Data daripada penyedia perkhidmatan pelancongan global terkemuka Trip.com Group telah mendedahkan bahawa Malaysia akan menyaksikan peningkatan 53.9% dalam perjalanan masuk apabila membandingkan tempoh perayaan Tahun Baru Cina 2024 dengan tahun 2023.

Ini sekaligus dijangka akan memberi kesan kepada peningkatan dalam perbelanjaan perjalanan dalam kalangan pelancong – yang mana perkara ini telah diperhatikan di seluruh pasaran lain juga, dengan peningkatan yang ketara untuk perjalanan ke Jepun (+241.9%), yang menunjukkan bahawa pengembara secara amnya semakin bersedia untuk berbelanja lebih untuk perjalanan mereka.

Perbelanjaan purata untuk perjalanan keluar Malaysia sebahagian besarnya mencerminkan perjalanan masuk, meningkat sebanyak 163.4%.

Dua lagi trend yang merentasi pasaran ialah pemanjangan tempahan untuk percutian, dan populariti taman tema. Pelancong juga mula merancang perjalanan mereka lebih awal dan menempah aktiviti percutian lebih panjang untuk perjalanan yang berasal dari Malaysia lebih daripada empat kali ganda – daripada 12 hari kepada 51 hari – berbanding tahun lepas.

Untuk negara lain, di Thailand, tempoh tempahan bilik juga melonjak daripada sembilan hari kepada 40 hari, dengan Singapura menyaksikan peningkatan dua setengah kali ganda daripada 18 kepada 46 hari.

Sementara itu, mengenai taman tema, ia kini menjadi tarikan paling popular untuk pelancong dari Asia Tenggara.

  • Hong Kong Disneyland ialah pilihan popular untuk pelancong dari Malaysia, Singapura dan Thailand
  • Universal Studios Japan, Shanghai Disney Resort, Warner Bros Studio Tour Tokyo – The Making of Harry Potter dan Tokyo Disneyland membentuk lima tarikan utama pelancong Malaysia yang lain

Menurut Pengurus Besar Trip.com Malaysia, pelancongan merupakan penyumbang penting kepada ekonomi Malaysia, dan Tahun Baharu Cina secara tradisinya merupakan salah satu tempoh perjalanan puncak di Asia.

Dengan institusi perjalanan bebas visa antara Malaysia dan China, pasaran pelancongan terbesar di dunia, dan persediaan berterusan untuk Tahun Melawat Malaysia 2026, kita boleh menjangkakan pemulihan industri pelancongan di Malaysia – selain dapat mengalu-alukan lebih ramai pengunjung ke Malaysia.