Carian
Apakah Bahan Yang Digunakan Untuk Menyediakan Kopi Vietnam?
January 22, 2024 Lina Rosli

Untuk pengetahuan anda, Vietnam ialah pengeluar kopi kedua terbesar di dunia mengikut jumlah, selepas Brazil. Negara Vietnam terkenal kerana menghasilkan kopi robusta dalam kuantiti yang banyak.

Berbeza dengan negara lain, di Vietnam, kopi bukan sekadar untuk hidangan minuman tetapi lebih daripada itu, ia dikonsum di hampir setiap sudut jalan di setiap bandar, dinikmati dari pagi hingga malam.

Atau dalam kata lain, kopi Vietnam tidak hanya merujuk kepada kacang yang ditanam dan dieksport dari Vietnam. Ia juga merupakan nama gaya minuman tertentu yang terdapat di negara ini.

Kebiasaannya juga, kopi Vietnam dibuat daripada biji robusta yang menggunakan titisan unik, dikenali sebagai phin – yang merendam kopi sebelum menapisnya ke dalam cawan.

Melengkapkan hidangan kopi Vietnam adalah bahan utamanya iaitu susu pekat, dan ia sering dihidangkan di atas ais untuk membuat kopi ais Vietnam, juga dikenali sebagai cà phê đá atau cafe da. Minuman yang dihasilkan adalah manis tetapi masih kaya dengan rasa kopi.

Apa Yang Menjadikan Kopi Vietnam Ini Digemari Ramai?

Jawapannya adalah keseimbangan. Kopi Vietnam sebenarnya menggabungkan ekstrak robusta pahit dan susu pekat manis. Ini sekaligus menghasilkan tekstur dan rasa yang unik. Kebanyakan orang yang menggemarinya menyifatkan kopi Vietnam sebagai kopi dengan rasa yang “manis dan rasa diperkaya”.

Tujuan penambahan susu pekat ini juga adalah bagi memberikan kenikmatan kepada penggemar untuk meneguk kopi secara perlahan-lahan, supaya anda dapat menikmati rasa nota coklatnya yang berlarutan.

Kopi Vietnam sentiasa disediakan menggunakan phindripper Vietnam yang mempunyai persamaan dengan kedua-dua penuras kopi dari Perancis dan penuras kopi standard global.

Membezakan phin, ia terdiri daripada penapis logam berlubang yang perlu diletakkan di atas bekas minuman. Ia juga mempunyai ruang membancuh dan penutup yang menyimpan haba. Ia tidak menggunakan penapis kertas – tetapi ia membancuh lebih perlahan daripada produk penuras lain seperti Hario V60.

Untuk menyediakan kopi Vietnam, phin diletakkan di atas bekas minuman (selalunya gelas tinggi) dan kopi yang telah dikisar ditambah ke dalam ruang bancuhan. Sisipan penapis mengepam tanah dan penutup digunakan untuk mengekalkan haba. Air panas dituangkan perlahan-lahan ke atas dan dibiarkan mekar selama 45 hingga 60 saat.

Kopi perlahan-lahan menitis ke dalam cawan di bawah (biasanya ke sesudu susu pekat yang baik). Ia mengambil masa beberapa minit untuk membancuh secawan kopi penuh.

Untuk mencipta kopi ais biasa atau cà phê đá, beberapa sudu besar susu pekat diletakkan ke dalam gelas hidangan, dan kopi dituangkan tanpa dikacau untuk menghasilkan kesan berlapis yang menarik. Ais ditambah sama ada sebelum atau selepas dibancuh untuk menyejukkan minuman.

Komen