Carian
Beza Pakaian Formal Dan Pakaian Kasual: Apakah Contoh Pakaiannya
February 16, 2024 Lina Rosli

Seringkali kita mungkin keliru dengan sesetengah jenis pakaian – sama ada ia termasuk kategori pakaian formal ataupun pakaian tidak formal.

Untuk pengetahuan anda, pakaian formal merujuk kepada pakaian yang sesuai untuk majlis rasmi seperti majlis keraian, perkahwinan, pakaian untuk tempat kerja dan sebagainya. Ia adalah pakaian yang anda pakai untuk menunjukkan professionalisme.

Pakaian formal hendaklah sentiasa kemas, rapi dan tidak berkedut. Pakaian seragam, contohnya, pakaian rasmi tentera, pakaian mahkamah undang-undang, dan pakaian skolastik dan siswazah, juga dilihat sebagai pakaian formal.

Bagi lelaki, pakaian formal terdiri daripada sut, kemeja dan tali leher. Dan sejak kebelakangan ini, trend pakaian formal sudah mula berubah yang mana para lelaki kini boleh memakai seluar, baju kemeja (dan mungkin kot atau jaket), sut atau jaket tuxedo.

Sementara untuk wanita pula, pakaian formal wanita terdiri daripada baju, blazer, seluar, gaun dan skirt.

Apa Itu Pakaian Kasual?

Pakaian kasual pula merujuk kepada pakaian harian biasa.

Antara contoh gaya kasual termasuk penggunaan t-shirt seperti kemeja polo, turtleneck dan sebagainya. Hoodie juga tergolong di dalam kategori pakaian kasual. Kebiasaannya, pakaian kasual ini akan dipadankan dengan seluar jeans, skirt, loafers dan kasut sneakers.

Harus diingatkan gaya fesyen kasual mempunyai pelbagai jenis pakaian dan gaya. Ia memberikan individu ekspresi keselesaan berbanding konvensyen dan kesesuaian.

Untuk pengetahuan anda juga, gaya kasual biasanya dipakai semasa anda pergi melancong, membeli-belah, parti makan tengah hari bersama rakan dan sebagainya. Gaya ini kebanyakannya dipakai oleh pelajar sekolah menengah dan kolej.

Bahan pembuatan pakaian kasual pula biasanya diperbuat daripada bahan seperti kapas, baju, denim, poliester dan flanel. Oleh itu, anda perlu elakkan memakai gaya ini pada majlis bergaya, perhimpunan, perkahwinan dan majlis lain yang sesuai, persidangan atau ke tempat kerja.

Perbezaan Pakaian Formal Dan Pakaian Kasual

Secara umumnya, perbezaan utama antara pakaian kasual dan formal ialah pakaian kasual menonjolkan keselesaan dan tidak formal manakala pakaian formal menekankan gaya dan konvensyen.

Di bawah ini adalah contoh-contoh perbezaan di antara dua kategori pakaian ini:

Pakaian FormalPakaian Kasual

Terdapat pelbagai jenis baju formal.

Untuk majlis biasanya, individu lelaki akan memakai sut bertali leher gelap.

Manakala untuk acara yang lebih santai, mereka akan memakai baju dengan reka bentuk klasik, contohnya, baju kolar berpotongan atau pin.
Baju santai lelaki juga terdapat dalam pelbagai pilihan. Terdapat baju linen ringan atau baju chambray.

Jenis baju yang anda pilih akan bergantung pada tempat anda akan memakainya. Anda boleh memakai pakaian seperti skirt, pakaian musim panas, seluar jeans, t-shirt, hoodie dan lain-lain.
Bila anda memakainya?Bila anda memakainya?
Untuk pakaian formal, anda disyorkan untuk menggayakannya ketika menghadiri majlis perkahwinan, temu duga dan perhimpunan rasmi.

Sementara jika di hujung minggu, anda boleh memakainya pada acara seperti pesta makan mewah atau ingin meningkatkan formaliti penampilan smart kasual.
Pakaian kasual tetapi kemas, anda boleh menggayakannya sewaktu berjalan atau berkunjung ke kafe kegemaran anda atau untuk melawat rakan pada hujung minggu.
Kasut yang sesuaiKasut yang sesuai
Kasut berkualiti tinggi dipadankan dengan pakaian formal.Pakaian kasual boleh dipadankan dengan sneakers, loafers, selipar dan sandal.
Komen