Carian
7 Jenis Dumpling Atau Ladu Cina Popular Yang Boleh Anda Cuba
April 17, 2024 Lina Rosli

Dumpling atau Ladu Cina merupakan salah satu makanan yang boleh dikatakan menjadi kegemaran ramai individu. Mana tidaknya, dihidangkan di dalam sup bawang putih ataupun sup lada putih yang menyegarkan, ia pastinya pilihan yang sempurna untuk hidangan makan tengahari atau makan malam anda.

Untuk pengetahuan anda, di pasaran terdapat beberapa pilihan dumpling yang tersedia kepada umum. Malah, dumpling ini juga dikenali dengan pelbagai nama yang berbeza – nama dalam bahasa Szechuan, nama Kantonis dan nama pinyin dan lain-lain. Ini sekaligus menambah kekeliruan, untuk anda yang tidak begitu mengetahui tentang jenisnya ketika membuat pesanan di kedai.

Jenis-Jenis Dumpling Di Pasaran

Secara amnya, terdapat dua kategori utama dumpling – iaitu ladu gao, atau ladu berbentuk bulan sabit; dan ladu bao yang kelihatan bulat dan berbentuk seperti dompet.

Dalam kategori ini, terdapat variasi lain yang bergantung pada:

  • jenis pembungkus sama ada gandum dan beras
  • jenis inti yang digunakan
  • jenis masakan sama ada direbus, dikukus atau digoreng.

Berikut ialah 7 jenis dumpling yang paling biasa.

#1 Jiaozi

Jiaozi (disebut “jow-zee”) antara jenis dumpling yang paling umum dalam sajian masyarakat di Malaysia. Dumpling ini mempunyai bentuk bulan sabit dan dibentuk dam diperbuat daripada doh gandum.

Untuk sajian halal, jiaozi biasanya diisi dengan daging ayam yang yang dikisar, kubis, dan daun bawang, dan dihidangkan dengan sos pencicah yang diperbuat daripada kicap, cuka, dan minyak bijan.

Nama jiaozi merujuk kepada jenis dumpling ini secara umum, walaupun jiaozi mungkin dirujuk sebagai:

  • shui jiao – jika direbus
  • zheng jiao – jika dikukus
  • guo tie atau jian jiao – jika digoreng

#2 Siu Mai

Siu Mai (disebut “shoo-my”) ialah dumpling berbentuk bulat dengan atasnya terbuka yang diperbuat daripada pembungkus nipis adunan gandum.

Seperti kebanyakan gaya dumpling Cina, variasi pada siu mai banyak terdapat di seluruh China dan juga kawasan lain di Asia. Siu mai Kantonis tradisional yang halal biasanya menggunakan isi udang yang dikisar, bersama dengan bahan lain seperti cendawan, halia, dan bawang hijau.

Siu mai mempunyai ciri khasnya dengan titik oren telur ikan atau lobak merah atau kadangkala menampilkan titik berwarna hijau yang dibuat dengan sebiji kacang – ia disediakan dengan dalam bakul pengukus buluh.

#3 Har Gao

Har Gao(disebut “ha-gow”) ialah dumpling berbentuk bujur atau bulan sabit yang disediakan menggunakan pembungkus lutsinar gandum dan kanji ubi kayu, diisi dengan udang dan pucuk buluh – ia dihidangkan secara kukus.

Pembungkus Har Gao akan dilipat sekitar tujuh hingga 10 lipatan pada bahagian luar, dan adunan kanji untuk pembungkusnya dirumuskan untuk menghasilkan konsistensi yang licin dan lembut, tetapi padat.

#4 Xiao Long Bao

Xiao Long Bao dipanggil “ladu sup”, xiao long bao ialah dumpling bulat berbentuk dompet yang diperbuat daripada pembungkus gandum yang agak tebal – lebih tebal dan lebih doh daripada jiaozi.

Walaupun ia dipanggil ladu sup, xiao long bao sebenarnya tidak diisi dengan sup. Sebaliknya, ia diisi dengan daging ayam atau daging lembu yang masak cincang. Seperti har gao dan siu mai, xiao long bao selalu dihidangkan sebagai sebahagian daripada makan tengah hari dim sum tradisional Cina.

#5 Shen Jian Bao

Sheng Jian Bao berkait rapat dengan xian long bao. Lazimnya dibuat dengan isi daging dan makanan laut yang sama bersama dengan sup yang dijeli, yang cair apabila dipanaskan.

Dumpling ini mempunyai doh yang lebih tebal, jika dibandingkan dengan xiao long bao dan dihiasi dengan minyak bijan dan daun bawang yang dicincang.

Walau bagaimanapun, tidak seperti xiao long bao, sheng jian bao dimasak dalam kuali yang sebahagiannya diisi dengan air. Apabila ia menyejat, kuali kering memberikan bahagian bawah dumpling tekstur perang keemasan dan rangup.

#6 Bao Zi

Bao Zi kategori umum untuk dumpling yang dibuat dengan adunan gandum yang tebal menyerupai roti.

Satu versi bao zi yang biasa ialah roti panggang yang diisi daging yang dikenali sebagai char siu bao . Variasi lain termasuk tangbaozi dan sheng jiang bao yang diisi dengan sup yang sebenarnya boleh diminum melalui penyedut minuman.

Selain itu, versi lain termasuklah doushabao, yang diisi dengan pes kacang merah manis dan naihuangbao, diisi dengan kastard kuning manis.

#7 Wonton

Wonton ialah satu lagi kategori generik dumpling Cina, yang boleh disediakan dalam semua jenis cara bergantung pada isinya dan sama ada ia disediakan dengan merebus, mengukus atau menggoreng.

Tetapi wonton biasa disediakan menggunakan kepingan persegi doh yang diperbuat daripada tepung gandum, telur, dan air – yang mana ia serupa dengan ravioli Itali, tetapi agak nipis.

Wonton rebus adalah variasi yang popular dan dihidangkan dalam sup. Sementara ada juga Wonton daging lembu Jepun yang digoreng.

Komen