Carian
Apa Yang Menyebabkan Hiperpigmentasi Pada Bibir Dan Cara Merawatnya
April 19, 2024 Lina Rosli

Tidak semestinya hiperpigmentasi menjejaskan kulit muka sahaja. Tahukah anda, bibir juga turut boleh mengalami hiperpigmentasi?

Secara umumnya, hiperpigmentasi berlaku akibat pengeluaran melanin yang berlebihan menyebabkan tompokan gelap pada bibir secara khusus. Walaupun bibir mempunyai kulit yang sangat nipis dan tidak mengandungi sejumlah besar melanin, hiperpigmentasi bibir boleh disebabkan oleh banyak faktor.

Ini termasuk kesan daripada cahaya UV atau isu hormon. Dan dalam sesetengah kes, ia turut boleh disebabkan oleh rutin dan amalan penjagaan kulit dan juga masalah kesihatan asas yang serius.

Adakah Rawatan Di Rumah Boleh Membantu Merawat Hiperpigmentasi?

Untuk pengetahuan anda, rawatan di rumah boleh membantu merawat hiperpigmentasi bibir, dan terdapat langkah dan produk mudah yang boleh anda gunakan untuk membantu mencegahnya daripada berlaku pada masa hadapan.

Namun, bagi kes yang lebih serius, anda masih perlu berjumpa dengan pakar kulit untuk mendapatkan rawatan yang lebih efektif.

Faktor Yang Menyebabkan Hiperpigmentasi Pada Bibir

Hiperpigmentasi ialah pengumpulan lebihan melanosit, sel penghasil melanin yang bertanggungjawab mencipta pigmen dalam kulit.

Lonjakan melanin yang mengakibatkan hiperpigmentasi berkembang atas pelbagai sebab mulai daripada pendedahan cahaya ultraviolet kepada turun naik hormon kepada hasil keradangan pada kulit seperti:

  • luka
  • calar
  • jerawat

Malah penyingkiran solek secara agresif menggunakan tuala boleh menyebabkan keradangan gred rendah dan hiperpigmentasi dari masa ke masa.

Tanda-Tanda Bibir Anda Mengalami Hiperpigmentasi

Bagi hiperpigmentasi bibir secara khusus, cari tanda-tanda gelap yang merata, di kawasan tertentu pada bibir itu sendiri, atau sedikit di atas atau di bawahnya, yang menyebabkan warna semula jadi bibir terjejas.

Selain itu, hiperpigmentasi pada bibir boleh menunjukkan kesan bintik-bintik gelap pada bibir atau sebagai tompok yang lebih tersebar pada kulit di atas bibir atas iaitu melasma atau kadang-kadang disebut sebagai misai melasma.

Jenis gelap ini akan muncul di atas bibir atas, manakala kebanyakan hiperpigmentasi bibir ditemui pada rabung bibir bawah kerana kawasan ini cenderung untuk menangkap pendedahan UV paling banyak.

Cara Mencegah Bibir Hiperpigmentasi 

Pencegahan adalah kunci dalam menangani hiperpigmentasi.

Pastikan anda memakai dan melapiskan produk bibir dengan sekurang-kurangnya SPF 30 setiap hari. Ini kerana SPF menjadikan kulit bibir lebih halus dengan perlindungan daripada sinaran ultraungu, punca utama masalah pigmen.

Anda juga boleh menggunakan produk bibir dalam bentuk balsem, stick, atau serum – ini untuk membantu mencegah hiperpigmentasi bibir serta mengekalkan bibir yang lembut dan sihat secara amnya dengan menguatkan penghalang kulit untuk mengelakkan kerosakan.

Pemakaian topeng bibir semalaman juga boleh membantu menghidrat, menenangkan dan melindungi bibir untuk mengekalkan penghalang kulit dalam bentuk yang baik.

Elakkan juga tabiat yang menyebabkan keradangan seperti menjilat bibir atau menggigit – kerana ia boleh mengakibatkan hiperpigmentasi bibir.

Cara Merawat Bibir Hiperpigmentasi 

Jika anda sudah mengalami hiperpigmentasi bibir, anda perlu menyusun pelan rawatan tersuai di rumah atau di pejabat untuk membantu meminimumkan paras melanin yang tinggi di kawasan ini. Ostad menjelaskan bahawa pertukaran asas penjagaan kulit boleh menjadi sangat bermanfaat, terutamanya kerana kulit pada bibir adalah sangat halus. “Pelembab adalah penting untuk memastikan penghalang kulit pada bibir utuh untuk mengelakkan alergen atau perengsa daripada masuk,” jelasnya.

Bolehkah Hiperpigmentasi Pada Bibir Hilang?

Hiperpigmentasi biasanya tidak hilang dengan sendirinya. Harus diingatkan, jika anda tidak mempunyai sebarang kebimbangan tentang punca hiperpigmentasi bibir anda, disyorkan agar anda mencuba rawatan di rumah untuk menyelesaikan masalah tersebut dan mengelakkannya daripada berulang.

Walau bagaimanapun, jika rawatan yang dilaksanakan itu menyakitkan dan masih tidak sembuh, anda harus berjumpa pakar dermatologi untuk mendedahkan punca dan merawatnya dengan pilihan di pejabat seperti rawatan laser untuk memecahkan pengeluaran melanin yang berlebihan.

Adakah Jenis Kulit Tertentu Lebih Terdedah Kepada Hiperpigmentasi Pada Bibir?

Tona kulit yang lebih gelap lebih berkemungkinan menimbulkan masalah dengan hiperpigmentasi secara umum kerana terdapat lebih banyak aktiviti melanin dan melanosit asas. Bagaimanapun, kawasan bibir bawah khususnya lebih berisiko untuk hiperpigmentasi untuk semua kulit kerana ia menghadap ke atas ke arah matahari.

Komen