Dengan Ramadan yang semakin mendekat, sudah banyak hotel-hotel dan restoran mewah di Malaysia mula memperkenalkan penawaran bufet untuk berbuka puasa.

Tidak terkecuali, Mercure Kuala Lumpur Glenmarie sudahpun mula mempersembahkan Bufet Ramadan “Sajian Darul Ehsan”, karya agung masakan hasil kerja Chef Eksekutif Zaharullail Ashari, yang dikenali mesra sebagai Chef Awie.

Bermula dari 14 Mac hingga 7 April 2024, Warna All-Day Dining mengalu-alukan tetamu untuk memulakan perjalanan berbuka puasa yang lazat dari jam 6.30 petang hingga 10.30 malam – menikmati pelbagai hidangan istimewa yang pelbagai dan kaya dengan citarasa dan budaya Selangor.

Bufet Ramadan Yang Lebih Dekat Dengan Budaya Tempatan

Menurut Chef Awie, di sebalik pengenalan menu-menu warisan tanah air ini, beliau menerusi naratif Warna, membawa sentuhan peribadi untuk hidangan yang dipersembahkan di dalam bufet Ramadan pada tahun 2024 ini.

Tambah Chef Awie juga, setiap hidangan adalah satu bab dalam perjalanan kulinarinya, semangat yang lahir daripada kecintaan untuk mencipta pengalaman yang tidak dapat dilupakan.

Sajian Darul Ehsan bukan sekadar bufet, ia satu cerita. Dari ketabahan Sambal Taun, melambangkan keupayaan untuk berkembang maju dalam menghadapi keamatan, kepada pelukan budaya Nasi Ambeng, hidangan bergema kebersamaan dan keaslian.

Untuk pengetahuan anda, setiap item dalam menu bufet ini mencerminkan satu bab perjalanan Chef Awie. Perjalanan dan dedikasi untuk mencipta detik yang bergema dengan intipati sebenar keluarga.

Inspirasi Disebalik “Sajian Darul Ehsan”

Tema “Sajian Darul Ehsan” mendapat tempat yang istimewa di hati Chef Awie, diilhamkan oleh kepelbagaian kulinari Selangor yang kaya.

Darul Ehsan, yang bermaksud ‘Tempat Ketulusan,’ adalah satu penghormatan kepada tanah dan rakyatnya. Setiap hidangan merangkumi warisan budaya, citarasa, dan kisah Selangor, mewujudkan perjalanan simbolik pada setiap pinggan.

Hidangan Khas: Simfoni Masakan

Chef Awie menjemput tetamu untuk merasai simfoni gastronominya. Manjakan diri dengan gabungan harmoni rasa tempatan dan Barat dengan hidangan istimewa, termasuk:

1. Kambing Salai dan Ayam Bakar Percik : Perpaduan menawan yang memberi penghormatan kepada akar tempatan sambil menerima pengaruh global.

2. Wadai Kipeng : Penjelmaan manis warisan orang Banjar, menawarkan perjalanan yang menyeronokkan melalui masa dan landskap masakan yang pelbagai.

3. Ikan Purbakala : Chef Awie memperkenalkan hidangan ini sebagai cerminan perjalanan peribadinya, proses transformasi yang mencerminkan cabaran hidup untuk mencapai kejayaan. Seperti yang diterangkannya, “Mencipta Ikan Purbakala bukan hanya tentang memasak; ia adalah perjalanan yang menggemakan kepuasan pembinaan.”

Harga Istimewa Untuk Tempahan Slot Bufet Ramadan Di Mercure Kuala Lumpur Glenmarie

Sebagai isyarat istimewa Ramadan, Bufet Ramadan “Sajian Darul Ehsan” menawarkan tawaran Early Bird yang terhad. Dapatkan segera baucar anda sebelum 14 Mac 2024, dan orang dewasa boleh menikmati kadar eksklusif RM118+.

Butiran Tempahan dan Baucar Pemberian Awal

Untuk tempahan dan baucar Early Bird, hubungi atau WhatsApp Warna All-Day Dining di +6011 3148 2889.

Harga Bufet Ramadan Di Mercure Kuala Lumpur Glenmarie

Bagi mereka yang tiada tetingkap Early Bird, harga bufet adalah seperti berikut:

  • RM138+ Dewasa
  • RM69+ Kanak-kanak (Berumur 7-11 tahun)
  • RM98+ Warga Emas (Berumur 60 tahun ke atas)