Lina Rosli Diterbitkan 13 February 2024

Apa Itu Panthenol: Kelebihan Menggunakan Produk Ini Di Kulit?

Baru-baru ini, penulis telah mula menggunakan produk baharu untuk kulit. Dan apa yang menarik adalah penawaran bahan panthenol di dalam produk berkenaan – pembersih wajah.

Dan telah hangat di media sosial yang menyatakan bahawa bahan panthenol ini bagus untuk kegunaan individu – lebih-lebih lagi di dalam produk kecantikan.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai panthenol ini, berikut adalah serba sedikit kelebihan dan fungsi panthenol untuk kulit.

Apa Itu Panthenol?

Panthenol ialah bahan kimia yang diperbuat daripada asid pantotenik , juga dikenali sebagai vitamin B-5. Ia berlaku secara organik dan juga boleh dihasilkan daripada sumber tumbuhan dan haiwan.

Disebabkan kelebihan yang terkandung di dalamnya, panthenol ini banyak digunakan sebagai bahan tambahan dalam pelbagai produk kosmetik di seluruh dunia.

Secara umumnya, panthenol ini boleh hadir dalam nama lain di kebanyakan produk penjagaan kulit. Antara nama ramuan lain bagi panthenol adalah:

  • dexpanthenol
  • D-pantothenyl alkohol
  • butanamida
  • provitamin B-5

Apakah Fungsi Panthenol Untuk Kulit?

Untuk pengetahuan anda, apabila diserap ke dalam badan, panthenol akan menjadi vitamin B-5. Dengan ini, ia akan memegang dan mengikat air – dan sifat-sifat ini bermakna ia sesuai untuk menyimpan air dalam kulit.

Selain itu, pathenol juga berfungsi sebagai emolien yang bermaksud ia boleh melembapkan dan menenangkan kulit, serta membantu, melindunginya daripada faktor persekitaran dan tekanan kulit. 

Bercakap mengenai struktur molekul dan sifat kimia panthenol pula, ia bertindak baik dalam meremajakan dan memberi manfaat kepada beberapa masalah kulit yang berbeza.

Dalam laporan Pusat Maklumat Bioteknologi Kebangsaan, mereka menyenaraikan panthenol sebagai pelindung kulit dengan sifat anti-radang. Ia boleh membantu meningkatkan penghidratan, keanjalan dan penampilan licin kulit. Ia juga menenangkan:

  • kulit merah
  • keradangan
  • luka kecil atau luka seperti gigitan pepijat atau kerengsaan bercukur

Bukan itu sahaja, panthenol membantu dengan penyembuhan luka, serta kerengsaan kulit lain seperti ekzema.