Carian
Perbezaan Muffin Dan Cupcake Yang Nampak Serupa Tapi Tidak Sama
January 30, 2024 Lina Rosli

Mufin (atau muffin) dan kek cawan (atau cupcake) mungkin kelihatan serupa, tapi tahukah anda bahawa kedua-dua hidangan ini sebenarnya terdapat beberapa ciri utama yang membezakan keduanya.

Secara umumnya, kedua-dua kek ini mempunyai saiz hidangan dan perisa kek yang hampir sama – sebagai contoh perisa sama ada coklat, vanila, pisang, red velvet dan lain-lain.

Oleh itu, tidak hairanlah mengapa terdapat segelintir individu yang mempunyai kecenderungan untuk tersilap di antara kedua-duanya.

Perbezaan Antara Mufin Dan Kek Cawan

Berikut adalah beberapa cara mengenalpasti mufin dan kek cawan yang boleh anda praktikkan:

  1. Persediaan

Kek cawan ini sebenarnya merujuk kepada “kek dalam cawan”. Sama seperti cara adunan kek, kek cawan perlu dipukul lama, dan semua bahan dimasukkan satu persatu untuk mendapatkan tekstur yang betul.

Sebaliknya, semasa menyediakan mufin, semua bahan boleh ditambah sekali gus kemudian dipukul untuk mendapatkan tekstur.

  1. Bahan-bahan

Tidak seperti kebanyakan resipi kek cawan, resipi mufin selalunya memerlukan kurang gula. Resipi mufin kerap menggunakan bahan pengganti yang sihat, seperti tepung gandum sebagai ganti tepung kek atau tepung serba guna atau sos epal sebagai ganti minyak sayuran.

Pemanis tiruan tambahan, seperti ekstrak vanila, yang termasuk dalam banyak resipi kek tradisional, sering dijumpai dalam kek cawan.

  1. Tekstur dan Perisa

Kek cawan mempunyai tekstur yang ringan dan gebu. Adunan mereka biasanya lembut dan sutera. Sebaliknya, mufin lebih serupa dalam tekstur kepada roti. Oleh itu, adunan mereka lebih tebal dan mempunyai tekstur yang lebih padat.

Bercakap tentang perisa, sebenarnya terdapat perbezaan minimal yang anda mungkin tidak perasan iaitu:

  • Kebanyakan kek cawan menampilkan perisa kek manis atau buah, seperti coklat, vanila, strawberi dan cip coklat.
  • Perisa mufin, sebaliknya menawarkan rasa yang kurang manis seperti rasa blueberry dan cip coklat, atau berperisa.
  1. Ais atau Frosting

Satu lagi perbezaan utama antara kek cawan dan muffin ialah icing. Kek cawan, kesemuanya, mempunyai topping yang manis, berkrim, dihias dengan taburan gula-gula, manakala muffin tidak mempunyai apa-apa jenis topping krim.

Dengan perkara-perkara yang disebutkan di atas, jelas bahawa kek cawan dan muffin adalah berbeza. Walau bagaimanapun, kedua-dua jenis kek ini masih lagi sesuai dimakan sebagai pencuci mulut, sataupun dimakan sebagai sarapan pagi bergantung pada rasa dan kemanisan.

Dengan ini, kami berharap perbezaan antara kek cawan dan muffin kini jelas.

Komen