Carian
Psoriasis, Ekzema, Dermatitis: Apakah Perbezaannya?
April 24, 2024 Lina Rosli

Psoriasis, ekzema dan dermatitis adalah tiga masalah kulit yang paling sinonim dan biasa berlaku dalam kalangan inidividu.

Dan kebiasaannya, orang ramai sering terkeliru dengan ketiga-tiga penyakit kulit ini – disebabkan ia mempunayi simptom dan gejala yang hampir sama. Contohnya, ketiga-tiga memperlihatkan ruam kulit yang serius selain mencetuskan kerengsaan.

Namun, untuk mengenalpasti manakah antara satu yang dialami oleh individu, mereka perlu mendapatkan diagnosis yang tepat dari pakar – dengan cara mengetahui tentang sejarah dan gejala perubatan individu.

Perbezaan Antara Psoriasis, Ekzema Dan Dermatitis

Berikut adalah beberapa perbezaan utama yang mungkin dialami oleh penghidap setiap masalah kulit ini:

Dermatitis

Dermatitis adalah istilah yang sangat luas yang secara amnya bermaksud “keradangan kulit.” Jika kulit terkena bahan merengsa tertentu, individu boleh mengalami dermatitis kontak.

Terdapat dua jenis utama dermatitis kontak: merengsa dan alergi. Kedua-dua jenis adalah punca biasa ruam merah dan gatal.

  • Dermatitis sentuhan merengsa adalah yang paling meluas. Ia berkembang apabila kulit individu meradang akibat pendedahan kepada bahan seperti bahan kimia, asid, sabun dan detergen. Dermatitis sentuhan merengsa boleh muncul sama ada anda pernah bersentuhan dengan bahan tersebut sebelum ini atau tidak. Selalunya anda akan mengalami ruam pada tangan anda bersama-sama dengan rasa terbakar, gatal-gatal dan kesakitan. individu akan terus mengalami reaksi yang tidak selesa ini sehingga puncanya ditemui dan anda boleh mengelakkannya.
  • Dermatitis sentuhan alahan boleh berlaku jika individu mengalami sensitiviti atau alahan kepada bahan. Contohnya termasuk nikel atau logam lain dan wangian tertentu. Dengan dermatitis kontak alahan, ruam kulit boleh muncul di kawasan yang menyentuh bahan dalam masa 24 hingga 48 jam. Gatal-gatal adalah gejala utama. Orang yang kerap mengalami dermatitis kontak alahan mungkin perlu mendapatkan ujian alahan.

Ekzema

Ekzema biasanya muncul sebagai tompok yang sangat gatal yang menjadi merah, bengkak, dan retak akibat menggaru. Ruam biasanya berlaku pada muka, dalam siku, belakang lutut, dan pada tangan dan kaki.

Punca sebenar ekzema tidak diketahui, tetapi ia dikaitkan dengan genetik dan faktor persekitaran. Jenis ekzema yang paling biasa ialah dermatitis atopik, keadaan alahan yang sering muncul pada bayi dan kanak-kanak. Keadaan ini mungkin hilang pada usia 2 tahun atau berlanjutan sehingga dewasa.

Bahan tertentu boleh mencetuskan pelarian ekzema, jadi penting untuk mengenal pasti dan mengelakkannya. Perengsa biasa termasuk pembersih isi rumah, detergen, sabun, klorin dan bulu. Tekanan dan perubahan suhu yang mendadak juga boleh menyebabkan ekzema muncul.

Untuk mengesahkan sama ada anda menghidap ekzema, doktor anda mungkin bertanya tentang sejarah alahan keluarga anda dan mahu anda menjalani ujian alahan atau darah. 

Psoriasis

Psoriasis adalah keadaan seumur hidup yang menyebabkan tompok-tompok merah menebal pada kulit dan sisik putih keperakan. Tompok psoriatik boleh menjadi gatal, sakit, dan juga melecur.

Masalah kulit lain biasanya berlaku di bahagian luar siku dan lutut, tetapi psoriasis biasanya menjejaskan kulit kepala dan kuku juga.

Banyak perkara boleh mencetuskan psoriasis, termasuk:

  • tekanan
  • cuaca sejuk
  • kerosakan kulit
  • ubat-ubatan tertentu

Tidak seperti dermatitis atopik, psoriasis biasanya tidak muncul sebelum umur 10 tahun. Ia lebih biasa ditemui pada orang dewasa.

Psoriasis boleh meniru penyakit kulit yang lain. Doktor mendiagnosisnya dengan memeriksa kulit, kuku dan kulit kepala anda dengan teliti. Doktor anda juga boleh melakukan biopsi kulit. Ini melibatkan mengeluarkan sampel kulit kecil dan melihatnya di bawah mikroskop. 

Komen