Secara umumnya, susu oat cenderung menawarkan rasa yang lebih manis dan secara semula jadi lebih pekat dan berkrim – dan ini menjadikan susu oat ini adalah lebih sesuai untuk digandingkan bersama kopi ataupun teh hijau.

Selain itu, susu oat juga disarankan untuk diminum secara hangat pada waktu pagi dan dipadankan dengan hidangan manis.

Sementara, susu badam pula mempunyai tekstur yang lebih nipis dan kurang berkrim, ia menawarkan rasa halus yang menjadikan lebih sesuai untuk dipadankan dengan makanan seperti digunakan di dalam bahan untuk membuat pancake ataupun ditambah di dalam smoothie dan lain-lain.

Mengapa Anda Perlu Mempertimbangkan Untuk Minum Susu Oat?

Untuk pengetahuan anda, susu oat lebih tinggi dalam karbohidrat dan kalori berbanding susu badam, terutamanya daripada karbohidrat kompleks. Dan beberapa karbohidrat kompleks yang terdapat dalam susu oat ini datang dalam bentuk serat, nutrien yang anda tidak akan dapati sama ada dalam susu badam atau lembu.

Dari segi pemakanan, pengambilan serat yang mencukupi boleh menyumbang kepada kesihatan jantung, metabolik, usus dan imun yang lebih baik. Jika dibandingkan dengan susu badam dan lembu, susu oat juga dianggap sebagai pilihan yang lebih mampan – iaitu baik untuk alam sekitar.

Walau bagaimanapun, peningkatan beban karbohidrat ini adalah sesuatu yang perlu dipertimbangkan bagi mereka yang perlu memerhatikan peraturan gula darah mereka, termasuk mereka yang mempunyai masalah metabolik seperti diabetes jenis 2.

Sesetengah susu oat turut dimaniskan dengan gula halus yang akan menambahkan paras gula dalam hidangan jika diambil pada kuantiti yang banyak.

Mengapa Anda Perlu Mempertimbangkan Untuk Minum Susu Badam?

Sebagai sejenis kacang, badam ialah sumber semula jadi lemak tak tepu yang menyihatkan jantung dan memberikan banyak manfaat kepada individu apabila menikmati susu badam.

Susu badam tanpa gula sangat rendah karbohidrat – ia satu bonus bagi mereka yang ingin menguruskan pengambilan karbohidrat mereka atas sebab kesihatan tertentu. Selain itu, badam ialah sumber semula jadi vitamin E, yang boleh menterjemah (dalam jumlah kecil) ke dalam susunya, membantu membantu kesihatan imun yang lebih baik sebagai antioksidan semula jadi.

Selain itu, susu badam juga merupakan sumber magnesium yang baik.  Susu badam kaya dengan magnesium yang penting untuk fungsi otot, kawalan gula darah, tekanan darah, dan membina kekuatan tulang, protein, dan DNA.

Bercakap mengenai membina tulang, banyak jenama komersial susu badam diperkaya dengan kalsium. Kesihatan tulang terikat dengan kalsium kerana mineral ini membentuk kebanyakan struktur keras dalam tulang. Mendapatkan kalsium yang mencukupi memastikan tulang anda kuat dan boleh membantu badan anda melawan osteoporosis .