Carian
Statistik Pada Tahun 2023 Menunjukkan Lebih 9,500 Rakyat Malaysia Menghidap Penyakit Buah Pinggang Secara Kekal
March 18, 2024 Lina Rosli

Yayasan Buah Pinggang Kebangsaan (NKF) Malaysia, dengan kerjasama Persatuan Nefrologi Malaysia (MSN), telah mengadakan sambutan meriah sempena Hari Buah Pinggang Sedunia pada 9 Mac 2024.

Acara ini dianjurkan bertujuan untuk menggalakkan kesedaran dan advokasi untuk kesihatan buah pinggang.

Untuk pengetahuan anda, statistik mendedahkan bahawa pada 2023, lebih 9,500 rakyat Malaysia disahkan menghidap penyakit buah pinggang kekal, yang memerlukan rawatan dialisis. Ini bukan sahaja membebankan perbelanjaan penjagaan kesihatan tetapi juga menjejaskan kualiti hidup di kalangan individu muda yang bekerja yang memerlukan dialisis berterusan.

Pemacu utama penyakit buah pinggang kronik di Malaysia adalah peningkatan kelaziman penyakit tidak berjangkit seperti diabetes dan hipertensi. Oleh itu, pengesanan awal penyakit buah pinggang, terutamanya dalam kalangan kumpulan berisiko tinggi, dan rawatan komprehensif adalah penting untuk mencegah penyakit buah pinggang kronik.

Antara usaha pencegahan yang bakal dipergiatkan termasuklah meningkatkan kesedaran tentang nilai pemeriksaan kesihatan yang kerap, dan menekankan kepentingan amalan preskripsi yang baik untuk orang yang menguruskan penyakit berkaitan buah pinggang.

Selain itu, di dalam acara ini juga, badan-badan kesihatan ini turut menekankan pendekatan berpusatkan pesakit, menyokong pelan penjagaan yang disesuaikan untuk meningkatkan penglibatan pesakit dan pematuhan rawatan, di samping panggilan untuk pendidikan dan latihan berterusan profesional penjagaan kesihatan untuk memastikan penyampaian penjagaan yang berkesan.

Komen