Carian
Mitos Mengenai Obesiti Yang Perlu Anda Tahu
May 9, 2024 Lina Rosli

Pengambilan makanan berlemak, berkalori tinggi dan bergula secara berlebihan akan menyumbang kepada penambahan berat badan dan semestinya sekiranya dilakukan secara konsisten, perubahan dalam berat badan ini akan berlaku secara drastik.

Di tambah lagi dengan amalan gaya hidup yang tidak sihat seperti kurang tidur dan tidak melakukan aktiviti fizikal, ia menjadikan keadaan badan bertambah buruk sekaligus mencetuskan isu obesiti.

Namun, untuk beberapa keadaan, ramai individu sering salah anggap mengenai obesiti dan mencetuskan gambaran buruk. Oleh itu, Tajria hari ini ingin berkongsikan kepada anda 4 mitos yang sering dijadikan bualan oleh kebanyakan individu.

Mitos 1: Obesiti disebabkan senaman yang tidak mencukupi dan gaya hidup yang tidak aktif

Walaupun mungkin terdapat beberapa kebenaran untuk ini, ia hanya sebahagian daripada gambaran keseluruhan. 

Adakah anda tahu bahawa berat badan kita dikawal secara homeostatik dan sangat dipengaruhi oleh gen kita? 

Sebagai contoh, dalam kembar seiras, jika seorang kurus, secara amnya kedua-duanya akan kurus, dan sebaliknya. Ini bermakna, setiap hari, tanpa mengira jenis dan jumlah makanan yang kita makan dan aktiviti harian yang kita lakukan, fisiologi badan kita menyesuaikan diri dan mengekalkan berat badan kita agar kekal stabil dari semasa ke semasa.

Mitos 2: Obesiti adalah individu yang mempunyai BMI lebih daripada 24.9 kg/m².

Ya, tetapi pada masa kini, pakar mentakrifkannya semula dan ia sebenarnya adalah lebih daripada sekadar nombor.

Obesiti adalah penyakit yang dicetuskan oleh faktor genetik yang mengganggu peraturan berat badan kita, yang membawa kepada lonjakan berat badan. Dalam jangka panjang, ia boleh membawa kepada banyak komplikasi dari kepala hingga kaki, termasuk penyakit jantung, diabetes, peningkatan risiko osteoarthritis dan komplikasi paru-paru.

Mitos 3: Obesiti boleh dirawat dengan senaman

Walaupun telah dipersetujui bahawa senaman adalah penting, berikut adalah tanggapan yang salah. Dalam rejim rawatan obesiti, individu digalakkan untuk bersenam – yang mana ia bukan untuk membakar lemak tetapi matlamat utama adalah untuk mengurangkan jumlah kehilangan otot.

Untuk pengetahuan anda, sekiranya anda mengamalkan senaman sederhana, ia sebenarnya hanya sebahagian kecil daripada jumlah tenaga yang kita bakar dalam sehari digunakan. Sebagai contoh, jika seseorang berjoging selama setengah jam atau berjalan selama satu jam:

  • Kadar metabolisme basal harian: 368 kg/jam x 24 jam = 8832 kJ/hari
  • Berjoging selama 30 minit (0.5 jam): 3075 kg/jam x 0.5 jam = 1538 kJ/hari
  • Berjalan selama 1 jam: 1009 kg/jam x 1 jam = 1009 kJ/hari

Oleh itu, dalam terapi berasaskan gaya hidup, purata penurunan berat badan yang dicapai biasanya hanya sekitar 5 hingga 6kg. Dan ini menunjukkan bahawa senaman adalah penting namun tidak mencukupi dalam rawatan untuk obesiti.

Mitos 4: Terdapat pil ajaib untuk menurunkan berat badan

Obesiti adalah penyakit. Untuk merawat penyakit selalunya melibatkan pengurusan pelbagai disiplin, dan farmakologi yang bermaksud penggunaan ubat adalah sebahagian daripadanya. 

Sehingga kini, Malaysia mempunyai 4 ubat anti-obesiti yang diluluskan yang memerlukan perundingan dan penilaian dengan doktor sebelum memutuskan pilihan yang paling sesuai dengan mengambil kira – kontraindikasi, komorbiditi, isyarat, kombinasi dan kos,

Seperti kebanyakan penyakit kronik seperti hipertensi dan diabetes, tiada rejim piawai untuk semua, sebaliknya ia harus mengikut individu. 

Jadual di bawah menunjukkan ringkasan ubat anti-obesiti semasa yang diluluskan di Malaysia:

Secara ringkasnya, obesiti adalah keadaan perubatan yang boleh membawa kepada pelbagai masalah kesihatan jika tidak ditangani dengan baik. Ia lebih daripada sekadar nombor pada skala penimbang dan formula matematik; ia adalah isu kompleks yang memerlukan perhatian profesional untuk pengurusan yang berkesan.

Pakar penjagaan kesihatan, termasuk doktor, ahli farmasi dan pakar diet, bekerjasama sebagai satu pasukan untuk membantu individu menangani obesiti dan risiko yang berkaitan dengannya.

Mendapatkan bantuan daripada pembekal penjagaan kesihatan adalah penting jika anda tidak pasti tentang status berat badan anda atau memerlukan panduan untuk menguruskan obesiti. Intervensi yang tepat pada masanya dan berkesan boleh meningkatkan kesihatan dan kualiti hidup anda.

Komen