Lina Rosli Diterbitkan 7 February 2024

Mana Satu Mempunyai Lebih Kafein, Kopi Atau Matcha?

Segelintir individu mungkin akan memulakan hari perlu mendapatkan minuman seperti kopi untuk memberikan tenaga dan menceriakan hari mereka.

Dan kini, selain kopi, anda boleh melihat yang mana lebih ramai orang telah menjadikan hidangan teh matcha sebagai minuman pemula untuk hari mereka. Untuk pengetahuan anda, teh hijau serbuk Jepun ini telah muncul di kedai kopi dan teh sejak sedekad atau dua dekad yang lalu, memberikan pencinta kafein pilihan lain yang menarik.

Tetapi selain perbezaan rasa yang jelas dan fakta mudah bahawa satu adalah kopi dan satu lagi adalah teh – apakah perbezaan utama antara kopi dan matcha? Adakah salah satu minuman ini mempunyai lebih banyak kafein daripada yang lain?

Dan adakah matcha minuman yang lebih sihat daripada kopi, seperti yang dipercayai oleh ramai orang, atau sebaliknya?

Mana Satu Mempunyai Lebih Kafein, Kopi Atau Matcha?

Secara umumnya, kedua-dua kopi dan matcha mengandungi kafein, yang merupakan perangsang semula jadi dan boleh membantu meningkatkan kewaspadaan, tumpuan dan suasana hati.

Selain itu, kafein juga berfungsi untuk menyekat adenosin neurotransmitter, yang mengurangkan perasaan keletihan mental dan fizikal dan membuatkan anda berasa lebih bertenaga.

Kopi biasanya mempunyai lebih banyak kafein daripada matcha setiap hidangan.

Kopi masih merupakan pilihan yang paling berkafein setiap hidangan – satu cawan kopi biasanya mengandungi sekurang-kurangnya 96 miligram (mg), tetapi jumlah yang tepat bergantung pada jenis biji kopi yang digunakan.

Matcha, sebaliknya, boleh mengandungi sekitar 38 hingga 88 mg kafein, bergantung pada jumlah serbuk matcha yang digunakan dan masa membancuh. 

Analisis pemakanan teh matcha menyatakan yang mana setiap gram serbuk teh matcha mengandungi antara 19 hingga 44 mg. Dan ini biasanya menjadikan satu hidangan cawan matcha yang biasanya menggunakan 2 gram serbuk (atau 1/2 hingga 1 sudu teh) akan menghasilkan kira-kira 38 mg kafein.

Kafein bagi kopi dan matcha memberikan kesan kepada individu secara berbeza.

Kafein yang terdapat dalam kopi dan matcha juga boleh memberi kesan kepada tenaga anda secara berbeza.

Sebagai contoh, kopi boleh memberi anda kepekaan yang segera untuk bangun, sementara matcha pula memberikan pembakaran tenaga yang lebih perlahan. Ramai peminum matcha berasa berjaga-jaga, tetapi kurang mengalami sentakan kafein yang ketara daripada kopi.

Sesetengah orang juga mendapati bahawa terlalu banyak kopi memberi mereka kegelisahan, tetapi untuk matcha, mereka mungkin mempunyai pengalaman yang bertentangan. Ini kerana matcha mengandungi L-theanine, asid amino yang bukan sahaja boleh mengurangkan tekanan, tetapi membantu badan untuk berehat.

Walau bagaimanapun, kedua-dua minuman boleh datang dengan kesan sampingan yang sama, terutamanya bagi mereka yang mungkin sensitif terhadap kafein. Kesan ini termasuk sakit kepala atau insomnia serta gugup, kerengsaan, dan degupan jantung yang cepat.