Carian
Cara Memilih Warna Pemerah Pipi Yang Terbaik Untuk Tona Kulit Anda
April 16, 2024 Lina Rosli

Pemerah pipi merupakan sebahagian produk solekan yang kecil tetapi penting dalam menaikkan seri wajah. Namun, ia kadangkala seringkali diabaikan.

Untuk pengetahuan anda, memilih warna pemerah pipi adalah penting – ini kerana bagi setiap warna yang digunakan akan mengubah keseluruhan bentuk dan juga segi wajah dan ini juga bergantung kepada hasil yang anda inginkan.

Tips Memilih Warna Pemerah Pipi

Sekiranya anda tidak tahu warna apakah yang bersesuaian untuk solekan harian anda, tips yang paling mudah adalah dengan mengenal pasti warna atau tona kulit anda dan seterusnya memadankan warna pemerah pipi dengan warna bibir anda.

#1 Kenalpasti Tona Kulit Anda 

Sama seperti anda memilih warna bedak asas atau warna pembayang mata mengikut tona kulit, memilih warna pemerah pipi juga boleh ditentukan menggunakan cara ini.

Kompleks wajah perlu diambil kira apabila memilih warna pemerah pipi yang betul, serta sama ada tona kulit anda menjurus ke arah tona hangat atau sejuk.

Untuk individu yang mempunyai warna kulit yang cerah, sebaiknya pilih warna seperti merah jambu cerah dan pastel. Sementara, warna kulit gelap pula boleh memilih warna seperti buah beri yang lebih gelap, dan untuk tona kulit sederhana – anda boleh menggunakan sama warna pic atau merah jambu.

Secara umumnya, warna kulit dengan rona hangat adalah lebih sesuai menggunakan warna yang lebih kemerahan seperti pic, merah jambu dan juga rona bersandar ungu bagi menyerlahkan lagi solekan pada kulit anda.

Sementara rona sejuk, kekalkan warna pemerah pipi yang sejuk seperti merah jambu merah jambu, beri dan plum. 

#2 Padankan Dengan Warna Bibir Anda 

Untuk penampilan neutral atau tiada solekan solekan, tips solekan yang baik adalah dengan hanya memadankan warna gincu anda sahaja.

Jika anda memakai gincu merah atau merah jambu, pilih pemerah pipi berasaskan merah jambu untuk menaikkan seri wajah.

Mengikuti prinsip umum yang digariskan di atas, pemerah pipi mempunyai kuasa untuk membentuk muka dengan menambah kelantangan di mana perlu serta struktur.

Sebagai contoh, jika anda menyukai solekan yang kelihatan muda dan comel, maka memilih merah jambu strawberi adalah pilihan yang tepat.

Sebaliknya, jika anda lebih cenderung kepada rupa vintaj ’90-an yang sebenar, maka warna jingga muda atau coklat merupakan pilihan warna yang bersesuaian.

Pertimbangkan Juga Tekstur Atau Jenis-Jenis Pemerah Pipi 

Warna penting, tetapi tekstur adalah sama pentingnya untuk memilih warna yang sempurna. Serbuk pemerah pipi tanpa sebarang kilauan terbina dalam memberikan rupa matte—yang cantik bergantung pada rupa yang anda inginkan—manakala satu dengan sedikit kilauan boleh mencipta dimensi dan menangkap cahaya. 

Pemerah pipi dengan banyak kilauan sesuai untuk solekan sewaktu acara glam. Sementara itu, untuk pemakaian harian yang mudah yang memberikan cahaya yang sihat, pemerah pipi krim dengan kualiti reflektif boleh dikatakan pertaruhan terbaik untuk anda kerana ia akan kelihatan semula jadi dan lembut. 

Komen