Carian
KitKat Dark Borneo, KitKat Pertama Yang Diperbuat Daripada Biji Koko Dari Sabah Dan Sarawak
May 6, 2024 Lina Rosli


Kitkat dengan kerjasama Lembaga Koko Malaysia kini komited dalam mempercepatkan pembangunan ladang koko di Malaysia.

Untuk pengetahuan anda, sebelum ini industri koko Malaysia telah melalui tempoh yang mencabar dalam beberapa dekad yang lepas. Ia disebabkan oleh kejatuhan harga koko pada akhir tahun 1980-an selain turut menghadapi serangan serangga perosak pada awal tahun 1990-an -sedikit sebanyak telah mendorong pengusaha ladang untuk beralih kepada tanaman lain.

Tambah Kementerian Peladangan Dan Komoditi, untuk tahun ini, selepas bekerjasama dengan Nestle, mereka menjangkakan berlakunya peningkatan dalam jumlah pengeluaran koko di Malaysia – pada tahun 2023, sebanyak 370,207 tan biji koko telah dikisar di Malaysia, menjadikan Malaysia sebagai pengisar ke-5 terbesar di dunia, selepas Ivory Coast, Belanda, Indonesia dan Jerman.

Selaras dengan usaha berterusannya untuk menyetempatkan rantaian bekalan ramuannya, Nestlé Malaysia baru sahaja memperkenalkan inovasi terbarunya: KitKat Dark Borneo, yang dibuat secara eksklusif menggunakan biji koko yang ditanam di Sabah dan Sarawak.

Kacang itu diperoleh melalui Inisiatif Koko Borneo Nestlé (NBCI) yang dilancarkan pada September tahun lalu. NBCI ialah perkongsian strategik antara Nestlé Malaysia dan Lembaga Koko Malaysia (MCB) untuk mengembangkan program Farmer Connect Syarikat ke Malaysia Timur.

Untuk KitKat Dark Borneo, ia menggunakan biji koko Trinitario yang ditanam di tanah gunung berapi Borneo yang subur dan iklim hutan hujan tropika. Koko ini melalui penapaian yang teliti dan proses pengeringan matahari menjadikannya hadir dengan 52% kandungan koko – sekaligus memberikan keseimbangan sempurna rasa kaya dan berkrim, dengan nota buah yang unik yang memberikan produk itu personaliti yang sangat berbeza dan canggih.

KitKat Dark Borneo adalah sebahagian daripada rangkaian produk KitKat yang dihasilkan di kompleks perindustrian Chembong yang disahkan Halal di Negeri Sembilan.

Baru-baru ini dilengkapi dengan loji Dandang Biojisim baharu yang mengurangkan pelepasan gas rumah hijau dengan ketara, kemudahan ini merupakan salah satu loji pembuatan makanan Nestlé terbesar di Asia, dan memainkan peranan penting sebagai hab pembuatan eksport ke semua pasaran ASEAN dan destinasi lain.

Komen