Carian
Pavilion REIT Memperkenalkan Pavilion Loves E.A.R.T.H. Iaitu Inisiatif Kompos Makanan Di Pavilion Bukit Jalil
January 29, 2024 Lina Rosli

Pavilion REIT memperkenalkan Pavilion Loves E.A.R.T.H. yang merupakan pelancaran Inisiatif Kompos Makanan di Pavilion Bukit Jalil – ia adalah penyelesaian alam sekitar untuk pengurusan sisa makanan yang mampan, meneruskan komitmennya terhadap penjagaan alam sekitar.

Matlamat Pavilion Loves E.A.R.T.H. tertumpu kepada mengurangkan jejak alam sekitar Pavilion REIT melalui pengurusan sumber yang bertanggungjawab, pengurangan karbon dan perlindungan biodiversiti.

Inisiatif Kompos Makanan menandakan yang pertama di bawah platform ini dan ia menyuarakan komitmen Pavilion REIT terhadap Alam Sekitar, memupuk Kesedaran, memacu Pembaharuan, menginspirasikan Transformasi, dan memupuk Harapan.

Selain itu, Inisiatif Kompos Makanan juga melengkapkan objektif ini dengan menawarkan penyelesaian setempat yang cekap untuk pengurusan sisa makanan. Dengan mengalihkan sisa makanan dari tapak pelupusan dan mengubahnya menjadi kompos yang kaya dengan nutrien, Pavilion REIT boleh mengurangkan sisa ke tahap minimum dan meminimumkan jejak karbonnya.

Diilhamkan daripada kejayaan Kempen Merdeka Pavilion Loves Sustainability, Pavilion REIT mengiktiraf keperluan mendesak untuk menangani cabaran sisa makanan dan berbangga untuk memperkenalkan teknologi pengkomposan terkini kepada hartanahnya.

Ciri-ciri utama Inisiatif Kompos Makanan oleh Pavilion REIT

  • Sisa makanan dikumpul setiap hari dari pasar raya Pavilion REIT iaitu di Pavilion Kuala Lumpur Mall, Intermark Mall & Pavilion Bukit Jalil, medan selera dan kedai F&B.
  • Mesin pengkomposan Makanan menukarkan 1,000kg (1 tan) sisa makanan kepada 200kg baja organik yang kaya dengan nutrien yang sesuai untuk semua tumbuhan, dan 800 liter air setiap hari – mengalihkannya dari tapak pelupusan sampah dan menyumbang kepada prinsip ekonomi bulat.

Mesin Kompos Makanan ialah mesin lestari diri yang dikuasakan oleh panel solar yang dipasang di atasnya. Air yang dihasilkan oleh sistem mempunyai dua tujuan – membersihkan laluan masuk ruang pemunggahan dan menyiram loji. Ini memastikan peredaran lengkap menukar sisa makanan kepada baja dan air.

Tambahan pula, berdekatan dengan mesin pengkomposan makanan, terdapat tangki penuaian air untuk AHU. Tangki ini mengumpul air AHU dan air hujan khusus untuk membersihkan jalan masuk ruang muatan.

Komen