Carian
dobiQueen Berkongsi Tentang Corak Senario Dobi Di Malaysia – Purata Perbelanjaan Bulanan Untuk Dobi Adalah Sekitar RM80
May 16, 2024 Lina Rosli

Rata-rata individu moden pada masa kini menggunakan perkhidmatan dobi sebagai alternatif yang paling mudah dan efisien untuk menguruskan baju.

Lebih-lebih lagi untuk individu yang tinggal di kawasan rumah yang kecil dan sempit ataupun menyewa rumah kediaman dengan individu lain, pastinya agak sukar untuk mereka menguruskan cucian pakaian harian. Oleh sebab itu, ramai dalam kalangan individu mula menggunakan perkhidmatan dobi untuk menyelesaikan masalah ini.

Menurut penyelidikan pasaran, industri dobi kini sudah bersedia untuk perubahan pesat disebabkan oleh beberapa faktor seperti:

  • Tabiat dan kecenderungan pelanggan
  • Peningkatan teknologi

Di Malaysia, pasaran Penjagaan Rumah & Dobi dijangka memperoleh pendapatan sekitar RM5.4 bilion pada tahun 2024. Terdapat juga trend yang semakin meningkat ke arah produk penjagaan rumah dan dobi mesra alam, dengan pengguna yang lebih sedar tentang alam sekitar mereka.

Di antara rangkaian dobi tempatan yang turut berkembang secara pesat, dobiQueen kini dilihat mula memperluaskan pasaran mereka bermula dari lima kepada 82 cawangan dalam tempoh lapan tahun perkhidmatan sejak penubuhannya pada 2015.

Data Menarik Penggunaan Dobi Dalam Kalangan Individu Di Malaysia

Untuk pengetahuan anda, seramai 75% pengguna dobi adalah wanita. Dapatan ini diperoleh melalui tinjauan penggunaan aplikasi mudah-alih dobiQueen. Majoriti demografinya terdiri daripada wanita dengan 50% bekerja sepenuh masa, manakala 50% sebagai suri rumah.

Bagi penggunaan bulanan buat setiap isi rumah, kebanyakan isi rumah yang menggunakan perkhidmatan dobiQueen membelanjakan sekurang-kurangnya RM20 seminggu atau RM80 sebulan untuk perbelanjaan dobi.

Manakala dari segi tabiat cucian, barangan yang dicuci terdiri daripada pakaian harian (80%), persalinan tempat tidur (10%), tuala (5%) dan lain-lain (5%).

Sementara untuk barangan yang lebih besar seperti cadar, langsir dan sarung kusyen, ia dicuci secara purata sekali dalam tiga bulan atau ketika menghampiri musim perayaan.

Penawaran Unik dobiQueen Kepada Pengguna

Dari segi masa yang dihabiskan untuk dobi, salah satu kelemahan kedai dobi adalah pilihan layan diri. Seseorang biasanya perlu menunggu pakaian dibasuh sebelum memindahkannya secara manual ke pengering, yang boleh mengambil masa hampir dua atau tiga jam.

Namun di dobiQueen, mereka hadir dengan staf yang akan membantu pelanggan untuk memindahkan pakaian dari mesin basuh ke mesin pengering dan akhirnya ke dalam beg. Pelanggan tidak perlu menunggu dan memanfaatkan masa ini untuk makan bersama orang tersayang atau melakukan urusan lain.

Selain itu, dobiQueen turut menginovasi industri dobi melalui pengenalan perkhidmatan Hantar & Jemput (Drop-off & Pickup) dan 6-Jam Penghantaran Ekspres di mana pelanggan boleh menyerahkan dobi mereka untuk dicuci kepada pekerja dobiQueen dan menjangkakan menerima dobi yang wangi dan dilipat dalam satu hari.

Di dobiQueen juga, mereka telah melaksanakan beg pakaian mesra alam dan bukannya penggunaan beg plastik. Bukan itu sahaja, mereka turut memperkenalkan suis sensor gerakan di semua cawangan untuk memastikan tenaga digunakan apabila perlu, kawalan pemasa untuk semua kipas ekzos, penyejuk udara dan lampu serta pelaburan ke dalam fungsi solar.

Bergerak ke hadapan, dobiQueen merancang untuk membuka sekitar 5 hingga 20 cawangan setiap tahun – selain mula bekerjasama dengan komuniti B40 untuk menyediakan sokongan dan peluang pekerjaan. 

Komen