Carian
Human Papillomavirus (HPV) Adalah Punca Utama Kanser Serviks
March 5, 2024 Lina Rosli

Human papillomavirus (HPV) adalah punca utama kanser serviks. Walaupun merupakan penyakit yang boleh dicegah, kanser serviks menduduki tempat ke-4 kanser paling kerap di kalangan wanita dan kanser kedua paling kerap di kalangan wanita berumur 15 hingga 44 tahun di Malaysia.

Sempena kempen Hari Kesedaran HPV Antarabangsa 2024 yang diketuai oleh Persatuan Papillomavirus Antarabangsa (IPVS), GSK juga komited untuk mengambil pendirian menentang HPV di Malaysia melalui usaha kerjasama dengan pelbagai pihak berkepentingan.

Kesedaran HPV antarabangsa menyeru orang ramai untuk dididik tentang jangkitan dan kanser yang berkaitan dengannya, yang boleh dicegah melalui saringan dan vaksinasi, menjadikannya ‘One Less Worry’ untuk dunia.

Untuk pengetahuan anda, WHO telah menggesa pengurangan global kanser serviks menjelang 2030 kepada di bawah 4 bagi setiap 100,000 wanita. Dengan cara yang berkesan untuk pencegahan HPV dan ujian saringan HPV yang sensitif, kanser serviks boleh dikira sebagai penyakit yang sangat boleh dicegah.

Pemeriksaan kerap serviks untuk jangkitan HPV adalah penting untuk pengesanan awal penyakit prakanser bagi membolehkan rawatan awal menghentikan perkembangan ke peringkat lanjut.

Apakah HPV?

HPV ialah sekumpulan virus yang biasanya berkaitan dengan jangkitan seksual (STI). Oleh kerana terdapat lebih 150 jenis HPV, setiap orang akan dijangkiti pada satu ketika dalam hidup mereka, selalunya tanpa disedari.

Walaupun kebanyakan jangkitan tidak berbahaya dan biasanya sembuh dari masa ke masa apabila sistem imun mengawal jangkitan, beberapa jenis HPV boleh menyebabkan keadaan kesihatan seperti:

  • ketuat kulit pada tangan, kaki dan alat kelamin
  • kanser jika tidak dirawat.

Siapa yang Berisiko Mengalami HPV?

Wanita yang aktif secara seksual pada usia muda, terutamanya sebelum umur 18 tahun, atau mempunyai banyak pasangan seksual lebih berkemungkinan dijangkiti jenis HPV berisiko tinggi.

Bagaimana untuk Kekal Dilindungi Dari Dijangkiti HPV?

Perkembangan kanser serviks daripada jangkitan HPV lazimnya mengikut garis masa yang berpanjangan selalunya menjangkau antara 10 hingga 15 tahun.

Pemeriksaan biasa dan pengesanan awal memainkan peranan penting dalam mengurus dan mencegah mutasi sel. Pap smear disyorkan untuk wanita berumur antara 21 hingga 29 setiap tahun selama 2 tahun dan kemudian setiap tiga tahun. Berikutan itu, individu sehingga umur 65 tahun perlu membuat saringan lima tahun sekali.

Jika HPV dikesan semasa ujian atau saringan, pakar atau pakar patologi akan menggunakan sampel yang sama untuk menilai kehadiran sel abnormal. Dalam kes di mana tiada perubahan sel abnormal dikenal pasti, pesakit akan dinasihatkan untuk menjalani ujian susulan selepas 12 bulan untuk memantau kehadiran virus.

Melakukannya akan membolehkan HPV benar-benar menjadi #OneLessWorry dan membawa dunia selangkah lebih dekat dalam mencapai sasaran 90-70-90 Pertubuhan Kesihatan Sedunia di mana:

  • 90% kanak-kanak perempuan diberi vaksin HPV sepenuhnya menjelang umur 15 tahun
  • 70% wanita disaring dengan ujian berprestasi tinggi pada usia 35 tahun dan sekali lagi pada usia 45 tahun
  • 90% wanita yang dikenal pasti menghidap penyakit serviks menerima rawatan menjelang 2030.

Dengan terus berada di hadapan melalui vaksin, kepakaran dan ubat-ubatan am, GSK berharap untuk terus memainkan peranan dalam penambahbaikan kesihatan awam di Malaysia.

Komen