Carian
Kepentingan Penjagaan Usus – Bagaimanakah Cara Untuk Menjaga Kesihatan Usus?
May 21, 2024 Lina Rosli

Mengapa kesihatan usus penting untuk kebahagiaan anda?

Mungkin anda pernah mendengar tentang kepentingan kesihatan usus untuk tubuh kita – usus berfungsi untuk melindungi badan daripada penyakit hingga membantu tubuh menyerap nutrien.

Tetapi tahukah anda, ia juga memainkan peranan penting untuk kesihatan minda? Jutaan bakteria dalam usus kita berperanan dalam menentukan suasana hati (mood) atau perasaan seseorang. Usus kita mengandungi satu ekosistem yang kompleks dikenali sebagai mikrobiota usus, yang menghasilkan sebahagian besar serotonin, hormon yang membuatkan kita gembira.

Ini bermakna apabila usus kita sihat dan mendapat nutrien yang baik, ini sekaligus membuatkan suasana hati atau perasaan kita turut gembira. Jadi, tidak hairanlah mengapa jika lapar seringkali membawa perasaan marah.

Hubungan Antara Usus dan Otak

Kesihatan usus dan kesihatan minda kita berkait rapat melalui apa yang dipanggil paksi usus-otak– satu saluran komunikasi antara sistem pencernaan dan otak.

Usus kita juga dikenali sebagai “otak kedua” kerana ia mempunyai jutaan bakteria yang bekerja sama dengan otak. Untuk pengetahuan anda, usus menggunakan sistem saraf yang sama dengan otak untuk membantu mencerna makanan dan memberi isyarat ke otak bila ada yang tidak kena.

Secara umumnya, sistem antara usus dan otak membolehkan komunikasi berterusan, termasuk sistem saraf, sistem pertahanan badan, dan sistem endokrin. Sistem terakhir ini adalah penting untuk kesihatan minda, di mana mikrobiota usus membantu dalam penghasilan neurotransmitter penting.

Dan neurotransmitter ini terbahagian kepada beberapa jenis seperti serotonin – hormon yang membantu mengawal suasana hati, selera makan, dan tidur kita.

Begitu juga dengan asid gamma-aminobutyric (GABA), sejenis neurotransmitter yang membantu menenangkan sistem saraf dan mengurangkan kecemasan.

Kemudian, ada dopamin, neurotransmitter yang kebiasaannya dikaitkan dengan keseronokan – sebahagian daripadanya juga dihasilkan di dalam usus kita.

Resepi Untuk Usus Yang ‘Gembira’

Berita baiknya, anda boleh mengambil langkah proaktif untuk menyokong kesihatan usus anda dan meningkatkan kesejahteraan mental anda. Dengan beberapa minggu penjagaan usus yang teliti dengan makanan yang kaya probiotik dan tambahan makanan tambahan ke dalam rutin harian anda serta perubahan gaya hidup, mikrobiota usus anda akan memberi reaksi positif.

Berikut adalah beberapa cara untuk menjadikan usus anda tempat yang lebih gembira:

#1 Makan makanan yang kaya antioksidan

Buah beri, sayur kale, dan telur – semua ini tidak hanya menyokong usus anda tetapi juga menyumbang kepada perasaan hati yang gembira.

Dengan mendapatkan makanan ini, ia berfungsi untuk mengurangkan tekanan oksidatif di dalam usus anda. Bukan itu sahaja, ia juga mengandungi sifat melawan penyakit yang membantu mengurangkan keradangan usus.

Buah beri terutamanya kaya dengan prebiotik– mampu menjaga dinding usus, meningkatkan penyerapan nutrien, dan memberikan perlindungan dari toksin tertentu.

#2 Makan makanan kaya serat

Makanan kaya serat memberi makan bakteria baik jadi buat sayur-sayuran, buah-buahan, dan bijirin penuh menjadi sebahagian daripada pengambilan harian anda. Hasilnya, mikrobiota usus anda akan memberi kembali dengan menghasilkan pesanan yang akan:

  • membantu menguruskan keradangan
  • menyokong kesihatan penghalang usus anda
  • mensintesis vitamin
  • membekalkan tubuh dengan serotonin

Anda juga boleh mempertimbangkan makanan yang difermentasikan untuk menggalakkan pertumbuhan mikrob yang sihat. Yogurt, kimchi, tempe, kombucha – ini mengandungi mikrob sihat yang baik untuk usus anda. Harus diingatkan, anda juga perlu mengurangkan makanan proses dan fast food, pengambilan gula tinggi dan juga alkohol.

#3 Makan dengan penuh perhatian

Jangan tergesa-gesa waktu makan. Ambil waktu yang secukupnya, dengan ini anda akan membenarkan usus berfungsi dengan betul dan juga mencipta ruang pemulihan di mana tubuh anda bertukar ke mod rehat dan mencerna.

Ini juga membantu mengurangkan gejala seperti kembung dan gas refluks– yakni perkara yang tidak diingini untuk berlaku pada usus anda.

#4 Kurangkan tahap tekanan

Tekanan sering menjadi bahagian tidak dapat dielakkan dari kehidupan seharian– terutamanya apabila menyeimbangkan beberapa tugas sekaligus.

Walaupun tekanan kadang-kadang dapat membantu meningkatkan perhatian dan ketelitian, tekanan kronik boleh mengganggu keseimbangan bakteria usus, menyebabkan peningkatan bakteria buruk dan penurunan bakteria baik.

Untuk menguruskan tekanan dengan lebih baik, cuba lakukan teknik pernafasan dalam perut. Ini boleh membantu mengurangkan tekanan iaitu pemicu besar bagi individu dengan masalah usus. Anda boleh menarik nafas dengan dalam selama satu hingga lima saat dalam kiraan satu hingga lima dan tahan selama lima saat sebelum bernafas keluar selama lima saat.

Ingat untuk berehat, terutama jika anda mengalami hari yang sukar. Senaman secara berkala dan tidur yang berkualiti juga akan menjaga usus dan otak anda dalam harmoni yang sempurna.

#5 Ambil suplemen prebiotik dan probiotik

Fikirkan ini sebagai pelaburan dalam kebahagiaan usus anda. Prebiotik adalah seperti serat makanan yang memberi makan kepada bakteria baik dalam usus anda, manakala probiotik pula merupakan mikroorganisma hidup, membantu mengekalkan mikrobiota usus yang sihat.

Dengan pengambilan probiotik yang mencukupi, ia membantu mengembalikan keseimbangan bakteria baik versus buruk. Fungsi lain termasuklah:

  • membantu memecahkan makanan
  • meningkatkan penyerapan nutrien
  • mengatur pergerakan usus untuk pencernaan yang lebih baik
  • mengurangkan gejala gangguan pencernaan seperti sindrom usus yang sensitif (IBS), penyakit usus inflamasi (IBD), cirit-birit, dan sembelit.

Pada masa yang sama, probiotik membantu menggalakkan pertumbuhan bakteria yang bermanfaat yang akan menghalang pertumbuhan patogen berbahaya dalam usus. Ini pula membina kekebalan lebih kuat.

Menurut Cynthia Jetan, seorang pakar pemakanan bertauliah daripada LAC Malaysia, untuk memilih probiotik yang betul, beliau mencadangkan untuk mengenal pasti keperluan anda sama ada untuk penyelenggaraan atau untuk menangani isu tertentu.

Banyak suplemen probiotik mengandungi strain yang biasa seperti lactobacillus dan bifidobacterium, dan garis panduan umumnya adalah untuk mengambil antara satu bilion hingga 30 bilion unit pembentukan koloni (CFUs) setiap hari.

Dengan peningkatan usia, komposisi bakteria usus juga berubah, menyebabkan pengurangan dalam bilangan bakteria usus yang bermanfaat. Itulah sebabnya disyorkan untuk mempertimbangkan suplemen probiotik yang mengandungi pelbagai strain

LAC menawarkan pelbagai probiotik yang mengandungi pelbagai strain– bermula dari 6 hingga 14 strain, dengan CFUs sehingga 100 bilion. Ini memberi individu pelbagai pilihan yang disesuaikan dengan keperluan kesihatan mereka.

Apabila mempertimbangkan suplemen probiotik, anda perlulah bijak untuk berunding dengan doktor atau pakar terlebih dahulu– terutamanya untuk menentukan strain probiotik paling bermanfaat untuk anda.

Dengan merawat usus, anda boleh menyokong mikrobiota usus yang sihat dan menggalakkan kesejahteraan mental optimum. Ingat ya, usus yang gembira membawa kepada fikiran lebih ceria, jadi utamakan kesihatan usus anda hari ini untuk masa depan lebih cerah.

Rencana ini disediakan dengan Cynthia Jetan, seorang pakar pemakanan bertauliah daripada LAC Malaysia.

Komen