Mengetahui bahan pakaian anda sebelum anda membelinya akan memudahkan anda untuk memahami bagaimana cara pengurusan dan penjagaan fabrik dengan betul.

Sebagai contoh, untuk sutera, oleh sebab fabrik ini merupakan fabrik yang sangat halus, terdapat beberapa perkara yang perlu anda tahu sebelum mula membasuhnya – sama ada anda perlu mencuci dengan tangan atau di dalam mesin.

Sama juga seperti poliester, ia merupakan fabrik sintetik. Menurut pakar tekstil, fabrik poliester digemari oleh kebanyakan pengeluar adalah kerana dua sebab utama – poliester biasanya tidak mengecut dan berkemungkinan tidak berkedut. 

Walau bagaimana, terdapat dalam beberapa kes, poliester kadangkala boleh mengecut bergantung pada cara ia dihasilkan, menjadikannya penting untuk menjaganya dengan betul supaya anda boleh memastikan helaian pakaian kegemaran anda kekal dalam keadaan baik.

Apa itu fabrik poliester?

Poliester ialah fabrik sintetik yang dibuat dalam makmal daripada sebatian kimia, dan ia merupakan salah satu bahan yang paling biasa digunakan dalam kalangan jenama fesyen yang ingin hadir dengan koleksi pakaian pada harga berpatutan.

Selain itu, poliester juga merupakan fabrik yang tahan lasak, serba boleh dan cepat kering. Walaupun poliester biasanya kurang diutamakan berbanding dengan kapas, bamboo dan sutera, hakikatnya poliester adalah fabrik yang bagus untuk pelbagai jenis pakaian.

Adakah poliester mudah mengecut?

Poliester tidak cenderung untuk mengecut seperti kebanyakan jenis fabrik lain, tetapi ia masih mungkin mengecut dalam kes tertentu. 

Sama ada poliester akan mengecut bergantung pada penghasilan dan proses pembuatan pakaian tertentu. Poliester biasanya tahan lama dan boleh menahan kaedah mencuci dan pengeringan setiap hari.

Untuk pengetahuan anda, pakaian yang diperbuat daripada 100% poliester mempunyai kemungkinan kecil untuk mengecut.

Namun, jika pakaian poliester anda dicampur dengan fabrik lain seperti sutera atau kapas, atau jika ia dikait dan bukan ditenun, ia mempunyai kemungkinan mengecut yang lebih tinggi. Ini kerana fabrik seperti kapas, rayon dan sutera mempunyai kebarangkalian untuk mengecut yang tinggi.

Secara umumnya, pengecutan berlaku apabila fabrik diletakkan di bawah ketegangan semasa pembuatan dan kemasan pakaian, dan apabila fabrik menjadi basah, ia akan berehat ke keadaan tenaga yang paling rendah – proses ini kadang-kadang dirujuk sebagai kelonggaran tekanan.

Selain itu, pakaian yang dibuat dengan gentian semula jadi dan dijana semula, seperti kapas dan rayon, lebih berkemungkinan mengecut. Kain rajutan seperti kemeja-T dan baju sejuk juga turut akan lebih mudah mengecut, namun kain jenis ini mempunyai lebih keanjalan supaya ia boleh mendapatkan semula bentuknya dengan lebih mudah daripada kain tenunan seperti seluar pakaian.

Bagaimana untuk mengelakkan poliester daripada mengecut?

Untuk mengetahui cara mencegah poliester daripada mengecut dan rosak, anda perlu tahu cara menyesuaikan kitaran basuh dan pengeringan anda untuk memastikan poliester anda dalam keadaan bersih. 

Cara Mencucinya

  1. Asingkan pakaian atau fabrik tertentu: Untuk memastikan poliester anda kelihatan terbaik, anda disarankan untuk mengasingkan pakaian atau fabrik anda mengikut jenis. Apabila berbuat demikian, anda boleh mengetahui cara mencuci fabrik berkenaan mengikut arahan pada tag atau label.
  2. Prarawat sebarang kesan: Sekiranya mempunyai kotoran yang dalam, anda disarankan untuk prarawat dulu kotoran berkenaan dan selepas itu mencucinya di dalam mesin.
  3. Gunakan beg mesh jika perlu: Sebelum melemparkan pakaian anda ke dalam basuhan, pertimbangkan reka bentuknya. Apa-apa sahaja yang kecil, bertali, atau halus harus dimasukkan ke dalam beg pakaian berjaring untuk mengelakkan tersangkut dan koyak.
  4. Pilih kitaran yang betul: Setelah barangan poliester anda sedia untuk dibasuh, tambahkan detergen ke dalam mesin anda dan pilih kitaran putaran biasa atau lembut. Poliester ialah gentian sintetik, jadi untuk memastikan ia tidak pecah akibat terlalu banyak haba, pilih air sejuk atau suam semasa mencuci.
  5. Gunakan detergen yang baik: Poliester cenderung menjadi lebih kotor dan lebih busuk – jadi anda mungkin ingin memilih detergen yang sesuai untuk melakukan berat, dan turut boleh bertindak sebagai pewangi.

Cara Mengeringkannya

Sama seperti anda tidak sepatutnya membasuh poliester dalam air panas, anda juga tidak boleh mengeringkannya dengan api yang tinggi. Anda disyorkan untuk melakukan pengeringan udara bagi semua fabrik sintetik, termasuk poliester, untuk membantu memelihara fabrik.

Apa sahaja yang anda lakukan, cuma jangan masukkan ke dalam mesin pengering. Elakkan haba yang tinggi untuk mengelakkan gentian poliester merosakkan atau mencairkan.