Carian
Lada Hitam – Bagaimanakah Rupa Asal Biji Lada Hitam Sebelum Diproses Menjadi Rempah Ratus Di Dapur?
June 6, 2024 Lina Rosli

Menjadi antara bahan pelengkap yang memberikan rasa kepada hidangan lauk supaya lebih lazat, lada hitam sudah pasti menjadi makanan ruji dalam kebanyakan dapur di seluruh dunia.

Tahukah anda, bagaimanakah rupa asal Piper nigrum, atau lada hitam sebelum ia diproses dan dimasukkan di dalam botol rempah ataupun di dalam pek plastik?

Asal usul Piper Nigrum ?

Piper nigrum lebih dikenali sebagai tumbuhan lada hitam – ia merupakan rempah yang paling biasa digunakan oleh masyarakat di seluruh dunia. Secara umumnya, lada pada asalnya adalah buah tumbuhan, dan bergantung pada apabila ia dituai, diproses dan dikeringkan, ia boleh menghasilkan lada hitam, hijau atau putih.

Sesetengah orang tersilap mengumpulkan biji lada merah untuk dikeringkan dan diproses menjadi lada hitam. Padahal, hakikatnya tidak – lada hitam tidak mempunyai kaitan dengan lada biasa.

Piper nigrum atau tumbuhan lada hitam, sebenarnya tumbuh sebagai pokok yang bergugus (seperti anggur) dan melekat pada pokok berhampiran untuk sokongan.

Piper nigrum tergolong dalam keluarga Piperaceae yang berasal dari Pantai Malabar di India. Walau bagaimanapun, hari ini, Vietnam telah melakukan usaha yang besar untuk menjadi pengeluar lada hitam terbesar – yang mana jumlahnya hampir satu pertiga daripada jumlah pengeluaran lada hitam di seluruh dunia. Sementara India, Brazil, dan Indonesia pula menghasilkan baki dua pertiga.

Dari Benih Kepada Biji Lada Hitam?

Mendapatkan benih kecil anda untuk bercambah adalah langkah utama pertama untuk menanam lada, dan ia memerlukan penjagaan dan perhatian yang teliti.

Sebelum menanam, rendam benih anda selama kira-kira 24 jam untuk melembutkan lapisan luar yang keras. Ini akan membantu mereka bercambah.

Biji benih perlu disimpan pada suhu antara 23.5 dan 26.5 ℃ — dalam tanah yang kaya dengan nutrien yang di atasnya dengan kompos organik. Untuk hasil terbaik, tanam benih anda seperempat hingga setengah inci di bawah permukaan tanah dan jarakkannya.

Penyiraman yang kerap adalah penting, tetapi berhati-hati agar tidak terlalu banyak air. Tumbuhan lada hitam boleh mengalami reput akar jika tanah terlalu tepu, jadi saliran yang baik adalah penting.

Setelah benih mula bercambah, mereka akan mengembangkan bunga putih halus sebelum menghasilkan buah. Buah-buahan akan muncul sebagai kelompok beri bulat dalam pembentukan seperti gugus anggur.

Untuk pengetahuan anda juga, lada hitam berbunga sepanjang tahun, yang bermaksud anda juga boleh menuai buahnya sepanjang tahun. Walau bagaimanapun, proses tumbuh ini tetap akan perlahan semasa musim sejuk dan menjadi lebih laju pada bulan-bulan musim panas yang lebih panas.

Komen