis. Bahan aktif dalam Panadol Extend ialah paracetamol (665mg setiap tablet – kekuatan yang lebih tinggi daripada Panadol Tablet biasa).

Panadol Extend boleh memberikan kelegaan yang berkesan daripada kesakitan yang berkaitan dengan osteoarthritis. Setiap dos bertahan sehingga 8 jam, hanya 3 dos harian boleh memberikan kelegaan sehingga 24 jam daripada kesakitan.

Panadol Optizorb Caplets

Panadol Oprizorb Caplets menampilkan formulasi OPTIZORB yang mengandungi sistem penyampaian berpaten yang membolehkan kaplet menghantar paracetamol (bahan pelega sakit aktif dalam Panadol) dengan lebih cekap, dengan terurai lebih cepat daripada tablet dan kaplet Panadol biasa.

Panadol Optizorb Caplets memberikan kelegaan daripada sakit kepala, migrain, sakit tekak, demam dan sakit gigi.

Sama seperti tablet Panadol biasa, Panadol Optizorb Caplets bersalut filem untuk mengelakkan rasa pahit, dan direka bentuk dalam bentuk kapsul yang mudah ditelan, menjadikannya sangat sesuai untuk sesiapa sahaja yang sering mendapati tablet sukar ditelan.

Panadol Optizorb Caplets juga lembut pada perut dan boleh diambil dengan atau tanpa makanan.

Komen