Carian
Petua Pemakanan Ketika Puasa – Menguruskan Pengambilan Makanan Dan Tahap Tenaga 
March 15, 2024 Lina Rosli

Semasa bulan Ramadan, adalah penting untuk menguruskan pengambilan makanan dengan baik dan dengan pertimbangan teliti bagi memastikan nutrien dan tenaga mencukupi untuk berpuasa sepanjang hari.

Sebagai contoh, pilihan baik untuk sahur termasuklah:

  • Makanan tinggi serat dan karbohidrat kompleks seperti nasi dari beras basmati, bijirin gandum penuh dan oat yang direndam semalaman.
  • Lemak sihat seperti kekacang, bijian dan minyak yang baik.
  • Protein seperti telur, daging tanpa lemak, lentil, legum, susu dan yogurt.
  • Sayur-sayuran dan buah-buahan yang tinggi kandungan air seperti tembikai, timun dan nanas.

Untuk pengetahuan anda, makanan yang berserat tinggi dan kaya dengan protein, mengambil masa lebih lama untuk dicernakan. Oleh itu, anda akan berasa kenyang lebih lama dan ini akan memberikan anda tenaga berterusan, sementara buah-buahan pula membantu penghidratan.

Makanan Yang perlu Dielakkan Atau Diambil Secara Minimum

Individu juga dinasihati supaya mengambil makanan dan minuman berikut secara minimum:

  • Minuman berkafein seperti teh dan kopi yang menyumbang kepada dehidrasi.
  • Makanan yang tinggi kandungan sodium kerana ia akan menyebabkan rasa dahaga.
  • Makanan bergula tinggi yang menyebabkan peningkatan mendadak gula dalam darah dan diikuti dengan merosotnya tenaga rendah.

Dan bukan itu sahaja, apabila mendekati waktu berbuka puasa, anda disarankan supaya makan makanan ringkas terlebih dahulu iaitu makanan yang mudah dihadam, dan kemudian baru diikuti makan makanan berat yang akan membebankan sistem pencernaan.

Pilihan terbaik adalah air, kurma dan makanan ringan seperti agar-agar, pudding dan buah-buahan yang menghidratkan badan, atau bubur lambuk. 

Komen