Carian
Bazar Pasar Besties: Platform Komuniti Yang Memfokuskan Kepada Kesejahteraan Dan Kesihatan Mental
May 9, 2024 Lina Rosli

Secara umumnya, tidak ramai yang memahami atau menyedari kepentingan menjaga kesihatan mental. Malah, ada yang mungkin tidak menyedari mereka mengalami masalah kesihatan mental.

Isu kesihatan mental boleh menjejaskan sesiapa sahaja, tanpa mengira umur, bangsa, atau status ekonomi dan sosial atau sama ada anda tinggal di kawasan luar bandar atau bandar. Disebabkan oleh norma budaya dan stigma, isu kesihatan mental sering diabaikan dan tidak dibincangkan secara terbuka, menyebabkan ramai mengelak daripada mendapatkan bantuan.

Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan pada 2019 melaporkan bahawa setengah juta rakyat Malaysia didapati mengalami gejala kemurungan dengan bilangan individu yang menghidapinya lebih banyak di sekitar Wilayah Persekutuan Putrajaya, Negeri Sembilan, Perlis, Sabah and Melaka.

Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (NHMS) pada 2022 mendedahkan bahawa satu daripada empat remaja mengalami kemurungan, berbanding satu daripada lima pada 2019.

Bukan itu sahaja, Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengklasifikasikan keletihan sebagai sindrom klinikal yang disebabkan oleh tekanan tempat kerja kronik pada Mei 2019, menandakan bahawa ini mungkin diiktiraf sepenuhnya sebagai penyakit pekerjaan dan berkaitan pekerjaan.

Ironinya, mendapatkan bantuan dan mengetahui bahawa anda tidak bersendirian biasanya merupakan langkah awal dalam menangani kesihatan mental dan meningkatkan kesejahteraan keseluruhan. Inilah sebabnya mengapa Bazar PASAR BESTIES, yang dianjurkan oleh The Butterfly Project.

Untuk pengetahuan anda, Bazar PASAR BESTIES adalah platform komuniti, bertujuan untuk memupuk perbualan, menawarkan platform yang selamat untuk menangani kesihatan mental dan meningkatkan kesedaran dengan bekerjasama dengan jenama dan rakan kongsi.

Bazar itu dijadualkan pada 18 dan 19 Mei 2024, dari 11 pagi hingga 6 petang, di The School by Jaya One . Ia akan mempamerkan 13 jenama yang mengambil bahagian , menawarkan 6 bengkel pilihan susun khusus yang percuma untuk menyertai , dan menampilkan lebih 30 vendor yang menjual barangan terpakai dan buatan tangan.

Jenama yang mengambil bahagian dalam bazar ini ialah The Golden Duck, Fourteen Studio, Roots Malaysia, AvantGarde Blooms, Organic Lab, Sheeness, Minc.Care, Royal Bath & Co, Breeze For You, Kerlip, Kedai Mom, Absolute Yana, imsycraft dan Pressurini.

Untuk maklumat lanjut tentang bazar ini dan programnya, jenama serta butiran yang mengambil bahagian, layari Instagram The Butterfly Project di www.instagram.com/butterflyproject.my dan www.butterflyproject.my . Jangan ketinggalan juga untuk daftarkan diri anda untuk bengkel percuma dari www.instagram.com/butterflyproject.my .

Komen