Carian
Kesan Mikroplastik Ke Atas Badan – Bagaimana Cara Menyingkirkan Mikroplastik?
April 5, 2024 Lina Rosli

Analisis oleh World Wildlife Fund (WWF) menunjukkan bahawa setiap individu menelan kira-kira 5 gram mikroplastik setiap minggu – dan jumlah ini bersamaan dengan anda memakan sekeping kad kredit.

Walaupun kesan plastik terhadap kesihatan manusia masih dalam kajian, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengetengahkan potensi kesan negatif seperti tindak balas keradangan dalam badan.

Oleh kerana mikroplastik boleh menembusi pelbagai organ, antara kesan mikroplastik ke atas badan termasuklah – pengambilannya boleh membawa kepada tekanan oksidatif, yang boleh mencetuskan tindak balas keradangan dan alahan dan, dalam kes yang sangat teruk, membawa kepada kanser atau kematian.

Pelbagai kajian telah menunjukkan banyak kesan berbahaya mikroplastik pada organisma manusia. Setakat ini, terdapat kekurangan kenyataan yang disokong oleh kajian saintifik mengenai jumlah pengambilan yang menimbulkan risiko kesihatan kepada manusia. Sebagai tambahan kepada saiz zarah polimer yang berbeza, komposisi kimianya dan tindakbalasnya dalam badan juga mesti dipertimbangkan.

Apa Itu Mikroplastik?

Mikroplastik ialah zarah kecil polimer dan plastik sintetik serta produknya yang bersaiz kurang daripada 5 milimeter.

Mikroplastik sama ada boleh ditambah secara sengaja pada produk, contohnya dalam kosmetik atau produk pembersih, atau menjadi bahan buangan daripada penguraian bahagian plastik yang lebih besar.

Mikroplastik memasuki alam sekitar melalui banyak laluan yang berbeza, di mana ia sukar untuk merosot dan boleh menimbulkan potensi ancaman kepada hidupan liar dan kesihatan manusia.

Apakah jenis-jenis mikroplastik? Terdapat mikroplastik primer jenis A yang mana ia dikategorikan sebagai bahan kimia. Kategori ini termasuk jenis yang ditambah terus kepada produk seperti produk penjagaan diri, agen pembersih, cat dan lain-lain.

Kategori mikroplastik primer jenis B termasuk zarah plastik yang dijana semasa penggunaan produk plastik dan secara langsung (tanpa lencongan) dimasukkan ke dalam persekitaran sebagai mikroplastik. Contohnya adalah lelasan tayar atau gentian pakaian daripada pakaian sintetik.

Penawaran Mesin Penulen Air Dari Coway Membantu Menyingkirkan Mikroplastik

Coway, syarikat Best Life Solution serta peneraju dalam industri penulen air global telah mengambil langkah proaktif untuk memerangi pencemaran alam sekitar dan potensi risiko kesihatan yang berkait rapat dengan mikroplastik.

Malah, Coway juga telah memperoleh pengiktirafan bagi prestasi penulen air mereka dalam penyingkiran mikroplastik dengan bantuan daripada pelbagai perbadanan global.

Piawaian NSF/ANSI 401 untuk Penulen Air Aliran Terus

Piawaian NSF/ANSI 401 yang ditetapkan oleh National Sanitation Foundation (NSF) Amerika Syarikat adalah satu-satunya piawaian bagi prestasi pengurangan mikroplastik dalam sistem penapisan air. Sistem penapisan air yang diiktiraf dapat menyingkirkan zarah-zarah halus bersaiz diantara 0.5 hingga 1 mikrometer yang juga merangkumi mikroplastik.

Sehingga kini, 26 penulen air aliran terus Coway secara global juga dikenali sebagai penulen air NanoTrap, dan 3 penapis NanoTrap telah disahkan mematuhi piawaian NSF/ANSI 401 oleh Persatuan Kualiti Air (WQA).

Penulen air Osmosis Berbalik Coway disahkan mampu mengurangkan zarah bersaiz nano dengan kecekapan melebihi 99% melalui pengesahan Intertek untuk prestasi penyingkiran mikroplastik.

Sehingga kini, sebanyak 40 model penulen air Coway telah disahkan berkesan dalam penyingkiran zarah bersaiz nano (30 nm) melalui laporan ujian prestasi. Antara model tersebut adalah NEO PLUS (CHP-264L), AIS (CHPI-7520L), VILLAEM II (CHP-18AR), OMBAK (CHP-7310R). 

Komen