Carian
Apakah Beza Potongan Baju Lelaki Dan Baju Wanita?
February 2, 2024 Lina Rosli

Secara umumnya, perbezaan utama yang menunjukkan sama ada baju tersebut adalah baju lelaki atau wanita ada melihat pada potongannya.

Jika anda pernah tertanya-tanya macam mana cara untuk membezakan potongan baju wanita dan lelaki, jawapannya terletak pada jahitannya. Lazimnya, jahitan baju wanita meruncing ke arah pinggang dan kemudian mengembang keluar semula ke bahagian bawah pakaian . 

Satu lagi perbezaan utama antara baju lelaki dan wanita ialah lengan baju. Pakaian wanita biasanya mempunyai lengan yang lebih ketat yang memeluk lengan pemakainya.

Selain itu, jika pakaian itu berlengan pendek, panjang lengan hanya beberapa inci dari jahitan ketiak.

Satu lagi aspek utama jahitan baju wanita ialah bahu biasanya mempunyai potongan yang lebih sempit dan terdapat lebih banyak pilihan garis leher untuk dipilih berbanding pakaian lelaki atau uniseks. Beberapa contoh garis leher yang paling biasa anda akan lihat termasuklah:

  • Jahitan leher segi empat sama
  • Jahitan leher bulat
  • Jahitan leher turtleneck
  • Jahitan leher berbentuk V

Bagaimana Bentuk Potongan Baju Lelaki?

Bertentangan dengan jahitan melengkung yang terdapat pada baju wanita, potongan baju lelaki mempunyai jahitan lurus dari ketiak hingga ke pinggang. 

Pakaian potongan lelaki juga direka bentuk dengan bahu yang lebih lebar dan lengan yang longgar. Jika pakaian itu berlengan pendek, panjang lengan akan dipotong pada sekitar pertengahan lengan, atau berdekatan dengan siku.

Walaupun terdapat beberapa pertindihan dengan jenis jahitan leher yang terdapat dalam pakaian wanita, potongan baju lelaki mempunyai pilihan yang jauh lebih sedikit. Jahitan leher yang paling biasa untuk baju lelaki termasuklah gaya krew, scoop atau leher V.

Apakah Perbezaan Antara Baju Uniseks dan Baju Wanita?

Tidak dinafikan potongan baju uniseks berbanding baju wanita adalah sangat berbeza. Walau bagaimanapun, ia juga merupakan salah tanggapan umum bahawa potongan lelaki adalah sama dengan potongan uniseks. Walaupun potongannya serupa, tetapi ia tidak sama. 

Seperti potongan lelaki, baju uniseks mempunyai jahitan lurus di bahagian tepi. Selain itu, lengannya cenderung lebih longgar dan jika ia adalah pakaian lengan pendek, ia lebih panjang.

Walau bagaimanapun, saiz uniseks boleh berjalan sedikit lebih kecil daripada saiz lelaki, itulah sebabnya individu wanita yang menggemari bentuk potongan baju lelaki, anda mungkin boleh mencari jenis pakaian uniseks.

Komen